اگر به سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی نگاه کنیم، در بندهای اول این سیاست ها به طور خاص به موضوع تولید و اقتصاد دانش بنیان پرداخته شده است. به عنوان مثال، بحث «ایجاد شرایط و فعال سازی کلیه امکانات و منابع مالی و سرمایه های انسانی و علمی کشور به منظور توسعه روحیه کارآفرینی و مشارکت حداکثری افراد در فعالیت های اقتصادی با تسهیل و تشویق جمعی. همکاری و تاکید بر ارتقای درآمد و نقش اقشار متوسط و متوسط.
همچنین در بند دیگری از «تمرکز بر رشد بهره وری در اقتصاد با تقویت عوامل تولیدتوانمندسازی نیروی کار، ارتقای رقابت پذیری اقتصاد، ایجاد بستر رقابت بین مناطق و استان ها و استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های مختلف در مزیت های جغرافیایی مناطق کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ادغام دوگانه حمایت از تولید و رهبری اقتصاد دانش در سیاست های اقتصاد مقاومتی
آن زمان بود که پس از گذشت یک دهه از گفتمان سازی برای اولویت بندی سیاست های کلان کشور در بحث حمایت از تولید به عنوان محور گفتمان اقتصاد مقاومتی، اکنون در اولین سال از دهه جدید، رهبر انقلاب از مدل و رویکرد جدیدی رونمایی کرده اند. به نظر می رسد این فرآیند با جزئیات و مراحل عملیاتی گفتمان کلان اقتصاد مقاومتی همسو باشد.
absnews
از سوی دیگر، رهبر انقلاب پس از گذشت یک دهه از گفتمان سازی حمایت از تولید که پیش از این چارچوب خود را در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی اعلام کرده بودند، اکنون به دنبال الگوی تولیدی هستند که به معنای واقعی کلمه پاسخگوی نیازهای مردم باشد. جمعیت و چالش های مختلف کشور. . توجه داشته باشید که تولید در پازل اقتصاد نفتی طی 50 تا 60 سال گذشته عملا امکان توسعه واقعی و پایدار را از ایران سلب کرده است.
نکته سوم، اگر بپذیریم که امروزه همه محصولات مطلوب کشور نیست و باید چارچوب های گفتمانی تغییر می کرد، به نظر می رسد امروز و در مرحله دوم انقلاب اسلامی، زمان مناسب سازی الگوهای بومی فرا رسیده است. به شرایط کشور و ارسال سریعتر، برای جبران بین اقتصاد ایران و اقتصادهای توسعه یافته تر.
اگر بندهای سیاست های اقتصاد مقاومتی (به ویژه بخش هایی که موضوعات اصلی مانند تولید و راهبری اقتصاد دانش بنیان را پوشش می دهد) را در کنار شعارهای سال قرار دهیم، نکات مهمی شمرده می شود.
در نهایت تاکید می شود پس از گذشت یک دهه از گفتمان سازی در حوزه اقتصاد مقاومتی و اولویت بندی موضوع تولید، با رونمایی از مفهوم جدید تولید مبتنی بر دانش در برهه ای به نام مرحله دوم انقلاب، می تواند چشم انداز روشن تری برای ترسیم هدف “ایران قدرتمند” داشته باشد.
یا در جای دیگری زیر خط “آوانگارد اقتصاد دانش بنیاناجرای و اجرای طرح جامع علمی کشور و ساماندهی نظام ملی نوآوری به منظور ارتقای جایگاه جهانی کشور و افزایش سهم تولید و صادرات محصولات و خدمات مبتنی بر دانش و دستیابی به رده برتر اقتصاد دانش بنیان در منطقه
همان طور که گفته شد، محور اصلی شعار سال در دهه گذشته عمدتاً معطوف به موضوع تولید بوده است، به عنوان مثال سال 1390: سال جهاد اقتصادی – 91: سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی. – 92: حماسه سیاسی و اقتصادی – سال 93: اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی – سال 94: دولت و ملت، همدلی و زبان شناسی – سال 95: اقدام و عمل اقتصاد مقاومتی – سال 96: اقتصاد مقاومتی ، تولید و اشتغال – سال 97: حمایت از کالای ایرانی – سال 98: رونق تولید – سال 99: جهش تولید و در نهایت سال 1400 به عنوان سال تولید; پشتیبانی ها نامگذاری شده است. همانطور که مشخص است، علاوه بر تاکید بر موضوع اقتصاد، هدف اصلی نامگذاری سال ها توسط رهبر انقلاب، در دهه اخیر، بحث کلی حمایت از تولید بوده است.
گروه اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز– رهبر انقلاب شعار امسال را تولید مبتنی بر دانش و ایجاد اشتغال نامگذاری کردند. تاکنون اقتصاددانان، صاحب نظران و متفکران مختلف درباره این سوال بحث کرده اند. تاکید رهبر معظم انقلاب بر موضوع تولید در یک دهه گذشته عملا پای گفتمان اقتصاد ایران را باز کرده است.
برخی تصور می کنند که انقلاب اسلامی در بحث سیاسی و نوع حکومت و یا در موضوع مسائل اجتماعی ایده های منحصر به فرد خود را داشت، اما در موضوع چالش اقتصادی تقریباً الگوی مشخصی وجود نداشت و آیا می توان به همین دلیل ایرانی بودن. اقتصاد در سطح وزرا و دستگاه های اجرایی عملاً از همان زیرساخت ها و چارچوب های اقتصاد نفتی مربوط به دوره پهلوی پیروی می کردند. پس از آن بود که در یک دهه گذشته شاهد معرفی گفتمان اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان حاکم و معیار تعیین جهت کلان اقتصاد بودیم. بنابراین از زمانی که مقام معظم رهبری از گفتمان اقتصاد مقاومتی و چارچوب های آن رونمایی کردند، فضای اقتصادی کشور تحت تأثیر این چارچوب های جدید قرار گرفت.
اولین نکته این است که همانطور که در ابتدای بحث اشاره شد، بسیاری از مبانی نظری اقتصاد ایران بر تحولات اقتصاد نفتی استوار است که از سلطنت پهلوی به ارث رسیده است. هیچ ساختار و توضیحی برای چارچوب های نظری جدید وجود ندارد.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز