
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از دفتر ارتباطات الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، با توجه به طرح الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، استقرار کامل نظام ملی نوآوری و سامانه استاندارد ملی و جامع، ارتقای دانش پایه، گسترش شبکه های علمی و فناوری و نوآوری، همکاری دولت و نهادها، حمایت های علمی، پژوهشی و صنعتی و همچنین حمایت های گسترده از تجاری سازی در فرآیند تولید کالاها و خدمات طی سال های اجرای سند الگو باید عینیت یابد.
حسین سالار آملی در گفتوگویی به نقش الگوی پیشرفت اسلامی ایران در خلق ثروت از طریق نظام ملی نوآوری پرداخت.
وی یادآور شد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال 1389 در اولین نشست اندیشه های راهبردی که در خصوص الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برگزار شد، چهار حوزه «اندیشه، علم، معنویت و زندگی» را محورهای مهم الگوی اسلامی ایران دانستند. پیشرفت ما در مورد علم صحبت می کنیم به جز زایش دانش به چرخه تولید ثروت توجهی نمی شود.
استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد: چرخه تولید ثروت به ترتیب شامل علم، نوآوری، فناوری، محصول و ثروت می شود به طوری که علم از طریق نوآوری به فناوری تبدیل می شود و فناوری با تولید انبوه به محصول و بازار انبوه تبدیل می شود و تولید می کند. ثروت . اگرچه این فناوری غنی است، اما در کشور کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
رئیس چرخه نوآوری مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: در ساختار کلان علم و فناوری کشورها، تولید علم، تأسیس و حمایت از آن بر عهده دولتها است، اما تولید فناوری مسئولیت بخش خصوصی برای تولید ثروت نوآوری را می توان به عنوان محرک خلق ثروت نیز در نظر گرفت. در سالهای جنگ جهانی دوم که بحث توسعه فناوری در سراسر جهان مطرح بود، توسعه عمدتاً خطی بود، یعنی علم در دانشگاهها شکل گرفت و سپس به کارخانهها فرستاده شد تا تبدیل به صنعت، تولید و محصول شود، اما با کوتاه شدن فناوری. ، این روش لغو شد و یک طرح سه گانه پیشنهاد شد. در پارادایم سه گانه، دولت، صنعت و دانشگاه روی علم، نوآوری و فناوری با هم کار کرده اند.
سالار عاملی خاطرنشان کرد: از حدود 30 سال پیش نظریه پردازان متوجه شدند که باید بازیگران بیشتری در عرصه تولید، فناوری و نوآوری حضور داشته باشند و به همین دلیل بحث نظام ملی نوآوری مطرح شده است. اگر به دنبال رشد و موفقیت در ایران هستیم، باید بستر ایجاد نظام ملی نوآوری را فراهم کنیم.
وی با اشاره به عملکرد مؤسسه چرخه نوآوری مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، گفت: عملکرد این اتاق فکر نشان میدهد که اگرچه در علم به موفقیتهای ارزندهای رسیدهایم، اما از نظر علمی موفق نبودهایم. نوآوری و فناوری، به عبارت دیگر با وجود رشد علمی خوب. آثار اقتصادی این موضوع در جامعه دیده نمی شود. لذا با عنایت به اهمیت نظام ملی نوآوری، اقدامی در سند الگو برای آن پیش بینی شده است: «موسسات علمی، پژوهشی و صنعتی و همچنین حمایت گسترده از تجاری سازی در تولید کالا و خدمات». .
مدیر مؤسسه چرخه نوآوری مرکز الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی خاطرنشان کرد: برای استقرار نظام ملی نوآوری باید به دو نکته مهم توجه شود. اول اینکه نظام ملی نوآوری زمانی شکل می گیرد که بین فشار فناوری و جذب فناوری و نوآوری تعادل برقرار شود، زیرا اگر نتوانیم به این تعادل برسیم، نوآوری نظام ملی آسیب می بیند. در این مورد، اهمیت تدارکات عمومی مشهود است. مفهومی که هنوز در کشور ما وجود ندارد. پیش خریدهای دولتی و ورود متعاقب آن به محیط های پیرامونی و بین المللی در سیستم ملی نوآوری بسیار مهم است.
سالار عاملی ادامه داد: دوم اینکه در نظام ملی نوآوری باید جایگاه سازمان ها و نهادها مشخص و روشن شود، به عبارتی وظایف و روابط آنها مشخص باشد و دخالتی نداشته باشد. به علاوه هیچ کاری بدون مدیر نباید وجود داشته باشد. با توجه به مشکلاتی که در این وظایف و مناسبات سازمان ها در کشور وجود دارد، باید وظایف و روابط موسسات علمی و فناوری در کشور ما تغییر کند. راه حل این مشکل تدوین و طراحی نقشه نهادی است. نقشه برداری نهادی راه حلی است که تعاملات عملکردی را کاهش می دهد و قلمرو علم، نوآوری و فناوری را تنظیم می کند.
انتهای پیام/
مدیر مؤسسه چرخه نوآوری مرکز الگوی پیشرفت اسلامی ایران گفت: اگر به دنبال رشد و موفقیت در ایران هستیم، باید اساس استقرار نظام ملی نوآوری را بگذاریم.