دلایل ساختاری عدم نفوذ تحقیقات و فناوری در کشاورزی
آشنایی با مفاهیم اقتصاد دانش بنیان (38)

استاد دانشگاه تهران با تاکید بر نقش هم افزایی پژوهشگاه ها و دانشگاه ها در توسعه فناوری کشاورزی گفت: با ایفای نقش وزارت جهاد کشاورزی در شناسایی مشکلات کشاورزی و سپردن گلوگاه ها به دانش بنیان ها، می توان شاهد نفوذ سریعی بود. فناوری کشاورزی در کشور
حجت ورمزیاری در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا درباره تاثیر گرانی ماشین آلات کشاورزی بر تولیدات کشاورزی و حل مشکل افزایش هزینه های کشاورزی گفت: در کشور ما کشاورزی انجام می شود. از طریق مالکیت فردی.» بحث فردیت کشاورزی به این معناست که کشاورزان می توانند زمین های کوچکی داشته باشند، اما فعالیت های خود را به صورت دسته جمعی از طریق تشکل ها و تعاونی ها انجام دهند؛ اما در ایران، هر کشاورز تمام فعالیت های کاشت را انجام می دهد و شخصاً انجام می دهد. برداشت را زیر نظر دارد.
این کارشناس کشاورزی ادامه می دهد: این فعالیت فردی به این معناست که کشاورز باید سم، کود و بذر را خودش تهیه کند یا ضمانت بانکی بدهد تا از تسهیلات بهره مند شود و در نهایت محصول خود را بفروشد. در بسیاری از موارد به دلیل کوچک بودن محصول، خرید تجهیزات گران قیمت کشاورزی مانند تراکتور و غیره برای کشاورز مهم نیست.
این استاد دانشگاه ادامه می دهد: اگر این کشاورزان در قالب تشکل ها و تعاونی های قوی ساماندهی شوند، می توان هزینه تولید را به میزان قابل توجهی کاهش داد. یک سازمان قوی می تواند تسهیلات لازم را برای تامین ماشین آلات یا کود به هزاران کشاورز با قیمت بسیار کمتر فراهم کند. حتی در صورت نیاز به خرید یا اجاره خودرو، با کاهش هزینه ها شاهد کاهش شدید قیمت خدمات خواهیم بود.
در کشور جایی برای تقویت و ساماندهی تعاونی ها و تشکل ها وجود ندارد
وی گفت: متأسفانه به جای تقویت و ساماندهی تعاونی ها و تشکل ها در کشور موضوعاتی مانند گرانی ماشین آلات یا خرید انفرادی تراکتور و کمباین و غیره مطرح می شود. این تصور غلط وجود دارد که کشاورزان باید برای خرید ماشین آلات وام دریافت کنند. اگر اینطور باشد از نظر اقتصادی اشتباه است و اصلا منطقی نیست.
ورمرزیاری ادامه داد: می توانیم به جای تحمیل هزینه های سنگین به اقتصاد کشاورز، تشکل هایی را ساماندهی کنیم و هر تعاونی با یک یا دو دستگاه تراکتور و کمباین تمام نیازهای کشاورزان را تامین کند.
دلایل عدم نفوذ فناوری در کشاورزی ساختاری است
این کارشناس کشاورزی خاطرنشان کرد: علت اینکه فناوری آن طور که انتظار می رود در صنعت کشاورزی ما نفوذ نکرده است به مشکلات ساختاری نظام ملی نوآوری کشاورزی ایران برمی گردد. دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی روی توسعه فناوری های کشاورزی کار می کنند اما به دلیل مشکلات ساختاری موجود در برقراری ارتباط و ایجاد هم افزایی ناکام هستند.
وی ادامه داد: در سال های اخیر تفاهم نامه هایی بین دانشگاه ها و پژوهشگاه ها منعقد شده است اما این تفاهم نامه ها به ندرت اجرا و پیگیری شده است. در این راستا وزارت جهاد کشاورزی باید کمتر به تجارت بپردازد و با ایفای نقش نظارتی در این حوزه و با مشارکت کشاورزان و نخبگان دانشگاهی، هر ساله نیازهای کشاورزی را شناسایی کند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر نقش هم افزایی پژوهشگاه ها و دانشگاه ها در توسعه فناوری کشاورزی گفت: با ایفای نقش وزارت جهاد کشاورزی در شناسایی مشکلات کشاورزی و سپردن این گلوگاه ها به پایگاه های دانش، می توان شاهد نفوذ سریع حوزه کشاورزی بود. تکنولوژی در کشور