سایر موضوعات

راهکار پژوهشگران کشور برای ارائه پاسخ علمی به «پرواز ابر» و «هارپ»



پژوهشگران پارک علم و فناوری دانشگاه تهران امکان بررسی لایه یونوسفر در ایران را با مکان یابی رادار صدای یونی ارائه کرده اند و امیدوارند بتوانند به پدیده هایی مانند هارپ و اوبردزادی پاسخ علمی بدهند. با داده های این سیستم.

به گزارش ای بی اس نیوز، لایه بالایی جو “یونوسفر” نامیده می شود که از زمین به عنوان یک سپر دفاعی در برابر تشعشعات یونی که از خورشید به سیاره می رسد محافظت می کند. این لایه در بالاترین لایه جو قرار دارد و می تواند پرتوهای خطرناک فرابنفش و اشعه ایکس خورشید را بدزدد و از نفوذ آنها به زمین به عنوان سقف جلوگیری کند تا حیات در این سیاره امکان پذیر شود.

این لایه علاوه بر محافظت از سیاره در برابر امواج مضر، عملکرد دیگری نیز دارد. محققان معتقدند که “یونوسفر” چند روز قبل از زلزله دچار تلاطم می شود. لذا به بررسی این لایه به عنوان پیش بینی کننده بلایای طبیعی از جمله زلزله توجه کردند.

مطالعه این لایه به لطف رادار یونی صدا امکان پذیر است و تنها راداری که قادر به بررسی لایه یونوسفر در ایران بود، رادار دانشگاه تهران بود که از سال 1385 از مدار خارج شد.

مریم حسین زاده، کارشناس یکی از بنگاه های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در گفت وگو با ای بی اس نیوز. وی با تصریح بر اینکه این شرکت در سال 89 تاسیس شد، گفت: این شرکت فعال در حوزه تغییرات اقلیمی در سال 90 موفق به اخذ مجوز دانش بنیان شد.

وی ادامه داد: آنچه در مطالعات اقلیمی مهم است، بررسی لایه یونوسفر است. زیرا اطلاعات این لایه در مناطقی مانند آب و هوا، جت استریم ها (بادهای نسبتاً شدید متمرکز در جریانی باریک در جو) و بارندگی و شاخص های زلزله و سایر بلایای طبیعی استفاده می شود.

حسین زاده گفت: کاری که ما در مطالعات خود انجام دادیم این بود که رادار صدای یونی را که در ایران وجود داشت و از سال 1385 خارج از خدمت بود به نام «ایلیا IS110» را پیدا کردیم و از طریق این ابزار اطلاعات لایه یونوسفر را جمع آوری کردیم.

وی با تاکید بر اینکه اطلاعات به دست آمده از این دستگاه در حوزه های آب و هواشناسی، نشانگر لرزه نگاری، پدافندی و هوافضا کاربرد دارد، افزود: علاوه بر این از داده های به دست آمده می توان از جریان هایی مانند هارپ، پرواز ابر استفاده کرد. علمی جواب داده

حسین زاده با بیان اینکه داده های به دست آمده از رادار صوت این شرکت قابل ارائه به متقاضیان است، خاطرنشان کرد: این دستگاه از دی ماه سال 1400 به صورت 24 ساعته لایه یونوسفر را رصد می کند و حداقل ارتفاع مانیتورینگ برای این دستگاه 1200 کیلومتر است. .

این محقق لایه یونوسفر را لایه ای یونی در اطراف زمین دانست و ادامه داد: با توجه به اینکه هسته زمین یک لایه مغناطیسی است، این دو لایه (هسته زمین و لایه یونوسفر) بین خود اثر میدان مغناطیسی دارند و حتی یک تغییرات کوچک در هر نقطه از جهان که در لایه یونوسفر رخ می دهد، سایر قسمت های لایه یونوسفر را تحت تأثیر قرار می دهد و بنابراین شاهد تغییرات آب و هوایی هستیم. گرمایش جهانی یکی از کوچکترین آسیب های دستکاری لایه یونوسفر در نظر گرفته می شود.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا