وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه سلطان عمان از آیت الله رئیسی دعوت رسمی کرده است، این سفر را حوزه مهمی از سیاست همسایگی دانست و گفت: در این سفر می توان نقطه عطف جدیدی برای ایجاد کرد. روابط دو کشور است. وی افزود: در جریان مذاکرات امروز توافق کردیم که روابط سیاسی دو کشور در بالاترین سطح خود قرار دارد و در سالهای اخیر پیشرفتهای زیادی در زمینه همکاریهای اقتصادی و تجاری داشتهایم. اما با توجه به توانمندی های دو کشور همچنان معتقدیم این حجم از روابط تجاری کافی نیست و پذیرفتیم برای توسعه هر چه بیشتر روابط تلاش بیشتری کنیم.
عمان الگوی حسن همجواری کشورهای حوزه خلیج فارس است و به عنوان مثال می تواند روابط کشورمان با سایر کشورهای منطقه را نیز گسترش دهد. لازم به ذکر است که عمان از نظر ژئوپلیتیکی در مناطقی قرار دارد که گرفتار بحرانهای سیاسی و امنیتی مداوم است و در دهههای اخیر به دنبال ایجاد یک استراتژی «منسجم» با سیاست «بیطرفی بیطرفانه» و حفظ «روابط خوب» بین دو کشور بوده است. کشورها. . این سیاست خارجی منحصر به فرد از زمان سلطنت سلطان فقید عمان سلطان قابوس آغاز شد.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ای بی اس نیوز، روابط ایران و عمان را می توان الگوی ایده آل روابط منطقه ای دانست، روابط دو کشور قبل و بعد از انقلاب اسلامی حتی در اوج دو قطبی شدن های منطقه ای حفظ شد. دولت سیزدهم که اولویت سیاست خارجی خود را بر بهبود روابط با همسایگان و کشورهای منطقه متمرکز کرده است، در ماه های اخیر شاهد بوده است که مقامات کشورمان بارها به عمان سفر کرده اند و مقامات عمانی نیز به تهران آمده اند.
عمان الگوی روابط حسن همجواری کشورهای حوزه خلیج فارس است.
اجرای سیاست همسایگی مستلزم کاهش تنش ها و اختلافات بین کشورهای همسایه است. در این راستا برخی از مسائل با همسایگان باید با حفظ اصل عزت و بر اساس منافع ملی حل شود.
وزیر امور خارجه عمان بر گسترش همکاری های تجاری و اقتصادی دو کشور در سطوح عمومی و خصوصی تاکید کرد و بر اهمیت همکاری دو کشور برای دستیابی به صلح، ثبات و اعتمادسازی در منطقه تاکید کرد.
بر اساس آمار اعلام شده در این نشست، حجم واردات به عمان 24 میلیارد دلار بوده که سهم ایران از این واردات حدود 1.8 درصد (438 میلیون دلار در سال) در سال گذشته بوده است. از سوی دیگر، سهم واردات به ایران حدود دو میلیارد دلار بوده و این حجم کالا به صورت مستقیم یا از طریق کشورهای همسایه به ایران وارد شده است. سهم عمان از این واردات 1.2 درصد (434 میلیون دلار) بود. اما در هفت ماهه امسال صادرات ایران به عمان نسبت به هفت ماهه سال گذشته حدود 75 درصد افزایش داشته است. واردات از عمان نیز 24 درصد افزایش یافت و حجم کل تجارت ایران و عمان حدود 45 درصد افزایش یافت. در این شرایط امید می رود حجم مبادلات تجاری ایران و عمان به بیش از یک میلیارد دلار برسد.
سیاست همسایگی که مسئولان کشورمان از آن صحبت می کنند سال هاست به بهترین شکل ممکن در روابط ایران و عمان اجرا می شود. دو کشور تاکنون توانسته اند نقش موثری در ارتقای منافع ملی در منطقه خلیج فارس ایفا کنند. نگاه متولیان سیاست خارجی دولت سیزدهم بر ایجاد تعادل و تعامل با کشورهای منطقه است.
سیاست همسایگی و رویکرد متوازن به سیاست خارجی، پویایی دیپلماسی کشور را افزایش داده است که می تواند ظرفیت های زیادی را به اقتصاد، سیاست و امنیت ایران بیافزاید. بر اساس این استدلال، دولت سیزدهم رویکردی مدبرانه در سیاست خارجی ایران در پیش گرفت و زمینه گفت و گو در قالب تعاملات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی را فراهم کرد.
روابط جمهوری اسلامی ایران و عمان از بدو تأسیس جمهوری اسلامی ایران سه دوره رکود اولیه، بازسازی و تحکیم و توسعه را پشت سر گذاشته است. رکود اقتصادی با پیروزی انقلاب اسلامی ایران آغاز شد و در سال 1985 زمانی که سلطان قابوس عمان ریاست شورای همکاری خلیج فارس را بر عهده گرفت، در سخنرانی افتتاحیه خود در مسقط از موضع عراق در جنگ تحمیلی حمایت نکرد. از آن تاریخ، عمان نقش بی طرفی و میانجی بین عراق و ایران را بر عهده گرفت.
نیم قرن روابط تاریخی
محسن ضرابی رئیس اتاق بازرگانی ایران و عمان در نشست اتاق بازرگانی عمان گفت: ظرفیت های اقتصادی دو کشور بالا است، اما موانع زیادی برای افزایش حجم مبادلات تجاری وجود دارد. در اتاق ایران به عنوان مثال هزینه حمل و نقل کالا و هزینه انتقال پول بالاست و فعالان اقتصادی دو کشور توانایی ها و ظرفیت های طرف مقابل را نمی شناسند. از سوی دیگر هزینه تمدید اقامت و ثبت شرکت در عمان نسبت به سال های گذشته افزایش یافته و امکان افتتاح حساب ارزی برای فعالان اقتصادی و شرکت های ایرانی تجارت ایرانی محدود است.
در نیمه دوم دهه 1360 بود که روابط دیپلماتیک ایران و عمان تقویت شد و پس از آتش بس ایران و عراق، روابط ایران و عمان به سطح سفیر ارتقا یافت. پس از این اتفاق، پادشاهی عمان همواره سعی کرده نقش و جایگاه خود را در سیاست های منطقه ای ایران حفظ کند. دو کشور تصمیم گرفتند یک کمیته مشترک مشورتی راهبردی به ریاست معاونان سیاسی وزارت امور خارجه برای توسعه و تعیین خطوط کلی برنامه های روابط تشکیل دهند. این کمیته به صورت دوره ای در تهران و مسقط تشکیل جلسه داد.
اجرای سیاست همسایگی مستلزم کاهش تنش ها و اختلافات بین کشورهای همسایه است. در این راستا برخی از مسائل با همسایگان باید با حفظ اصل عزت و بر اساس منافع ملی حل شود. وزیر امور خارجه روز چهارشنبه در دیدار وزیر امور خارجه عمان تاکید کرد: با توجه به سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران در دولت جدید مردمی و انقلابی، طی دو روز گذشته دکتر رئیسی حائز اهمیت بود. دیدار و تماس با امیر قطر و 14 سند در زمینه های مختلف دو کشور به امضا رسید.
بدر بن حمد البوسعیدی همچنین گفت: مفتخرم در این سفر نامه سلطان عمان را به رئیس جمهور ایران تقدیم کنم. این پیام به روابط دوجانبه بین دو کشور مرتبط است. دو کشور روابط تاریخی خوبی دارند و هر دو در تلاش برای توسعه این روابط هستند. امیدواریم آقای رئیسی در آینده نزدیک به عمان سفر کند تا شاهد مرحله جدیدی از روابط و همکاری های دوجانبه بین تهران و مسقط باشیم.
دولت سیزدهم و سیاست همسایگی
پادشاهی عمان موقعیت و نقش مناطق ایرانی را عامل تعادل در منطقه و ثبات در توسعه روابط خود با ایران می داند. همسایگی ایران و عمان در تنگه هرمز و اهمیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک این تنگه بسیار حائز اهمیت است. در سال های اخیر روابط دوجانبه ایران و عمان از نظر سیاسی مطلوب بوده و نشان دهنده همکاری های متقابل است. اما در بعد اقتصادی این روابط سیاسی را به پیشرفت فرامی خواند.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی در جریان تبلیغات انتخاباتی اعلام کرد که در سیاست خارجی روابط با همسایگان خود را در اولویت قرار خواهد داد. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در مجلس شورای اسلامی به صراحت به سهم ۴۰ درصدی دیپلماسی اقتصادی در برنامه های وزارت امور خارجه اشاره کرد. وی بارها اعلام کرده است که دولت سیزدهم جان مردم را به برجام گره نمی زند و جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت های بی نهایت خدادادی خود برای آبادانی کلی کشور و منطقه استفاده خواهد کرد.
بدر بن حمد البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان بامداد چهارشنبه چهارم اسفند وارد تهران شد و مورد استقبال رسمی حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در وزارت امور خارجه قرار گرفت. وزرای خارجه دو کشور پس از پایان مذاکرات در نشست خبری شرکت کردند. امیر عبداللهیان در این همایش گفت: روابط دو کشور در مسیر بسیار خوبی قرار دارد و امروز از روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عمان به عنوان یک الگوی عالی و روابط راهبردی در کشورهای حوزه خلیج فارس یاد می کنیم. “.
تاریخ نشان می دهد که عمان همیشه یک شریک استراتژیک در زمینه استراتژیک بوده است. علاوه بر این، عمان دارای ریشه های مشترک فرهنگی و مذهبی با سرزمین ایران است. منطقه و همسایگان آن بال های ژئوپلیتیکی قدرت هستند که همواره نقش مهمی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران داشته اند. در این راستا، الزامات و الزامات سیاست خارجی کشورمان در سال های اخیر ایجاب می کند که رویکرد دولت های جمهوری اسلامی ایران تغییر کند و ایجاد فضای پایدار منطقه ای در اولویت قرار گیرد.
هیئت تجاری عمانی ماه گذشته وارد ایران شد تا فرصت های تجاری جدید را با فعالان بخش خصوصی از هر دو کشور بررسی کند.
به سوی بهبود روابط اقتصادی
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز