سالم خبر: یک داروساز گفت: دولت چهاردهم باید در نرخ ارز و تخصیص آن تجدید نظر کند. رسیدن سهم ارز از طریق بیمه به دستگاه های خدمات رسان بسیار سخت شده است و سازمان برنامه و بودجه مدعی است تا پایان سال 1402 هجری شمسی پرداخت ها را انجام داده است اما از سوی دیگر بیمه چنین چیزی را نمی پذیرد. موضوع. ادعا و مبلغ پرداختی آنها با این ادعا مطابقت ندارد.
محمد دلمند نسخه نجات درفر را مروری بر این طرح دانست و گفت: بدون تردید روند اجرای طرح در دولت چهاردهم باید بازنگری و بازنگری اساسی شود. مبنای نرخ ارز، نرخ ارز است و از زمان اجرای این طرح تاکنون دو تغییر و نوسان در این حوزه وجود داشته اما به این موضوع توجهی نشده است. به عنوان یک قاعده کلی، این نمی تواند ادامه یابد و بیمه ها باید در طول حسابرسی تقویت شوند.
وی همچنین افزود: دولت چهاردهم باید در نرخ ارز و تخصیص آن تجدید نظر کند. واضح است که روند فعلی مناسب نیست و اگر قرار است برنامه به این شکل ادامه پیدا کند، باید روند پرداخت تغییر کند، اینکه سهم ارز از طریق بیمه به دست خدمات دهندگان می رسد. و سازمان برنامه و بودجه مدعی است تا پایان سال 1402 هجری شمسی پرداخت ها را انجام داده است، اما از طرف دیگر شرکت های بیمه چنین ادعایی را نمی پذیرند و پرداخت های آنها با این ادعا همخوانی ندارد. اگر دولت چهاردهم برای ادامه طرح درور برنامه ریزی می کند باید توجه داشت که رفاه مردم و منافع ملی زمانی تامین می شود که ارکان این طرح به درستی اجرا شود.
دلمند گفت: تامین اعتبارات کافی برای جبران مابه التفاوت نرخ ترجیحی ارز اسمی به صورت پایدار و صرف قابل توجه آن در طول زنجیره سلامت در کشور دو عامل مهم برای موفقیت و به ثمر نشستن طرح دروار است. با توجه به عدم تحقق آن، اجرای این طرح عواقب جبران ناپذیری را برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به همراه داشت.
پرداخت
منابع به طور منظم و قابل توجه پشتیبانی می شود
با توجه به دیدگاه داروساز برای حل مشکل در این قسمت باید از دیدگاه کارشناسی استفاده شود. دالمند تاکید کرد: تشدید کمبود دارو به این دلیل است که تصمیم گیران به کارشناسان و ذینفعان مراجعه نمی کنند و آنها را در تصمیم گیری دخالت نمی دهند طبیعتاً نتیجه چنین مشکلی تشدید مشکل است. کمبود دارو، کمبودی که مدتی است بر سر زبان ها افتاده و مسئولان رسمی می گویند چنین کمبودی در تاریخ دارو در کشور بی سابقه بوده و حتی ساده ترین داروها نیز در داروخانه ها موجود نیست. در طول اجرای این طرح ارز به اندازه کافی، به موقع و با کیفیت در اختیار تولیدکنندگان قرار نگرفت. زمانی که ارز مورد نیاز صنعت داروسازی دیر پرداخت می شود، تامین مواد اولیه با تاخیر مواجه می شود و کمبود دارو به وجود می آید. ضمن اینکه علاوه بر رفع مشکل تاخیر در تامین ارز، باید تسهیلات لازم را به صنعت دارو برای رفع مشکلات حوزه دارو پرداخت کنیم.
این داروساز به ضعف بیمه ها نیز اشاره کرد و گفت: این ضعف به دو حوزه مربوط می شود، یکی در حوزه منابع مالی و دیگری در حوزه اداری است طرح دروار و اگرچه منابع مالی نباید از بیمه عقب بیفتد، اما شاید ناخواسته و شاید عمدی این منابع از طریق بیمه دیر به دست تولیدکننده می رسد و این مشکل ناشی از کمبود منابع نیست، بلکه مربوط به امور اداری است. با توجه به تاثیر حذف ارز ترجیحی و افزایش قیمت دارو بر سرمایه در گردش داروخانه ها و شرکت های تولیدی، لازم است سازوکار مشخصی برای تسویه بدهی های دولت به موسسات بیمه ای به صورت به روز اجرا شود. نظارت بر مصارف مؤسسات بیمه ای به گونه ای که این مؤسسات وجوهی را که در ازای مابه التفاوت نرخ ارز از دولت دریافت می کنند، در قالب سازوکار مشخص و با جدول زمانی به صورت مستقیم و بدون واسطه داروخانه دریافت کنند.
هیچ گونه اختلالی در زنجیره تامین و توزیع دارو در کشور وجود ندارد.
دالوند تصریح کرد: در این صورت منابع یارانه ای به صورت منظم و قابل توجه در سراسر زنجیره سلامت بازپرداخت می شود و حداقل 30 تا 40 درصد مشکلات طرح درور برطرف می شود. تامین زیرساختهای بیمه تنها موضوعی مرتبط با حوزه پزشکی و درمانی نیست.
وی تاکید کرد: موفقیت دارور در گرو تکیه بر منابع خاص، پایدار و قابل بهره برداری است. هنوز رگه هایی از اجرای نادرست طرح تحول نظام سلامت کشور در اذهان جامعه وجود دارد. طرحی که به دلیل عدم سنجش نتایج و ضعف مدیریت منجر به تخلیه سریع منابع و شکست طرح شد. در مورد دارو آزادسازی نرخ ارز نیاز به نقدینگی را تشدید کرده و اکنون شرکت ها در معرض خطر کمبود سرمایه قرار دارند. حقیقت این است که اجرای طرح دروار از یک سو منجر به افزایش چشمگیر نقدینگی مورد نیاز داروخانه ها و از سوی دیگر، انتقال بار مالی ناشی از حذف ارز ترجیحی به موسسات بیمه و از سوی دیگر شد. عدم امکان پیش بینی و به روز رسانی منابع مورد نیاز مطابق با اجرای طرح که منجر به انباشت بدهی موسسات بیمه ای و داروخانه ها شد و نظام سلامت کشور را مختل کرد. مهمترین دلیل کمبود دارو، عدم دسترسی به موقع ارز و دلار، قیمتگذاری به موقع، عدم پرداخت به موقع تسهیلات به شرکتهای دارویی و مشکلات تبدیل ارز است. با وجود برآورد اعلام شده اعتبار مورد نیاز برای جبران مابه التفاوت ارزی سال 1402 توسط متولیان امر، رقمی حدود 105 هزار میلیارد تومان اعلام شد و در لایحه قانون تقدیم بودجه 1402 به مجلس، این رقم به 69 هزار کاهش یافت. میلیارد تومان. تنها 34 هزار میلیارد تومان آن تا پایان سال گذشته محقق شده بود که منجر به عقب ماندگی تقاضا برای عناصر مختلف زنجیره تامین و توزیع دارو شد. بنابراین دولت چهاردهم باید حتما برای این شرایط چاره اندیشی کند
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17041/%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%DA%86%D9%87%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D9%87%D9%85-%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D9%86%D8%B1%D8%AE-%D8%A7%D8%B1%D8%B2-%D8%AA%D8%AE%D8%B5%DB%8C%D8%B5-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D8%AA%D8%AC%D9%87%DB%8C%D8%B2%D8%A7%D8%AA-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C-%D8%AA%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF%D9%86%D8%B8%D8%B1-%DA%A9%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز