وی خاطرنشان کرد: عامل دیگر این است که ما تطابق مناسبی بین انسان و ابزار ایجاد نکرده ایم. این غفلت است که ما را دچار مشکلات زیادی کرده است. انسان امروزی نمی تواند با ابزار دیروز کار کند. ابزار را نمی توان محدود کرد و این موج بر ما چیره می شود، اما به دلیل بی توجهی از اولین فرصت ها برای شکل گیری فناوری های جدید محروم می شویم.
وی افزود: چرا با وجود تغییراتی که رخ داده باید درگیر مسائل گذشته باشیم؟ ما همیشه از جای خالی، تورم و مشکلات سرمایه گذاری در تولید صحبت می کنیم. سهم بازار بین المللی ما به ظرفیت کشور وابسته نیست. اولین بحثی که نتوانستیم به آن برسیم، اعتقاد به استفاده بهینه از عوامل تولید است.
وی افزود: استفاده از بلاک چین می تواند اثراتی مانند افزایش شفافیت، شناسایی مشتریان، خودکارسازی تسویه حساب ها، افزایش درآمد و جلوگیری از کلاهبرداری مالی در سیستم بانکی داشته باشد. امروزه گفته می شود بخش قابل توجهی از بانک های دنیا شروع به برنامه ریزی و سرمایه گذاری در زمینه هوش مصنوعی کرده اند و اگر چنین اقداماتی را شروع نکنیم دیر می کنیم.
دژپسند ادامه داد: صادرات به ایجاد این باور کمک می کند. نادیده گرفتن این بحث که بازار داخلی محدود است غیرقابل قبول است. در کنار این باید توجه داشت که باید از منابع خود به درستی استفاده کنیم اما امروزه به ابتدایی ترین شکل ممکن از آنها استفاده می کنیم. اگر باور لازم را ایجاد کنیم می توانیم از ظرفیت های لازم نهایت استفاده را ببریم.
absnews
دژپسند گفت: نوع ساختار بانکی ما به گونه ای است که بهره وری را کاهش داده است. اگر این مشکلات را درست حل کنیم، می توانیم به جای افزایش قیمت، بهره وری را افزایش دهیم. اکنون بانک ها به دنبال بانکداری دیجیتال هستند، اما باید به سمت بانکداری هوشمند برویم.
وی در خصوص کاربردهای فناوری های جدید از جمله هوش مصنوعی گفت: این توسعه باعث افزایش بهره وری می شود و می توان جایگزین هایی با انسان ها ایجاد کرد اما در عین حال فرصت های شغلی جدیدی نیز ایجاد می شود. امروز باید به سمت ابر حرکت کنیم و در این زمینه عقب هستیم. اینترنت اشیا نقش مهمی در آینده ایفا خواهد کرد.
دژپسند گفت: یکی از چالشهای امروز ما این است که محصولات صادراتی ما از نظر قیمت و کیفیت قابل رقابت با سایر محصولات نیست زیرا نتوانستهایم فناوری را به درستی جذب و استفاده کنیم. چون این نسبت در دسترس نیست، دائماً فرصتها را از دست میدهیم و در مقطعی مجبور میشویم فناوری را بپذیریم.
وزیر سابق اقتصاد گفت: استفاده از فناوری های دیجیتال از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ما باید به نقطه ای برسیم که از ماشین های هوشمند و خودمختار به سمت کنترل انسان حرکت کنیم. سرعت این تحول باید به گونه ای باشد که بتوانیم خود را با آن تطبیق دهیم وگرنه متوقف می شویم. تخمین زده می شود که 70 درصد شرکت ها فناوری های جدید را آزمایش کنند.
وی در خصوص برنامه های توسعه نیز گفت: استراتژی توسعه باید به طور شفاف تعریف شود و هیچ برنامه ای با برنامه دیگری تفاوت راهبردی نداشته باشد. اگر بتوانیم ابزارها و افراد را تطبیق دهیم، می توانیم فناوری را جذب کنیم و سپس در مورد اقتصاد هوشمند صحبت کنیم. استراتژی اصلی ما باید استفاده حداکثری از منابع و فناوری های موجود باشد. ما باید این کار را به طور مداوم، اما مطابق با استراتژی توسعه خود انجام دهیم.
وزیر اسبق اقتصاد و دارایی تاکید کرد: برای غلبه بر مشکلاتی مانند رشد ناپایدار اقتصادی، اقتصاد سنتی و سهم پایین فناوری بالا در کالاهای صادراتی، تورم بالا، بیکاری، خام فروشی باید از مدیریت و فناوری استفاده کنیم. اگر نتوانیم از تعادل بین مدیریت و فناوری استفاده کنیم، در باتلاق گیر خواهیم کرد و به مرور زمان این شکاف بیشتر خواهد شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، فرهاد دژپسند وزیر اسبق اقتصاد و دارایی در نشست چالش های اقتصاد دیجیتال و نظام بانکی که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، گفت: زمانی که کاندیدای وزارت اقتصاد شدم، با مشکلی مواجه شدیم. چالش در برنامه ششم توسعه به همین دلیل است که پس از هفتاد سال سابقه برنامه نویسی، وقتی به چالش های کشور نگاه می کنیم، شباهت های زیادی بین آنها وجود دارد.