بر اساس گزارش اکوسیستم دانش از عملکرد نظام بانکی در حوزه دانش، بانک کارآفرینان از نظر شاخص تسهیلات و درصد منابع تخصیص یافته به کسب و کارهای دانش بنیان پیشتاز است و بانک پاسارگاد برنده این جایزه شد. رتبه اول در اعطای وام به مشاغل دانش بنیان در سال 1401.
به گزارش ای بی اس نیوززیست کره نوآوری و فناوری دو دهه است که در دنیای تجارت نفس می کشد و پس از تصویب دو قانون در حوزه کسب و کارهای دانش بنیان، بازیگران جدیدی برای حمایت از دانش کسب و کارهای دانش بنیان وارد صحنه شده اند و این بار بانک هایی هستند که مسئولیت توسعه کسب و کارهای دانش بنیان را بر عهده دارند که وارد فضای دانش بنیان کشور شده اند.
بر اساس ماده 18 قانون جهش به تولید دانش بنیان، سرمایه گذاری مشترک بانک ها و مؤسسات اعتباری با صندوق نوآوری و شکوفایی در طرح های مصوب شورای راهبری فناوری و تولیدات مبتنی بر دانش از شمول این بند مستثنی است. و فعالیت بانکی محسوب می شود. بانک ها و صندوق نوآوری موظفند سرمایه گذاری را نهایی کرده و ظرف مدت هفت سال از تاریخ شروع سرمایه گذاری برداشت کنند.
بر اساس گزارش زیست کره بنگاه دانش بنیان منتشر شده توسط یکی از شرکت های دانش بنیان، از سال 2013 تا پایان سال 1401، تعداد این شرکت ها از حدود 1500 به تقریباً 8260 شرکت افزایش یافته است. درآمدهای کسب و کارهای دانش بنیان رشد قابل توجهی داشته و از حدود 40 هزار میلیارد تومان در سال 1396 به بیش از 400 هزار میلیارد تومان در سال 1401 رسیده است.
با توجه به اینکه اکثر خدمات مالی برای کسبوکارهای دانشبنیان توسط سیستم بانکی ارائه میشود، ارزیابی آماری نحوه هدایت منابع بانکها به سمت کسبوکارهای دانشبنیان موضوع مهمی است.
نقش نظام بانکی در تامین مالی اکوسیستم دانش بنیان
سهم کسبوکارهای دانشبنیان از وامهای پرداختی شبکه بانکی حدود 4 درصد است و از آنجا سهم تسهیلات مربوط به محصولات دانشبنیان 1.6 درصد برآورد شده است. این میزان نسبت به سهم این شرکت ها در تولید ناخالص داخلی قابل قبول است، اما تعداد شرکت های بهره مند از این تسهیلات متناسب نیست. زیرا 71 درصد از کسب و کارهای دانش بنیان وام فعال از سیستم بانکی نداشتند.
مانده بدهی شرکت های دانش بنیان به سیستم بانکی در پایان سال 1401 تقریباً 143 میلیارد تومان بوده که از این میزان بدهی مربوط به محصولات دانش بنیان تقریباً 57 میلیارد تومان برآورد شده است. همچنین مجموع وثیقه های فعال کسب و کار دانش بنیان در پایان سال 1401 بالغ بر 101 هزار میلیارد تومان بوده است.
نکته مهم این است که همه این امکانات لزوما ماهیت مطلوبی نداشتند. نکته مهم در مورد تامین مالی کسب و کارهای دانش بنیان این است که خارج از ادبیات دفتر علمی ریاست جمهوری، تفاوت واضحی بین ارائه خدمات به کسب و کارهای دانش بنیان و ارائه محصولات دانش بنیان وجود نداشته است.
رویکردهای متفاوتی در ارزیابی آماری توانایی بانک ها در ارائه خدمات کسب و کار دانش بنیان وجود دارد. حجم کل ارائه خدمات به بنگاه های دانش بنیان، وضعیت ارائه تسهیلات بر اساس استان یا دسته فناوری، ارائه تسهیلات به شرکت های وابسته یا متفرقه، و نسبت ارائه خدمات به بنگاه های دانش بنیان بر دانش در رابطه با حجم ارائه خدمات از جمله این رویکردها است.
وضعیت بانک ها به عنوان پیشگام در حمایت از دانش بنیان
بر اساس دسته بندی های این گزارش، بانک کارآفرینان از نظر نسبت خدمات مالی (وام و ضمانت) به کل خدمات مالی ارائه شده در نظام بانکی رتبه اول را دارد و به نظر می رسد یکی از تخصص های آن یا ارائه دانش خدمات مبتنی بر کسب و کار.
وی تصریح کرد: از نظر میزان تسهیلات ارائه شده، رتبه اول اعطای وام به مشاغل دانش بنیان در سال 1401 به بانک پاسارگاد و رتبه اول در اعطای ضمانت نامه به بنگاه های مبتنی بر دانش به بانک تجارت پیوند خورد.
در رتبه بندی بانک ها بر اساس درصد منابع تخصیص یافته توسط بانک های کشور در زمینه وام و ضمانت نامه بانکی، رتبه بندی به شرح زیر است:
انتهای پیام