به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، محمدرضا فرزین عصر دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی اظهار داشت: در دهه 80 تورم از سمت نقدی بیشتر شد، اما در دهه 90 فشار هزینه ها عمدتاً منجر به تورم شد که عمدتاً ناشی از تورم بود. افزایش نرخ ارز نرخ ارز عمدتا به دلیل عدم قطعیت افزایش یافت.
وی با بیان اینکه پیش بینی پذیری و ثبات نسبی نرخ ارز مهمتر از خود نرخ است، ادامه داد: باید از تجربیات و ابزارهای جهانی برای مدیریت نرخ ارز استفاده کنیم.
فرزین همچنین با بیان اینکه سیاست های متعددی را در بانک مرکزی اجرا کرده ایم و در حال تعمیق آن هستیم، افزود: یکی از آنها راه اندازی مرکز مبادلات ارز و طلا ایران است.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: کانال های تلگرامی با تثبیت نرخ ها و افزایش انتظارات تورمی منفی بر بازار ارز تاثیر می گذارند.
فرزین افزود: نرخ ها و بازارهایی که قانون ندارند و برای مقابله با آن هاب صرافی ایجاد کردیم.
** ایجاد صندوق تثبیت ارز برای مدیریت بازار ارز
رئیس کل بانک مرکزی همچنین گفت: صندوق تثبیت پولی ایجاد می کنیم تا در صورت نیاز برای تثبیت ارز در بازار مداخله کنیم. همچنین برای ایجاد قابلیت پیش بینی و اطمینان، پیش پرداخت ارز را با دوره طولانی تری طراحی کرده ایم. سوآپ ارز نیز در کشور ما بسیار ضروری است زیرا در تجارت کالا باید تعادل پولی با سایر کشورها داشته باشیم.
فرزین افزود: موضوع دیگر مقررات است که اساس بازار است و نظارت و ثبات نظارتی اقدام مکمل آن است. به عنوان مثال در سامانه نیما معاملات پشت پرده انجام می شود که تخلف است و در صورت افزایش نظارت می توان جلوی آن را گرفت و وارد دستگاه قضایی کرد. بازار طلا نیز به این دلیل مهم است که جایگزین آن می شود و ما برای آن در مرکز مبادلات برنامه داریم.
** تامین 65 میلیارد دلار ارز در سال 1401
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: در سال جدید سیاست جدیدی را در حوزه اسکناس در نظر گرفتیم که صف ها را آرام کرد. بنابراین کلیه متقاضیان باید دارای حساب ارزی بوده و در سیستم بانکی حواله انجام دهند
وی افزود: با این روش می توانیم تمام نیاز واقعی اسکناس مردم را به راحتی تامین کنیم.
فرزین گفت: سال گذشته 65 میلیارد دلار ارز به نیما سماع و مرکز مبادلات ارزی اختصاص دادیم که نسبت به سال قبل 10 میلیارد دلار و نسبت به سال 1398 21 میلیارد دلار افزایش داشته است و امسال این رویه تقویت می شود.
** نرخ تورم هدف 1402 25 درصد است.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: نقش نقدینگی بر تورم غیرقابل انکار است. در حال حاضر نقدینگی کشور 6400 همات است. نرخ رشد نقدی تا 20 اسفند 27.8 درصد بود در حالی که نرخ تورم 46 درصد بود. طی یک سال گذشته روش های کنترل نرخ رشد نقدینگی موثر بوده است.
وی با بیان اینکه نرخ رشد واقعی ما چهار سال است که منفی بوده است بنابراین منبع اصلی تورم نرخ ارز است، افزود: هدف ما برای سال 1402 نرخ تورم 25 درصدی است.
** رشد پایه پولی بالاتر به دلیل ناهماهنگی دولت و بی انضباطی بانک ها
رئیس کل بانک مرکزی گفت: نرخ رشد پایه پولی در سال گذشته 33.9 بوده که دلیل اصلی آن افزایش مطالبات بانک مرکزی از بانک ها بوده است. یکی از عوامل اصلی بدهی دولت به بانک ها و همچنین نارضایتی برخی بانک ها به دلیل بی انضباطی بود.
فرزین گفت: برای رفع نارضایتی بانک ها برنامه ریزی کرده ایم.
وی افزود: برای جلوگیری از اضافه برداشت بانک ها، دولت باید سرمایه بانک های دولتی را افزایش داده و بخشی از بدهی 117 هماتی خود به بانک ها را کاهش دهد. همه نهادها در کنترل تورم نقش دارند و نقش هر کدام را یادداشت کرده ایم و برنامه مشخصی در داخل دولت برای کنترل تورم تدوین شده است.
** بی انضباطی پولی، مالی و تجاری می تواند منجر به تورم شود
رئیس کل بانک مرکزی گفت: در دهه 80 تورم بیش از نقدینگی بالا رفت. اما در دهه 1990 فشار هزینه عمدتاً به تورم منجر شد که عمدتاً ناشی از افزایش نرخ ارز بود و نرخ ارز عمدتاً به دلیل عدم اطمینان افزایش یافت.
وی ادامه داد: قابل پیش بینی بودن و ثبات نسبی نرخ ارز مهمتر از خود نرخ است. برای مدیریت نرخ ارز باید از تجربیات و ابزارهای جهانی استفاده کنیم. ما در بانک مرکزی سیاستهایی داریم و در حال تعمیق آنها هستیم. یکی از آنها ایجاد مرکز مبادلات ارز و طلای ایران است.
فرزین گفت: کانال های تلگرامی با تثبیت نرخ ها و افزایش انتظارات تورمی منفی بر بازار ارز تاثیر می گذارند.
وی تصریح کرد: نرخ ها و بازارهایی که قانون ندارند و برای مقابله با آن اتاق پایاپای ایجاد کردیم.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: صندوق تثبیت پولی ایجاد می کنیم تا در صورت نیاز برای تثبیت ارز در بازار مداخله کنیم. همچنین برای ایجاد قابلیت پیش بینی و اطمینان، پیش پرداخت ارز را با دوره طولانی تری طراحی کرده ایم. سوآپ ارز نیز در کشور ما بسیار ضروری است زیرا در تجارت کالا باید تعادل پولی با سایر کشورها داشته باشیم. موضوع دیگر تنظیم مقررات است که اساس بازار است و نظارت و ثبات مقررات اقدام مکمل آن است. به عنوان مثال در سامانه نیما معاملات پشت پرده انجام می شود که تخلف است و در صورت افزایش نظارت می توان جلوی آن را گرفت و وارد دستگاه قضایی کرد.
فرزین گفت: بازار طلا نیز به دلیل جایگزینی آن حائز اهمیت است و برای آن در مرکز معاملات برنامه داریم.
** دولت برای تامین هزینه های خود مشکلی ندارد
رئیس کل بانک مرکزی گفت: بیشتر منابع دولت (۳۷۲ حمت) در بانکها است، اما طبق قانون، دولت و شرکتهای دولتی مجاز به سپردهگذاری در بانکهای تجاری نیستند.
وی افزود: این مبلغ از سیستم بانکی به بانک مرکزی منتقل شد که خود به ناهماهنگی سیستم بانکی دامن زد و ما به دنبال فراخوان هستیم.
فرزین ادامه داد: دولت ارز را با نرخ 28 هزار و 500 تومان به ما میفروشد و ما با همان نرخ به تجار میدهیم، در عین حال بودجه دولت با نرخ 23 هزار تومان بسته است، بنابراین مشکلی برای ما ایجاد نمیشود. هزینه های دولت
** تقریباً 16 میلیارد دلار ارز در دست مردم است
رئیس کل بانک مرکزی افزود: فرار سرمایه یعنی تسلیم ریال و خرید ارز و خروج ارز از کشور فرقی نمی کند.
وی با بیان اینکه در تمام دنیا اقداماتی برای جلوگیری از فرار سرمایه انجام می شود، گفت: حساب های ارزی نیز راه اندازی کرده ایم تا ارز در اقتصاد کشور استفاده شود و در فضای شفاف جابه جا شود.
فرزین افزود: به نظر من بر اساس برآوردی که با توجه به سرقت از صندوق بانک ملی انجام شد، حدود 16 میلیارد دلار ارز در دست مردم است.
وی گفت: بانک مرکزی به دو دلیل اقدام به فروش سکه می کند، یا برای جمع آوری نقدینگی از جامعه در چارچوب سیاست های پولی و یا کاهش حباب پول.
** خبر خوب برای مردم
رئیس کل بانک مرکزی افزود: مردم می توانند از حساب کمک بلاعوض و سهام خود به عنوان وثیقه برای دریافت وام از بانک های دولتی استفاده کنند.
absnews