به گزارش گروه سیاسی ABSNEWS، رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی با تأکید بر اینکه دهه 90 تحول خوبی برای اقتصاد کشور نبود، گفتند: بسیاری از رشدها و تحولات اقتصادی ما بوده است. تحت شرایط تحریم ساخته شده است.
بر این اساس رسانه KHAMENEI.IR در گفت و گو با حجت الاسلام والمسلمین مصباحی مقدم، عضو شورای فرصت و استاد اقتصاد به بررسی دلایل شکست اقتصادی سال 90 و رابطه آن پرداخته است. با تحریم
رهبر انقلاب در بیانات خود خاطرنشان کردند: دهه 90 از نظر اقتصادی دهه خوبی نبود و مشکلاتی را برای کشور به همراه داشت. شرایط در این دهه به دلیل اقدامات داخلی تا چه حد نامناسب بود؟ این اقدامات چقدر می تواند موثر باشد و تا چه اندازه نتیجه تحریم هاست؟
واضح است که اقتصاد ایران سال ها در معرض تحریم بوده و در دهه 90 این مشکل تشدید شده است. اما رهبری اجرایی کشور نباید در برابر تحریم ها منفعل می ماند بلکه باید مانند گذشته حضور داشت. از منظر دولت فعلی برای گشایش در داخل کشور گام برمی دارد و در گشایش روابط با سایر کشورها بسیار فعال است. همه این سفرها به کشورهای مختلف و رفت و برگشت حاکی از برنامه ریزی اقتصادی و سیاسی با هدف افزایش حجم تجارت، صادرات، واردات و تامین مالی است.
همین وضعیت می توانست در دهه 90 اتفاق بیفتد، بله، تحریم ها بسیار موثر است، اما مهمتر از همه این است که رهبری کشور قادر به انجام چنین اقداماتی نیست که باید انجام می شد، اما انجام نشد و ما انجام نشدیم. همچنین یک قدم به عقب برداشت. یعنی حدود 35 درصد استهلاک سرمایه در کشور ما طی این دهه جبران نشده است. نه تنها رشد اقتصادی ما نزدیک به صفر بود، بلکه کاهش ارزش سرمایه ما منفی 35 درصد بود.
در دهه 90 در مسائل اقتصادی یک رکود نسبی را تجربه کردیم. این حکم نسبی دقیقاً شامل چه نکات اقتصادی بود؟
در دهه 1990 امکان استفاده از ظرفیت های داخلی و روابط بین المللی برای ایجاد گشایش وجود داشت، اما شاهد تعطیلی نسبی بودیم. در کشور کارهایی که باید انجام می شد انجام نشد، از جمله ایجاد شرکت های تعطیل شده که به گفته سخنگوی دولت بیش از شش هزار شرکت را راه اندازی کردند و دستور کار پروژه های نیمه تمام را تعیین کردند. و بخش قابل توجهی از آنها پیگیری و تکمیل شد. می بینیم که بیمارستان های نیمه کاره تکمیل شده و بزرگراهی که به دستور پیشرفت بخش قابل توجهی از آن متوقف شده است، بحمدالله به بهره برداری رسیده است و همچنین پروژه های آبرسانی و فاضلاب و ….
این کارها در این دهه هم می شد انجام داد اما نشد. همین امر در مورد توسعه روابط با کشورهایی که ما را تحت نفوذ آمریکا قرار نداده اند و مایل به حفظ روابط واقعی سیاسی، اقتصادی و تجاری با ما هستند، صدق می کند. باید از این ظرفیت ها استفاده می شد، اما از آنجایی که شرایط اقتصادی و سرمایه گذاری در داخل کشور به موضوع برجام مرتبط بود و حتی گفته می شد جو کشور تحت تاثیر برجام قرار می گیرد، متأسفانه کارهایی که ممکن بود انجام نشد. . اقداماتی که نباید انجام می شد؛ مثلاً در حوزه مسکن، وزیر مسکن وقت معتقد نبود که دولت باید مسکن بسازد و آن را کار بخش خصوصی می دانست. بله، فرض را بر این می گذاریم که اینطور باشد، آیا دولت نباید اقدامات اساسی برای حمایت از مسکن، تامین مالی آن و تامین زمین برای ساخت مسکن به مردم انجام می داد؟ متأسفانه این اتفاق نیفتاد و امروز شاهد هستیم که این کمبودها در حال تذکر و رفع است.
با توجه به اینکه در سال های پایانی دهه 80 دولت نفت را با قیمت بالاتری می فروخت، بحث کاهش قیمت در این موضوع چقدر موثر بود و ارز حاصل از این فروش در دهه 90 چه نتیجه ای داشت؟
هم افت قیمت نفت را داشته ایم که قطعا موثر بوده و هم محدودیت فروش آن. ما می توانستیم حدود 200 تا 300 هزار بشکه در روز نفت صادر کنیم، اما به دلیل تحریم های آمریکا امکان انجام بیشتر از این وجود نداشت. پس از روی کار آمدن دولت جدید، با وجود تحریم ها و رصد آنها توسط آمریکا، بیش از یک میلیون و هشتصد هزار بشکه نفت و میعانات گازی صادر می شود که البته این امر در دور زدن تحریم ها انجام می شود و درآمدهایی نیز حاصل می شود. مهم این است که چنین قدرتی در داخل دولت وجود داشته باشد و از آن استفاده شود. همین فرصت و ظرفیت در دولت قبل هم وجود داشت، اما قاطعیت و قاطعیت لازم را ندیدیم.
موضوع دیگری که رهبر انقلاب در بیانات قبلی خود مطرح کردند این بود که ما در دهه 90 با جنگ اقتصادی اروپا و آمریکا طرف بودیم که تصمیم به فروپاشی اقتصاد ایران گرفتند. اگر ممکن است در این مورد توضیح دهید.
خانم کلینتون، وزیر امور خارجه در دولت اوباما، رسما اعلام کرد که تحریم های اعمال شده علیه ایران بالاترین تحریم های تاریخ بوده که هر کشوری با آن مواجه بوده و اقتصاد ایران را فلج می کند و امیدوارند اقتصاد ایران را تعطیل و فلج کنند. . اما با توجه به اینکه در همین مدت تلاشهایی از سوی دولت، بنگاههای اقتصادی، مردم و غیره انجام شده تا زندگی عادی ملت ایران تحت تأثیر تحریمها قرار نگیرد، بنابراین برنامه دولت آمریکا نبود. انجام شد. و به همان میزان قدردانی می شود. ضمن اینکه سهم تحریم ها در وضعیت اقتصادی ما خیلی زیاد نیست. اگر درست یادم باشد اتاق بازرگانی ایران در این زمینه تحقیق کرده بود و سهم آن در مشکلات اقتصادی ایران حدود 30 درصد بود، بقیه عوامل مربوط به تحریم ها نبود.
absnews
این مقاله را برای صفحه اول پیشنهاد دهید