سالم الخبر: نایب رئیس هیئت مدیره فدراسیون صدا و سیما گفت: بودجه لازم برای تامین بازار دارویی وجود ندارد و به همین دلیل دولت ورود داروهای جدید را به لیست محدود کرده است. داروهای جدید با عوارض کمتر و اثربخشی بهتر در بحبوحه مسائل اقتصادی در پشت مرزهای کشور باقی مانده است.
وحید محلاتی به فرارو گفت: آذر 1402 بود و قبل از آغاز سال جدید (حدود یک هفته مانده به آغاز سال جدید) آخرین محموله وارفارین وارد کشور شد. تا قبل از این زمان، وارفارین وارداتی دارای تاریخ انقضا 2023/12 بود، اما قبل از انقضای دارو دوباره عرضه می شد. اما مقدار عرضه شده برای مصرف 2 تا 3 ماهه در کشور کافی بود و با پیگیری هایی که با سازمان غذا و دارو انجام دادم متوجه شدم که معادل 2 تا 3 ماه وارفارین وارد شده است. کشور و در انتظار صدور و توزیع یا مجوز برای فروش بود.
وی افزود: وارفارین یک داروی ضد انعقاد و دارویی ضروری برای افرادی است که سابقه تعویض دریچه قلب دارند. این دارو از لخته شدن خون جلوگیری می کند و نمی توان آن را متوقف کرد. این دارو بسیار حساس است و توصیه می شود کارخانه تولید کننده دارو توسط مصرف کننده تغییر نکند، زیرا
می تواند عواقب جدی و حتی مرگبار ایجاد کند. حتی اگر فردی سازنده دارو را تغییر دهد، باید آزمایش های زمان لخته شدن را به طور مداوم با داروی جدید انجام دهد یا دوز آن را تغییر دهد.
محلاتی همچنین ادامه داد: حقیقت این است که با توجه به اهمیت فراوان این دارو برای سلامتی بیماران، هر بار که کمیاب می شود و دوباره عرضه می شود، پس از در دسترس قرار گرفتن دارو، بیماران به دلیل ترس از آن، چندین برابر نیاز خود را خریداری می کنند. . قحطی مجدد برای ذخیره دارو برای حداقل 2 تا 3 ماه که در نتیجه این چرخه دائما تکرار می شود و هر بار که این دارو کمیاب می شود، این سناریوی هجوم خریداران و کمبود سریع دارو تکرار می شود. طبق اطلاعاتی که از همکاران وزارت بهداشت دریافت کردم، به زودی یک کارخانه جدید به جمع تولیدکنندگان این دارو خواهد پیوست و اولین تولید کننده وارفارین در ایران خواهد بود بازار محلی و جلوگیری از کمبود وارفارین در سال های ATI کمک خواهد کرد.
وی گفت: دارویی که برای استفاده در ماه های آتی عرضه شده است مارک اصلی بوده و تاریخ انقضا آن نیز مناسب است. یک نکته مهم در مورد چرخه واردات و افزایش تقاضا وجود دارد که شما به آن اشاره کردید
بهتر است وارفارین را به تعداد دفعات نیاز بازار عرضه کنید تا مردم بتوانند دارو را به درستی تهیه کنند.
این کارشناس و فعال حوزه پزشکی گفت: با توجه به اهمیت عدم تغییر سازنده داروهای وارفارین بار دیگر تاکید می کنم که فرد بیمار فشار کافی از بیماری و مواد دارویی را دارد و نباید خود را به مسائلی از این قبیل مشغول کرد. به عنوان تغییر شرکت سازنده اجازه دهید فشار را برای افرادی که به آن نیاز دارند افزایش دهیم. اینکه پزشک مدعی است می تواند داروی خاصی را وارد کشور کند نیز جای سوال دارد. از نظر تخصصی اگر دارویی خارج از مسیر رسمی وارد کشور شود به هیچ وجه معتبر و معتبر نیست و من به عنوان داروساز به هیچ بیمار توصیه نمی کنم دارویی را که از مسیر نامعلومی می آید مصرف کند. خارج از پروسه تایید وزارت بهداشت وارد کشور شد. برخی افراد مواد مخدر را به مقدار محدود و در چمدان وارد کشور می کنند، اما این مشکل همیشگی نیست.
وی افزود: فهرستی به نام «فهرست داروهای قطری» داریم که شامل تعدادی از داروهای وارداتی است که مجوز تولید و واردات دارند و برای دریافت آن در کشور میتوانیم مجوز و مجوز دریافت کنیم. اگر دارو در این لیست نیست، آن را وارد یا تولید کنید
این امکان ندارد. چند سالی است که سازمان غذا و دارو ورود داروهای جدید را به فهرست دارویی کشور محدود کرده است و این کار را بسیار گزینشی و حداقلی انجام داده است. دلیل این اقدام اقتصادی است، زیرا داروهای جدید داروهای گران قیمتی هستند و افزودن این داروها به فهرست، بار مالی بر بودجه دارویی کشور را افزایش می دهد. بازار دارویی کشور در سال 1402 به حدود 160 هزار میلیارد تومان رسید. امسال با هزینه هایی که داریم و رشد قیمتی که حدود 30 تا 40 درصد است، حداقل 20 تا 25 درصد افزایش قیمت دارو خواهیم داشت. در این شرایط بازار حدود 200 خواهد بود.
اخیرا رئیس مجلس با اعتراض به رئیس سازمان برنامه گفت: چرا فقط 40 تلاش به حوزه دارو ارائه شد؟ در عین حال 40 درصد اسپرد هدف و 40 درصد بودجه بیمه به 80 درصد می رسد و بین 80 تا 40 درصد فاصله زیادی وجود دارد. متاسفانه بودجه لازم برای تامین بازار دارویی وجود ندارد و به همین دلیل دولت ورود داروهای جدید را به لیست محدود کرده است. می دانیم که این احتمال وجود دارد که داروهای جدید عوارض کمتر و اثربخشی بهتری داشته باشند، اما این داروها به دلیل مشکلات اقتصادی در خارج از مرزهای کشور باقی می مانند.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16718/%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87-%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%D9%81%D9%87%D8%B1%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%DB%8C%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1-%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D9%87
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز