راهکارهای جلوگیری از کسری بودجه
یک کارشناس اقتصادی معتقد است راه حل اصلی برای جلوگیری از کسری بودجه این است که دولت هزینه های خود را کاهش دهد و آن را متناسب با درآمد خود ببیند.
به گزارش ای بی اس نیوز، روز گذشته لایحه کلی مالی سال 1403 در مجلس رد شد و افزایش تقریبا 50 درصدی مالیات و آثار احتمالی آن بر تولید و معیشت مردم، افزایش حدود 36 درصدی فروش اوراق بهادار به عنوان منابع ناپایدار، عدم همسان سازی منابع و تناسب، حقوق بازنشستگان و کسری بودجه از جمله ایرادات مجلس به لایحه بودجه که سازمان برنامه و بودجه برای برخی از این ایرادات توضیحاتی ارائه کرد.
یکی از موضوعات بحث برانگیز کسری بودجه است. بنابراین رئیس کمیسیون تلفیق اعلام کرد که بودجه دولت برای سال آینده حدود 400 هزار میلیارد تومان کسری دارد. اما رئیس سازمان برنامه بودجه این سوال را رد کرد.
زیرا به گفته وی، بودجه امسال به دو قسمت تقسیم شده است که در قسمت اول درآمدها و تصمیمات و در قسمت دوم هزینه ها ذکر می شود. بنابراین وقتی هزینه ای هنوز تعریف نشده است، نمی توان گفت که کسری بودجه وجود دارد، زیرا کسری تفاوت بین درآمدها و هزینه ها است.
منظور همچنین قول داد که قطعاً هزینه ها در محدوده درآمدهای وارد شده کنترل می شود.
اما کسری بودجه مشکلی است که سال هاست اقتصاد ایران با آن دست به گریبان بوده و کارشناسان همچنان در حال ارائه راهکارهایی برای جبران آن هستند.
در همین رابطه علی حیات نیا – اقتصاددان – در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با بیان اینکه کسری بودجه در دهه های اخیر همواره در اقتصاد ایران وجود داشته است، گفت: البته در مبانی نظری برای اینکه بتوانیم روابط اقتصادی خاصی را ساماندهی کنیم. از طریق سیاست های مالی از طریق دولت. مثلاً برای بهبود رونق و رکود، کسری بودجه را تعریف می کنند، اما در اقتصاد ایران شرایط فرق می کند. در ایران دولتی بزرگ با هزینه های بالا و درآمد ناکافی وجود دارد و هر ساله با روند کسری بودجه مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه برای کسری بودجه امسال ارقامی بالغ بر 600 هزار میلیارد تومان پیشنهاد شده است، تصریح کرد: بودجه های جاری، سهم بنگاه های دولتی و حضور بنگاه های زیان ده در ساختار بودجه که بخش بزرگی از بودجه را تشکیل می دهند. کسری بودجه مخارج، هر سال باعث کسری دو برابری شد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه هر سال سهم و وزن صندوق های بازنشستگی در بودجه افزایش می یابد، گفت: علاوه بر این، انضباط مالی دولت ها در دوره های مختلف ضعیف بوده و همواره در بودجه و بحث در مورد ضعیف ترین نشان داده شده است. کسری ها
به گفته وی، راه حل اصلی این است که دولت هزینه های خود را کاهش دهد و هزینه های خود را متناسب با درآمد خود ببیند. مشکل دیگر این است که دولت ایران هنوز برآورد درآمدی دارد. زیرا درآمدهای نفتی ناپایدار است و پول آنها مستقیماً به دولت پرداخت نمی شود و درآمدهای مالیاتی نیز عموماً به دلیل رکود به طور کامل محقق نمی شود.
حیات نیا با بیان اینکه در بخش درآمدی با پیش برآوردی مواجه هستیم که معمولاً انجام نمی شود، تصریح کرد: در سمت هزینه ها، هزینه های دولت به دلایل مختلف از جمله تورمی که خود دولت ها به لحاظ ساختاری دارند، بیشتر از آن چیزی است که برآورد می کند. ایجاد شده.
بنابراین، به گفته وی، دولت باید هزینه های خود را که منبع اصلی کسری ها و نارضایتی است، حذف کند. از سوی دیگر، بسیاری از مردم نیز از مارپیچ دستمزد و تورم صحبت می کنند. با این حال، برنامه اقتصادی ایران با هدف افزایش درآمد کسانی که از بودجه زندگی میکنند و دستمزد و حقوق دریافت میکنند، نمیتواند با کاهش نرخ دستمزد یا افزایش آن به زیر نرخ تورم، مارپیچ را جبران کند. زیرا این موضوع در سطح رفاه کارکنان و کارکنان نمود پیدا می کند.
انتهای پیام