مدیرکل دفتر بازارهای مالی وزارت اقتصاد و دارایی، روش فعلی تامین محصولات اساسی غذایی را بسیار پرهزینه دانست و گفت: خرید محصولات بدون واسطه تجاری و در زمان کاهش قیمت ها، حذف واسطه های مالی از امانت است. شبکه، استفاده از سازوکارهای مالی بین بانکی مانند اعتبار اسنادی و جلوگیری از تردد کالاها با تخصیص به موقع ارز، در رفع تحریم متوقف نمی شود و تطبیق نقشه پولی و تجاری بخشی از این مشکلات را برطرف می کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، نشست «انطباق نقشه پولی و تجاری کشور؛ ضرورت و الزامات» با حضور جمعی از کارشناسان، مدیران و فعالان این حوزه به میزبانی «وزارت جهاد کشاورزی» برگزار شد و این نشست هشتمین نشست تخصصی دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی است که بین آبان و اسفند ماه سال جاری با موضوع «حکمرانی پولی؛ «ثبات و شکوفایی اقتصادی» توسط اندیشکده اقتصاد مقاومتی برگزار میشود. با هدف تطبیق نقشه تجاری و پولی کشور و تاثیر آن بر بهبود حاکمیت پولی و خنثی سازی تحریم ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این دیدار مجید کریمی در خصوص شرایط فعلی واردات محصولات اساسی کشور گفت: تفاوت قیمت گندم در فصل برداشت با فصل غیر برداشت 35 یورو در هر تن است. این بدان معناست که اگر در فصل برداشت گندم بخریم، می توانیم حدود 250 میلیون دلار در 7 میلیون تن واردات صرفه جویی کنیم. اما امروز شرایط به گونه ای است که این صرفه جویی در هزینه ها اتفاق نمی افتد و در مورد سایر نیازهای اولیه نیز همینطور است.
وی ادامه داد: مشکل دیگر این است که هزینه تبدیل ارزهای به اصطلاح بی کیفیت برای ایران حدود 5 درصد بوده که سالانه حدود 350 میلیون یورو به هزینه های واردات کالاهای ایرانی اضافه می کند. اینها هزینه های مربوط به استفاده از شبکه مورد اعتماد برای خرید کالاهای ایرانی است. علاوه بر این، در بسیاری از موارد نمی توان از شبکه اعتماد برای اهداف حاکمیتی استفاده کرد و معمولاً در تخصیص منابع برای واردات کالاها کند است.
مدیرکل دفتر بازارهای مالی وزارت اقتصاد و دارایی افزود: هزینه تردد و اضافه ماندن کالا در گمرک به طور متوسط سالانه 100 میلیون یورو است. خرید از شرکت های واسطه در کمترین برآوردها باعث افزایش 3 درصدی هزینه خرید شده است که ممکن است به دلیل تعداد واسطه ها باشد و افزایش هزینه بیشتر از آن باشد. عدم امکان استفاده از اعتبار اسنادی حداقل 2.5 درصد بر هزینه واردات کالاهای اساسی افزود. این هزینه از طریق روش فعلی خرید کالاها و به ویژه از طریق روش فعلی تامین ارز برای کالاها بر اقتصاد ایران تحمیل شده است.
کاهش هزینه واردات کالا با مناسب سازی ارز و کارت تجارت
کریمی ادامه داد: باید بپذیریم که بهبود این مشکلات لزوماً با لغو تحریم ها متوقف نمی شود و تطبیق نقشه پولی و تجاری یکی از اقداماتی است که باید در این زمینه به ترتیب انجام شود. انطباق نقشه پولی و تجاری سازنده است و نیازمند سخت کوشی، مذاکره و ایجاد راه های مالی جدید است. باید زیرساخت های لازم را ایجاد کنیم و بعد از آن بهره ببریم و اینطور نیست که بخواهیم با صرف عملیات مالی مشکلات موجود را حل کنیم. گفته می شود فرهنگ قراردادی باید با جدیت دنبال شود، در این راستا است و می تواند به این انطباق نقشه پولی و تجاری کمک کند. احیای سیستم پرداخت رسمی نیز موضوع مهمی است.
وی افزود: امروز امکان برقراری تعامل رسمی مستقیم بین بانکهای بانکهای روسیه را فراهم کردهایم و در صورت استفاده از فرصتها و تحولات موجود در دنیا میتوانیم روابط مالی رسمی با کشورهای مختلف برقرار کنیم. از جمله چین.» بانک به ویژه هنگام گشایش اعتبار اسنادی، ایجاد روابط تجاری بلندمدت نیز از پایه های این ارز و طرح تجاری است که در نهایت منجر به کاهش هزینه های تامین محصولات اساسی غذایی کشور می شود.
سازوکارهای دور زدن تحریم ها در شرایط کنونی اقتصاد ایران کارآمد نیست
مدیرکل دفتر بازارهای مالی وزارت اقتصاد و دارایی سوال بعدی را نوع تخصیص ارز بانک مرکزی دانست و افزود: تامین ارز باید به موقع انجام شود و امکان آن وجود داشته باشد. برای خرید در زمان مناسب باید سرمایه گذاری در کشورهای مقصد، پیش خرید محصولات و موارد مشابه برنامه ریزی شود. در واقع برای انجام این وظایف از سوی وزارت جهاد کشاورزی، دسترسی این نهاد به منابع ارزی در زمان مناسب ضروری است.
کریمی خاطرنشان کرد: زمانی که تحریم شروع شد، سازوکارهایی ایجاد کردیم و این سازوکارها که عموماً هدفشان دور زدن تحریم ها بود، دستاوردهای زیادی برای کشور در آن زمان داشت، اما امروز باید سازوکارهای جدیدی ایجاد کنیم که در آن تطبیق تجارت و پولی انجام شود. کارت یکی از الزامات رژیم است. نکته دیگر اینکه باید نحوه ارتباط فعلی ایران با سایر کشورها، سازمان ها و گروه ها تغییر کند و بحث مناسب سازی ارز و کارت تجاری در اولویت ارتباط با کشورها قرار گیرد و در دستور کار کمیسیون های دوجانبه قرار گیرد.
انتهای پیام