سایر موضوعات

دلیل کاهش صادرات فرش؛ قوانین سرزده یا اقتصاد پنهان



آخرین آمار گمرک از صادرات فرش دستباف در سال گذشته حکایت از کاهش 14 درصدی ارزش دلاری فرش نسبت به سال 1400 دارد. این در حالی است که مرکز ملی فرش این کاهش را ناشی از اقتصاد پنهان می داند و آمارها را غیرواقعی می داند، اما صادرکنندگان تحریم و برخی موانع داخلی از جمله رفع نیازمندی های ارزی را عامل این وضعیت می دانند.

به گزارش ای بی اس نیوز، آمارهای رسمی گمرک حاکی از آن است که در سال گذشته بیش از 12 میلیون و 972 هزار تن انواع فرش، کف پوش، موکت، موکت، موکت، گلیم و … به ارزش 78 میلیون و 115 هزار دلار معادل بیش از 2214 میلیارد دلار. تومان صادر شد. وی از نظر وزنی و ریالی به ترتیب با افزایش دو و پنج درصدی مواجه بود اما درآمدهای ارزی وی نسبت به سال 1400 حدود 14 درصد کاهش یافت.

در این میان 10 کشور استرالیا، آفریقای جنوبی، افغانستان، آلمان، امارات متحده عربی، پاکستان، ترکمنستان، ژاپن، عراق و قزاقستان بیشترین سهم را از بازار فرش ایران دارند و بیش از 74 درصد از این محصول را در سال گذشته خریداری کردند. . .

البته این رقم صادرات در مقایسه با دهه 70 یعنی دوره اوج صادرات فرش ناچیز به نظر می رسد. صادرات فرش دستباف در سال ۱۳۷۲ با افزایش نزدیک به دو میلیارد دلاری به اوج خود رسید و برای پنج تا هفت میلیون نفر اشتغال ایجاد کرد اما پس از این دهه شاهد کاهش تدریجی صادرات این محصول بودیم. به طوری که صادرات فرش دستباف در سال 1396 به 240 میلیون دلار و پس از اعمال تحریم ها در سال 2018 به 70 میلیون دلار رسید.

اما با وجود کاهش صادرات فرش در سال‌های اخیر، با توجه به پتانسیل صادراتی فرش و همچنین اصالت این محصول ایرانی، همچنان موضوعی مهم و مورد بحث است. در سال‌های اخیر عوامل بین‌المللی و داخلی زیادی برای کاهش صادرات فرش ذکر شده است، اما اخیراً اختلاف‌نظرهایی در این زمینه وجود دارد و مرکز ملی فرش وجود اقتصاد پنهان در صادرات فرش را عامل بزرگ‌تری می‌داند. کاهش صادرات، و اساسا معتقدند که آمار واقعی نیست

چند لحظه پیش رافع، مدیر مرکز ملی فرش وی بدون اشاره به آمار و ارقام صادرات، اقتصاد پنهان در حوزه فرش دستباف را غیرواقعی دانست و آمار صادرات این صنعت هنری را غیرواقعی خواند. به گفته این مقام مسئول، در سال های اخیر به دلیل مشکل رعایت تعهد مبادله ای صادرکنندگان، عوارض گمرکی این محصول کاهش یافته و علاوه بر قاچاق این محصول، سایز فرشی که مسافران می توانند حمل کنند، شده است. به عنوان چمدان دستی به 24 متر مربع افزایش یافته است که غیر واقعی بودن آمار را تایید می کند. وی البته مسائلی مانند شیوع کرونا و همچنین سلیقه خاص مشتریان را در کاهش صادرات موثر می داند. مرکز ملی فرش نیز از اواسط سال گذشته آمار دقیقی از میزان صادرات اعلام نکرده است.

اما صادرکنندگان زیر بار اقتصاد پنهان و قاچاق در صنعت فرش نیستند و علت اصلی مشکلات صادرات فرش دستباف را تحریم می دانند. به گفته میری، یکی از اعضای هیئت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف، کاهش صادرات فرش به دلیل موارد دیگری است که بارها مطرح شده است. تعهد ارزی و عدم تمدید کارت بازرگانی صادرکنندگان فعال در بازار از مهمترین موانع صادرات است. البته دلیل اصلی این وضعیت تحریم هاست و دلیل اتخاذ سیاست حذف تعهدات ارزی نیز شرایط غیرعادی ناشی از تحریم ها بوده است.

اما دلیل کاهش صادرات هرچه باشد، به نظر می رسد برای بهبود وضعیت صادرات فرش باید بیشتر روی عوامل قابل تغییر تمرکز کرد. به طور دقیق تر، می توان رفع موانع داخلی صادرات فرش دستباف را در دستور کار قرار داد که البته همه آنها زیر نظر مرکز ملی فرش نیستند و نیاز به همکاری سایر نهادها دارند.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا