سالم الخبر: رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همزمان با آغاز ترم پاییز و فصل سرما به تشریح سویه های جدید کرونا و همچنین تداخل آن با آنفولانزا و سرماخوردگی پرداخت.
علی رضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه تغییرات محیطی در فصل سرد سال رخ می دهد، گفت: با توجه به تغییرات محیطی فصل سرد، تغییرات مناسبی برای سویه های سرمادوست فراهم می شود و این گونه ها می توانند از فرصت استفاده کنند و باعث افزایش بیماری های تنفسی شوند. معمولاً همه ساله در پاییز و زمستان با بیماری های تنفسی به ویژه بیماری های ویروسی که شایع ترین انواع بیماری های تنفسی هستند، مواجه می شویم.
وی علت افزایش بیماریهای تنفسی در فصل سرد سال را اینگونه بیان کرد: تغییرات محیطی منطبق با ماهیت بیولوژیکی ویروسهای فصلی و حضور بیشتر افراد در فضاهای سرپوشیده و افزایش تماس فیزیکی شرایط مناسبی را برای ظهور ویروس ها
2 پیک آنفولانزا در ایران و جهان
وی با اشاره به اینکه ویروس آنفلوانزا به طور سنتی دو قله در دنیا دارد، گفت: ایران با این قله ها فاصله زیادی ندارد. به طور معمول، اولین پیک آنفولانزا از اواسط اکتبر شروع می شود و معمولا تا پایان نوامبر ادامه می یابد. اگرچه زمان اوج آنفلوآنزا از اواسط اکتبر تا پایان نوامبر است، اما ممکن است در برخی کشورها نوساناتی در تقویم وجود داشته باشد. ویروس ها شایع ترین علت بیماری های تنفسی هستند و به ویژه در گروه های سنی کودکان و سالمندان شیوع بیشتری دارند.
وی ادامه داد: همچنین دومین پیک آنفلوانزای فصلی از اواسط دی ماه آغاز می شود. ویروس های سینسیتال بسیار رایج هستند و معمولاً باعث ایجاد حجم بیشتری از اختلالات تنفسی می شوند.
سویه های جدید خانواده Omicron
زالی همچنین در ادامه صحبت های خود درباره ویروس کرونا با بیان اینکه اخیرا در سطح جهانی با سویه های جدیدی از خانواده Omicron مواجه بوده ایم، افزود: همپوشانی ویروس خانواده Omicron با ویروس آنفلوانزا و سایر ویروس ها می تواند مشکلاتی را ایجاد کند. . تعداد افرادی که تست کرونا مثبت شده اند و بیمارانی که به دلیل کرونا نیازمند بستری شدن در بیمارستان هستند اخیراً در سطح جهانی افزایش یافته است. اگرچه میزان مرگ و میر ناشی از کرونا مانند موج های گذشته و سال های گذشته نیست، اما میزان ابتلا به این بیماری بیشتر است.
سویه های جدید کرونا چه ویژگی هایی دارند؟
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: به نظر میرسد سویههای جدید ویروس کرونا توانایی بیشتری در «فرار ایمنی» و «انتقال» دارند. در حال حاضر، سویه KP3 سویه غالب در جهان است و دارای “جهش” از سویه های قبلی است. جهش های ژنتیکی به سویه KP3 شانس بیشتری برای انتقال و ایمنی بیشتر می دهد.
وی درباره ضرورت مراقبتهای بهداشتی گفت: افراد بالای 65 سال، مبتلایان به بیماریهای زمینهای مانند آسم، دیابت، چاقی، بیماریهای قلبی عروقی و افرادی که از داروهای نقص ایمنی استفاده میکنند باید پروتکلهای بهداشتی را بیشتر رعایت کنند. اگر افراد بالای 65 سال، افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای مانند آسم، دیابت، چاقی، بیماری های قلبی عروقی و افرادی که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده می کنند حتی به بیماری کرونا مبتلا نشوند، احتمال ابتلا به آنفولانزا و سایر ویروس ها وجود دارد. .
ضرورت تزریق واکسن آنفلوآنزا برای برخی گروه ها
زالی ادامه داد: مبتلایان به بیماری های زمینه ای، سالمندان و مبتلایان به آسم و بیماری های قلبی عروقی باید واکسن آنفولانزا را تزریق کنند. پایان سپتامبر و هفته های اول اکتبر زمان طلایی برای دریافت واکسن آنفولانزا است. زیرا حداقل دو هفته طول می کشد تا ایمنی ایجاد شود. اگر واکسن در زمان طلایی تزریق نشود، این احتمال وجود دارد که در اوج بیماری آنفولانزا موثر نباشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به نظرات غلط در مورد واکسیناسیون گفت: برخی معتقدند با تزریق واکسن آنفولانزا سرما نخواهند خورد که این تصور اشتباهی است. ویروس های سرماخوردگی با ویروس های آنفولانزا متفاوت هستند. هدف از واکسن آنفولانزا پیشگیری از سرماخوردگی نیست، بلکه بیشتر از آنفولانزای فصلی جلوگیری می کند.
اثربخشی واکسن آنفولانزا
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه از سویه های سال گذشته در واکسن آنفولانزا استفاده می شود و بنابراین با تزریق این واکسن نمی توان مصونیت 100 درصدی را به دست آورد. مطالعات زیادی در مورد اثربخشی واکسن آنفولانزا انجام شده است و نتایج برخی از مطالعات ایمنی 40 درصد و برخی مطالعات 60 درصد ایمنی را نشان می دهد. اگر سالمندان، افراد مبتلا به بیماری های تنفسی مانند آسم و سایر بیماران واکسن آنفولانزا را مصرف کنند، باید در نظر داشته باشند که همچنان باید نکات بهداشتی را رعایت کنند./الهمشهری
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17415/%D8%AF%D9%88-%D9%BE%DB%8C%DA%A9-%D8%A2%D9%86%D9%81%D9%84%D9%88%D8%A2%D9%86%D8%B2%D8%A7-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D8%B3%D9%88%DB%8C%D9%87-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7-%D8%A7%DB%8C%D9%85%D9%86%DB%8C-%DA%AF%D8%B1%DB%8C%D8%B2
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز