در مورد حفظ آثار، بحث پیر شدن این آثار نیست. یعنی روزی که این مؤسسه امام خمینی را راه اندازی کردند، چیز جدیدی بود. اگر به همان روشی که ایجاد شده مدیریت شود، آیا امروز هنوز جدید است؟ این یک سوال است؛ این به شما بستگی دارد. آقای رجبی (4) و شما آقایان ببینید برای حفظ این طراوت چه باید کرد. اولین باری که این کار را شروع کردند، خوب، کار بسیار جدیدی بود، توجه را به خود جلب کرد. الان هم باید همینطور باشد.
و الحمدلله رب العالمین و صلوات و درود بر مولای ما ابی القاسم مستوفی محمد و آل اوست که صالح و پاک و بلند مرتبه بقیة الله در زمین است.
(موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی 2).
(7 کافی ج 1 ص 39 )
انتهای پیام
سلام بر شما و رحمت و برکات خدا
(1 سوره زمر، آیه 30: شما قطعا خواهید مرد و آنها نیز خواهند مرد. [نیز] آنها خواهند مرد.”
(3) و از آنان مردان و زنان بسیار منتشر کرد.
خداوند درجات ایشان را بزرگ گرداند. بله، دو سال از مرگ آنها می گذرد. 12 دسامبر بود. انشاء الله درجات او را بالا ببرد و مشمول مغفرت و رحمت خود قرار دهد.
یا مثلا کتاب هایش. حالا بعضی از کتاب ها کتاب های علمی هستند، مثلاً کتاب های درسی، مثلاً فلسفه هستند. خوب، حفظ آن باید در زمینه ای که مناسب است آموزش داده شود. اما برخی از آثار مکتوب او آثاری است که باید در اذهان جای گیرد; این در مورد علم و فناوری و غیره نیست. فکر می شود؛ باید در ذهن مردم بنشیند. چگونه آن را قرار دهیم؟ امروزه فقط به دلیل کم یا زیاد بودن تعداد نسخه های چاپی یک کتاب، مشکل حل نمی شود. به عبارتی این نوع کتاب های فکری [این جوری حفظ نمیشود]. چرا، کتاب هایی هستند که وقتی تعداد و تیراژ آنها زیاد شود، موفقیت است. فرض کنید کتاب هایی که در زندگی نامه شهدا می نویسند; خوب، هر چه مردم بیشتر بخوانند، بیشتر سود می برند. کتابهای فکری اینطور نیستند. کتابهای فکری باید در ذهن نفوذ کند. و این فقط با انتشار یک کتاب اتفاق نمی افتد. ببینید غربی ها در این کارها خوب هستند، آنها را خوب می شناسند. ببینید مثلاً فلان متفکر مثلاً هگل را فرض کنید چند کتاب نوشته است؟ افکار او را از درون این کتاب ها استخراج می کنند، آنها را خالص می کنند، خلاصه می کنند، این افکار را به عبارات مختلف، به زبان های مختلف، به شیوه های مختلف منتشر و منتشر می کنند. این کار [در مورد ایشان هم] باید انجام شود
یکی از مواردی که در این جلسات داخل حسینیه (6) توجه من را جلب کرد این است که چه زمانی [فیلم آن را] پخش می کنند، می توان دید که شنوندگان متراکم نشسته اند، همه جوان هستند، یعنی مثلاً ممکن است فردی بالای چهل سال در بین آنها دیده نشود. همه جوان هستند. و [ثانیاً] همه مثل همن! خیلی مهمه من چندین دهه سخنران بودم [سخنرانی کردهام]من به این نکات توجه می کنم. گوینده چه زمانی احساس موفقیت می کند؟ این نگاه ها و برخوردها و به اصطلاح تماشایی که از رفتار شنونده وجود دارد به یک حقیقت اشاره دارد; این را در صحبت های ایشان می بینید، یعنی برای من بسیار جذاب است. چه می گوید که همه دل ها و همه چشم ها را مجذوب و مبهوت کرده است؟ آن قطعات خاص را پیدا کنید، اغلب آنها را بنوازید.
به گزارش ای بی اس نیوز، متن بیانات حضرت آیتالله خامنهای در دیدار با خانواده آیتالله مصباح یزدی که به مناسبت دومین سالگرد درگذشت این عالم دینی برگزار شد، به شرح زیر است:
خوش آمدی. پس از مدت ها به دیدار چند مرد و چند زن رفتیم. بزرگداشت آقا مصباح از وظایف حوزه و روحانیت و ما و همه است و بزرگداشت ایشان یعنی زنده نگه داشتن رهبری و راه ایشان.
بالاخره رفتن برای همه است: تو مردی و مرده ای. راه حل این است که به همین ترتیب ادامه دهید. این ابتکار و این کارهایی که کرده اند: این «طرح ولایت» یکی از ابتکارات آنهاست. این تأسیس گسترده پژوهشگاه امام خمینی (2) یکی از ابتکارات است. کتاب هایی که او نوشت، چه علمی و چه مربوط به اخلاق و معنویت [برای] استعمال عمومی و مانند آن یکی از آن چیزهاست; نباید اجازه داد اینها بسته شوند. الحمدلله کارهایش از هر جهت نیکو است; کارهای صوتی او کارهای بسیار خوبی هستند. در شب های ماه رمضان سخنرانی های ایشان در شب های ماه رمضان از تلویزیون پخش می شد. جلوی تلویزیون نشسته بودم و گوش می کردم. نمیدونم کی بود حالا شب ها می نشستم و گوش می دادم. غروب ماه رمضان بود. به اونها گفتم؛ من گفتم اینها بسیار قابل توجه هستند، در واقع بسیار خوب. ما می نشینیم و گوش می دهیم، واقعا استفاده می کنیم. خوب، اینها نباید متوقف شوند. ما نباید سکوت کنیم، نباید آن را فراموش کنیم. آثار صوتی دارند، آثار مکتوب دارند، آثاری از مؤسسات و بنیادها دارند، مانند مواردی که نام بردیم – یا شاید دیگرانی که من نمی دانم – بچه های خوبی دارند، پسران خوبی دارند. و بسیاری از مردان و زنان؛ (3) الحمدلله; نعمت نسلی آنها هم نعمت خوبی است.
(5 ضرب المثل رایج و رایج در بین مردم.
البته فکر می کنم به خود مرحوم آقای مصباح (رحمت الله علیه) یا شاید به برخی از شاگردان ایشان در مورد ملاصدرا گفتم که کتاب ملاصدرا تدریس می شود، اما منظور از کلام ملاصدرا چیست؟ ملاصدرا چند مسئله اساسی دارد. آنها را پیدا کنید، آنها را بکشید، درباره آنها بحث کنید، روی آنها کار کنید، کتاب بنویسید، درباره آنها بحث کنید. این لازم است. در مورد خود آقای مصباح هم همینطور است و باید همینطور باشد. ببینید گرایش فکری آنها چیست، آن نقطه تمرکز فکری آنها، چه در مسائل فلسفی، چه در مسائل اجتماعی، چه در مسائل دینی و فکری، چه در فضای مجازی و … – ریختن یک قطعه. از کلمات، باید منتشر شود، در ذهن بماند، به زبان بیاید، تکرار شود. و مانند ضرب المثل صائر (5) که در زبانها تکرار می شود و باقی می ماند، این فکر باقی می ماند، معلوم شود که اندیشه جناب مصباح است; مردم اسم آقای مصباح را ببرند، کسی که این قطعات، این نوشته ها را دیده، ذهنش روی یکی از آنها متمرکز می شود، یادش می ماند. به عنوان مثال یکی از راه های نشر افکار اندیشمند ژرف و برجسته ای چون آقای مصباح به شرح زیر است.
خوشبختانه صدا و سیما نگرش مثبتی نسبت به این موضوع نشان داده است. حالا یک وقت هایی پیش می آید که مدیران رسانه و امثال اینها چهره خوبی به چیزی نشان نمی دهند. [ولی] الحمدلله رادیو نگرش خوبی نسبت به آثارش و در مقاطع مختلف دارد [پخش میکند]. گاهی عبور می کنم [وقتی] نگاه می کنم و می بینم یا گاهی می نشینم و می بینم که خیلی چیزها را از آنها پخش می کنند. زندگی آقای مصباح است، زندگی آقای مصباح است.
بیانات رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با بیت آیت الله محمدتقی مصباح یزدی (ره) که در 14 دی ماه 1401 برگزار شد، صبح امروز به مناسبت دومین همایش بزرگداشت علامه مصباح یزدی منتشر شد. در تهران
خب بدنش رفت، حیف شد، حیف شد، یعنی واقعاً وجودش مایه برکت بود، دیدیم که; یکی از این افراد [بود] که ما در دوران زندگی خود از دوران جوانی دیده ایم، نه اکنون. در آن زمان شاید هنوز ازدواج نکرده بود – قبل از آمدن به قم در مشهد با او آشنا شدم. فکر می کنم مثلاً 36، 37 بود – از آن زمان می شد فهمید که او مردی مذهبی، متدین و متدین است. او از جمله کسانی بود که گفت: «یادک رؤیت الله» (7); دیدن آنها نیز کمک کرد، متأثر شد و مردم را به یاد خدا انداخت. خوب، هر چه آن جوانی بیشتر می گذشت، بهتر می شد. به هر حال به هر حال متعلق به این دوران جوانی است. شما جوانان از این دوره لذت می برید. در پایان کار، آنچه شما را آزار می دهد و به شما می چسبد و برای شما می ماند، همین [چیزی] حالا شما پیروز شده اید و دارید برنده می شوید. جوانان باید قدر جوانی خود را بدانند.
(6 جلسه هفتگی دروس اخلاق مرحوم آیت الله مصباح یزدی رحمه الله سالها در حسینیه دفتر رهبر کبیر انقلاب در قم برگزار می شود).
صداش هم خیلی خوبه اکنون، ممکن است نیازی به پخش یک سخنرانی از ابتدا تا انتها نباشد – آن را [کار] شاید این کمی تاثیر را کاهش دهد – اما در نهایت می توانید از صدای یک ساعته یا مثلاً سه ربع ساعتی چیزی بگیرید که شنونده را به طور کامل جذب کند، مثلاً یک ربع.
(4) آیت الله محمود رجبی (مدیر فعلی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره))
“به نام خدا
مرحوم آقای مصباح (رضوان الله تعالی علیه) یک ویژگی منحصر به فرد داشتند که در مجموعه اشراف برجسته قم دیدم که از قدیم می شناسیم و الان الحمدلله عنایات برخی د. بین آنها ادامه می یابد. دانش فراوان، تفکر خوب و بدیع، بیان رسا و روشن، انگیزه تمام نشدنی و منحصر به فرد، خلق و خوی شایسته و برجسته، سلوک معنوی، دانش و توجه و… ; انسانها واقعاً نمی توانند مجموع اینها را پیدا کنند. اینها را نزد آقای مصباح جمع کردند.