پس از گزارش دی ماه این کمیسیون، این دومین گزارش کمبود دارو در کشور در چهار ماه گذشته است که در صحن علنی مجلس ارائه می شود.
یکی از تولیدکنندگان دارو درباره آخرین وضعیت عرضه دارو در کشور می گوید: برخی داروخانه ها به دلیل کمبود نقدینگی به دلیل انباشت مطالبات خود از بیمه ها و ناتوانی در پرداخت بدهی توزیع دارو به مرز ورشکستگی رسیده اند. این وضعیت قطعاً در سال جدید تشدید خواهد شد و انتظار میرود در این سال، مردم برای تهیه دارو از این داروخانه به داروخانه دیگر سرگردان شوند، هرچند در حال حاضر داروهای خود را با همین شرایط تهیه میکنند.
روزنامه اعتماد در گزارشی با اشاره به اولین گزارش سازمان بهداشت و درمان نوشت: اجرای طرح «دریور» از تیرماه 1401 هجری شمسی، کمبود دارو از زمان اجرای این طرح به اوج خود رسیده است. علاوه بر این که در این مدت (ژوئیه 1401 تا دسامبر 1402) قیمت داروها به شدت افزایش یافته است و در نتیجه میزان پرداخت از جیب مردم افزایش یافته است.
در بخشی از این گزارش آمده است: اگرچه افزایش قیمت اولیه ناشی از اجرای طرح دروار در اکثر مواد دارویی تحت پوشش بیمه پایه قرار گرفت، اما با گذشت 1.5 سال از شروع طرح، به دلیل افزایش های بعدی قیمت مواد دارویی و اثرات مورد انتظار از اجرای طرح، غش و هزینه های تهیه دارو
برای بیماران، افزایش وزن معادل 107٪ وجود داشت. بر اساس ارزیابی ها و گزارش های وزارت بهداشت، با گذشت بیش از 1.5 سال از اجرای طرح دروار، 64 درصد داروهای فعال بیمه ای مشمول حمایت افتراقی ارزی هستند. به این ترتیب افزایش قیمت ناشی از اختلاف ارزی 36 درصدی داروهای بیمه شده (معادل 952 دارو از 2654 داروی بیمه شده) به جیب بیماران تحمیل شد.
در بخشی دیگر از این گزارش، با تاکید بر رفع فوری کمبودها و تامین پایدار مواد پزشکی – با تاکید بر اقلام حساس و پر مصرف – اعلام شد: علیرغم تلاش همه جانبه نهادهای مسئول برای رفع این کمبود، کمبود در حال حاضر وجود دارد عرضه نزدیک به 150 داروی پرمصرف دارای محدودیت های جدی است که در این میان نزدیک به 65 دارو با کمبود شدید مواجه هستند. همچنین 31 قلم کالا که شامل برخی اقلام تحریمی می شود، مستلزم تخصیص و ارائه فوری ارز با مبدا اروپایی است. کمبود و گرانی بی رویه برخی از مواد پزشکی و هزینه های بالای درمانی ناشی از آن را نمی توان نادیده گرفت که باعث دردسر و سردرگمی شهروندان شده است. بر اساس بررسی های انجام شده، علیرغم اقدامات و تلاش های همه جانبه نهادهای مسئول و ترخیص بخش قابل توجهی از تجهیزات و ملزومات واریز شده در گمرکات کشور، در حال حاضر از 5400 شاخص فعال در بازار تجهیزات و ملزومات پزشکی، 245 مورد شاخص های مهم و پرکاربرد از کمبود شدید رنج می برند.
که در
در بخشی دیگر از این گزارش با اشاره به مشکل کمبود نقدینگی در صنعت دارو آمده است: به دلیل تاخیر در پرداخت بیمههای اولیه، مجموع مطالبات ۲۳ شرکت پخش دارو از داروخانهها به ۶۹ هزار میلیارد تومان رسید. از این تعداد 25 هزار میلیارد تومان مربوط به بخش غیرخصوصی (شامل دانشگاه های علوم پزشکی، هلال احمر، تامین اجتماعی و …) و 44 هزار میلیارد تومان مربوط به مطالبات از داروخانه های خصوصی است. عدم پرداخت معوقات در حوزه دارو، صدا و سیما و در نهایت شرکت های عرضه کننده را با مشکل نقدینگی شدید مواجه کرده است. با توجه به نیاز به تامین برخی مواد دارویی از اروپا و همچنین برخی مواد اولیه کنترل شده از هند، بانک مرکزی خواستار تخصیص و تامین مقادیر کافی یورو و روپیه اروپایی به صورت ماهانه برای تامین پایدار مواد دارویی شده است. بانک محقق در 7 ماه گذشته در دسترس نبوده است (نیاز ماهانه ارز EIH معادل 25 میلیون یورو است و پس از 7 ماه فقط 10 میلیون یورو در دی ماه 1402 هجری قمری موجود بوده است).
کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پایان این گزارش، تخصیص بی رویه اعتبارات توسط سازمان برنامه و بودجه، تامین نشدن به موقع نیازهای ارزی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی و ناهماهنگی در تصمیم گیری را اعلام کرد. وزارت بهداشت، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی تاثیر برخی مصوبات شورای عالی بیمه سلامت در افزایش هزینه های داروی بیماران و عدم پاسخگویی مناسب به نیازهای صنعت داروسازی و همچنین عقب ماندگی ها درخواست شرکت های توزیع دارو از بیمارستان ها.
آموزش، هلال احمر، تامین اجتماعی و به تعویق افتادن تسویه مطالبات داروخانه ها از شرکت های بیمه (به ویژه تامین اجتماعی) از مهم ترین مشکلاتی است که باعث کمبود دارو و گرانی آن در سال 1402 هجری قمری شد.
پس از انتشار این گزارش از سوء مدیریت مجموعه دولت به دلیل عدم توانایی در تامین ارز و تسهیلات مورد نیاز صنعت دارو و عدم شفافیت در وزارت بهداشت به دلیل مطالبات مکرر برای رفع کمبود دارو و رفع مشکلات در زنجیره تامین و این ادعا در تضاد با واقعیت ها در بازار، مسئولان وزارت بهداشت سعی کردند پاسخ دهند، از جمله اینکه در همان روز ارائه این گزارش در جلسه علنی مجلس، وزیر بهداشت مدعی شد که کمبود دارو باعث شده است. کمتر از سال 1401 هجری قمری شد، اما در نهایت رئیس مجلس با تأیید مصادیق مندرج در گزارش کمیته، به دولت و وزیر بهداشت دستور داد که مشکل کمبود دارو را ظرف دو ماه حل کنند. اکنون حدود 30 روز از پایان این مهلت دو ماهه می گذرد و به نظر می رسد گزارش جدید کمیته بهداشت با گزارش آذرماه هیچ تفاوتی نداشته باشد، این در حالی است که سازمان غذا و دارو دو روز پیش مدعی کمبود دارو شده است. در سال گذشته 67 درصد کاهش یافته است، اما بر خلاف این ادعا، هیچ مدرکی برای رفع مشکل کمبود دارو و هزینه های بالا وجود ندارد، اما در عوض فعالان صنعت دارویی انتظار دارند که این امر به دلیل کمبود بودجه باشد. از میان تمامی عوامل تولید و زنجیره تامین دارو، وضعیت دسترسی مردم به این مهم ترین کالا در سال جدید بسیار بدتر از سال گذشته خواهد بود.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16569/%D8%B1%D9%88%D8%B2%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%D8%AE%D8%AA%DB%8C-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D9%87%D8%B4%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%AC%D8%AF%DB%8C-%DA%A9%D9%85%D8%A8%D9%88%D8%AF-%D9%86%D9%82%D8%AF%DB%8C%D9%86%DA%AF%DB%8C-%D8%B2%D9%86%D8%AC%DB%8C%D8%B1%D9%87-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز