این مقام مسئول خاطرنشان کرد: توقف یا توقف صادرات محصولات کشاورزی ایران طی هشت ماه گذشته در فضای مجازی و رسانه های تلویزیونی خارجی هجمه ای مبنی بر سمی بودن تمامی محصولات کشاورزی ایران را برانگیخته است و نگرانی عمومی در جامعه و جامعه متجلی شده است. مردم. به همین دلیل از فروردین ماه بر اساس توافقات خود با کشورها استانداردسازی بسترهای تولید و مدیریت استفاده بهینه از سموم را آغاز کردیم که این امر مستلزم برنامه ریزی و سفارش جدید بود. سال گذشته 24 میلیون تن ترانزیت، واردات و صادرات داشتیم که دارای گواهی بهداشت با منشاء گیاهی بود، اما در هشت ماه گذشته بیش از 31 میلیون تن، 24 میلیون تن شامل 31 میلیون تن، عمده صادرات ما به روسیه، اوراسیا، چین، هند و کشورهای همسایه و کوچکترین هشداری در مورد استاندارد نبودن محصولات کشاورزی دریافت کرده ایم.
absnews
این مسئول اضافه کرد: چهار محصول اساسی که قبلا صادر می کردیم حدود 3 ماه است که گوجه فرنگی، خیار، بادمجان و فلفل در فاز اول که بیشترین مصرف را در روسیه و اوراسیا دارند، تحت این سیستم تولید می شود. همچنین در فاز دوم که از حدود 20 روز پیش آغاز شد، در صادرات مرکبات، کیوی و سیب به چین و هند، مشکلات همسویی استانداردها بین دو کشور و استفاده از جنبش نرم افزاری در سازمان حفظ نباتات مطرح شد. و تایید سکوهای تولید و شناسایی محصولات کشاورزی با منشاء گیاهی وجود داشته که رفع شده است.
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، شاهپور علایی مقدم، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان حفظ نباتات کشور، سازمان حفظ نباتات را حاکمیتی و سازمانی در وزارت جهاد کشاورزی دانست و گفت: این سازمان یکی از اعضای سازمان حفظ نباتات کشور است. کنوانسیون های مختلف بین المللی و همچنین کنوانسیون بین المللی حفظ نباتات که عضو بسیاری از کشورهای جهان است. در این کنوانسیون و در این سازمان بینالمللی معاهداتی وجود دارد که همه کشورهای عضو باید دستورالعملها و مقرراتی را در زمینه پیشگیری از جابجایی آفات، بیماریها و علفهای هرز بهطور عمده در بخش قرنطینه کنترل کنند. هدف سازمان هدف بسیار مهمی است که تضمین سلامت و ایمنی محصولات کشاورزی و در زمینه سلامت انسان است. این سازمان با نقش حاکمیتی خود وظایف بسیار مهمی به ویژه در پیشگیری از شیوع، استقرار و ورود آفات و بیماری ها و همچنین مدیریت عوامل آسیب در بخش کشاورزی بر عهده دارد. عوامل خسارت در بخش کشاورزی عمدتاً به آفات و بیماری ها و علف های هرز تقسیم می شوند. اگر فائو، سازمان جهانی خواربار و کشاورزی، سهم حفاظت از نباتات در امنیت غذایی و تامین نیازهای گیاهی در بخش کشاورزی را 40 درصد اعلام کند و اگر جمعیت جهان را 8 میلیارد نفر فرض کنیم. 200 میلیون نفر و سازمان حفظ نباتات کاری نمی کند اگر این کار انجام نشود حدود 3 میلیارد و 200 میلیون نفر از جمعیت جهان با کمبود مواد غذایی یا سوء تغذیه مواجه خواهند شد. به همین دلیل سازمان حفظ نباتات یک سازمان واکنش سریع مانند اورژانس کشاورزی یا به زبان محاوره پزشک بخش کشاورزی محسوب می شود، زیرا همه ارکان این سازمان دارای گیاهان هستند و تدبیر امنیتی کشور را پردازش و تضمین می کنند. درجا؛ بنابراین وظیفه بسیار مهمی در توسعه صادرات و تسهیل در توسعه تجارت و تولید محصولات سالم و بهداشتی برای جامعه دارد.
این مقام مسئول بیان کرد: دو سال و نیم است که بر اساس کنوانسیون بین المللی حفظ نباتات، نظم جدیدی در محصولات کشاورزی جهان ایجاد شده که بر اساس آن باید تا ورود یک محصول به کشور، کلیه عملیات کاشت، کاشت و برداشت ثبت شود. قادر به مشاهده و کنترل اقداماتی است که در حین تولید روی این محصول انجام شده است. صادرات محصولات ایرانی در سال گذشته به دلیل اینکه سوابق پایه های تولیدی ما برای تولید محصولات مختلف مشخص نبود و کشورمان از این سیستم برخوردار نبود، متوقف شد.
آقای علایی مقدم در خصوص میزان سموم مصرفی در کشور گفت: هر کشوری بسته به اقلیم، روش کشت و محصولات کشت شده یک سری سم در سبد سموم خود ثبت کرده است. آن زمان چهار سمومی که استفاده می کردیم منشاء اروپایی داشت و ثبت شده بود. از طریق دیپلماسی و توافق، ما برابر و همسو می شویم. A ما مجموعه آفت کش های هر دو کشور و همچنین با اتحادیه اوراسیا را متحد کرده ایم. تمامی بسترهای تولید را در سامانه سمکا (نظام مهندسی کشاورزی) که به سامانه سماک، سامانه یکپارچه مجوز الکترونیکی وزارت جهاد کشاورزی متصل است، ثبت کرده ایم که فرآیندی را برای سیستم تولید محصول سالم و بهداشتی ایجاد کرده است. البته سامانه لیمز، سامانه مرجع آزمایشگاهی وزارت بهداشت نیز به سامانه سوماک متصل است. در حال حاضر با هماهنگی معاونت باغبانی بیش از 1800 گلخانه دار در سامانه سومک ثبت نام کرده اند، یعنی محصولاتی که می خواهند صادر شوند باید گواهی بهداشت هم بگیرند.
علایی مقدم افزود: به منظور بومی سازی این دانش و سیستم های جدید با هماهنگی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی و بکارگیری کارشناسان منطقه ای در مراکز خدمات دهی روستایی که در کنار کشاورزان هستند و در مورد 16000 عطاری در کشور ظرفیت نیروی انسانی متخصص را برای اجرای تولید محصولات سالم و بهداشتی فراهم می کنند. همچنین با نظر مساعد شورای اسلامی در قانون مالی سال 1401 آزمایشگاه های مرجع بهداشت و درمان در مراکز استان ها توسعه یابد. در ابتدا حدود 8 آزمایشگاه مرجع داشتیم که محصولات کشاورزی را آنالیز می کردند. در تفاهم نامه هایی که با معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت و درمان داشتیم، اکنون به حدود ۲۲ آزمایشگاه مرجع رسیده است، اما کافی نیست.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: ابتدا بسترهای تولید گلخانه ها را در سامانه سومک معرفی کرده ایم تا گلخانه های ما به گیاهان دارویی دسترسی داشته باشند و فناوری آن ها را راحت تر بپذیریم. طی برنامه هفتم توسعه و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت و سلامت محصولات کشاورزی و سلامت همه جانبه، در اولویت اول سلامت مردم در داخل کشور و همچنین در اولویت دوم قرار گرفته است. با نگاه و مزایای صادرات و بالا برای بهبود تراز تجاری کشور باید محصولات کشاورزی خود را بر روی بسترهای الکترونیکی صادر کنیم.
علایی مقدم افزود: بزرگترین دستاورد ما همین سامانه ای است که راه اندازی شده است. هر کشاورز از اقصی نقاط کشور با سامانه سوماک وارد فرآیند تولید محصولات سالم و بهداشتی می شود. 16000 عطاری را با این سیستم رها کردیم و آموزش عمومی را در استان های مختلف شروع کردیم. با هماهنگی دستیار باغبانی برای هر گلخانه، یک مدیر کنترل کیفیت تعیین کرده ایم تا تمامی نسخه ها، مصرف سموم و تغذیه را در بانک اطلاعاتی سایت های تولیدی خود ثبت کند. تقریباً 95 درصد از آفتکشهای موجود در مجموعه آفتکشهای کشاورزی کم خطر هستند. همچنین برای همسویی، تفاهم نامه بین المللی با اوراسیا و روسیه امضا کردیم و تفاهم نامه دیگری با چین توسط وزیر محترم جهاد کشاورزی امضا شد. همچنین با هند و چین در زمینه صادرات خشکبار تفاهم نامه همکاری داریم. همچنین برای اولین بار است که خشکبار ایرانی به چین صادر می شود. اکنون در خصوص تولید کیوی، بسترهای تولید، سیستم های ذخیره سازی، سورت و بسته بندی ما در این سامانه بارگذاری شده است و اطلاعات آنها باید تا پایان مهرماه برای تمامی تولیدکنندگان کیوی با استانداردهای کشور مقصد صادر شود تا ما موسسه کمکی و ترویجی سازمان آموزشی و پژوهشی در زمینه ارتقای مهارت و دانش کشاورزان در کنار کشاورزان به انجام کارهای آموزشی به صورت ترویجی می پردازد.
علایی مقدم درباره سلامت محصولات کشاورزی با منشاء گیاهی افزود: بر اساس قوانین بالادستی به ویژه قوانین برنامه پنجم و ششم، وزارت بهداشت و درمان موظف شد پس از تولید محصولات (کشاورزی) نمونه برداری کند. اگر محصول حاوی بقایای آفت کش باشد یا نظر کمی و کیفی باقیمانده عناصر سنگین، نمک ها، کودها و مواد مغذی چیست؟ در دولت سیزدهم با توجه به مشکلات موجود در زمینه صادرات محصولات کشاورزی به روسیه، اتحادیه اوراسیا و برخی کشورها، با دستور جناب آقای ساداتی نژاد وزیر محترم جهاد کشاورزی، سلامت محصولات کشاورزی با منشاء گیاهی انجام شده است. محوله به سازمان حفظ نباتات محصولات کشاورزی دارای مدت و استانداردی است که حداکثر حد یا همان حد است. RL برای آفت کش ها برای کشورهای مختلف دنیاست یعنی هر کشوری برای هر محصول استاندارد و توافق نامه ای دارد که نباید از مقدار مواد غذایی و باقیمانده آفت کش ها بیشتر باشد به همین دلیل یکی از راه حل هایی است که می توانیم یک محصول سالم تولید کنیم. و محصول بهداشتی توجه به تغذیه گیاهان و مدیریت بهینه استفاده بهینه از سموم ضروری است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی همچنین خاطرنشان کرد: پس از 16 سال صادرات سیب ایرانی به پاکستان متوقف شده است، زیرا (طبق کنوانسیون بین المللی صادرات محصولات سالم) استانداردهای کشور را رعایت نمی کنیم. مقصد و هیچ کار دیپلماتیکی انجام نداده اند. نداده بودیم پس از مذاکرات و عادی سازی، پس از عید قربان گذشته صادرات سیب از جمهوری اسلامی به پاکستان یکی از کشورهای مهم مصرف کننده سیب ایرانی از سر گرفته شد که این دستاورد بزرگی است. البته صادرات مرکبات از 20 روز قبل با اقدامات و مذاکرات جناب آقای صفری معاون محترم دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه انجام خواهد شد که قول بسیار خوبی است.