دست به سینه خاموش!
دولت سیزدهم وارث نارضایتی های گسترده در حوزه انرژی توانست این وظیفه را به خوبی انجام دهد تا جایی که تابستان سال گذشته هیچ خاموشی برنامه ریزی شده ای در کشور رخ نداد و امسال نیز طبق برآوردهای انجام شده و برنامه ریزی های انجام شده ، کشور دچار خاموشی نخواهد شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، مجموع نیروگاه های ساخته شده در دولت های یازدهم و دوازدهم 16 هزار و 16 مگاوات بوده که از این تعداد 12 هزار و 946 مگاوات نیروگاه حرارتی بوده و به طور متوسط سالانه 1618 مگاوات نیروگاه حرارتی برای هشت نیروگاه ساخته می شود. سال . . .
در تابستان 1400 کشور با عدم تعادل جدی در تولید و مصرف برق مواجه بود به طوری که از اردیبهشت تا پایان شهریور ماه با خاموشی های پی در پی مواجه بودیم که این حجم از خاموشی ها علاوه بر نارضایتی، کاهش صنعتی و تولیدات ساختمانی و افزایش قیمت برخی کالاها. و پس از آن ایجاد رکود در کشور تاثیر غیرقابل انکاری داشت.
میزان کمبود برق در سال 1400 حدود 15000 مگاوات بود، اما با توجه به رشد بار، پیشبینی میشد که این عدم تعادل در تابستان سال 1401 به حدود 20000 مگاوات یا 28 درصد تقاضای شارژ افزایش یابد که بهعنوان یک تهدید بزرگ برای کشور. با آغاز به کار دولت سیزدهم، حل این مشکل به عنوان یک چالش بزرگ و با استفاده از ظرفیت تخصصی صنعت برق کشور در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت تا از همه ظرفیت ها برای عبور از مشکلات انباشته استفاده شود. برنامه ریزی در این زمینه ضروری بود.
طرح احداث 35000 مگاوات نیروگاه (حرارتی، صنعتی و تجدیدپذیر) و بهینه سازی و مدیریت مصرف برق با مشارکت موثر مردم و مشترکان برای مدت چهار سال تدوین و بلافاصله اجرا شد. ، که در سال اول پیک بار ۱۴۰۱ را بدون هیچ خرابی با موفقیت پشت سر گذاشت.
اضافه شدن 7054 مگاوات به ظرفیت تولید کشور که در حوزه نیروگاه های حرارتی شامل احداث 5196 مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی و گازی است، ارتقای ظرفیت تولید نیروگاه های موجود در استفاده از ظرفیت بنگاه های دانش بنیان به 1400 مگاوات و ساخت 268 مگاوات نیروگاه های تولید پراکنده و نیروگاه های کوچک خود برق که یکی از نتایج برخی از این اقدامات افزایش ظرفیت نیروگاه ها است.
با این تفاسیر از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون در مجموع 6864 مگاوات به ظرفیت تولید برق حرارتی کشور اضافه شده است که بیش از چهار برابر میانگین سالانه افزایش ساخت نیروگاه حرارتی در دولت های یازدهم و دوازدهم است. بقیه به دیگر منابع تولید برق در کشور گره خورده بود.
رکورد راه اندازی 8 نیروگاه بخار سیکل ترکیبی با ظرفیت 1316 مگاوات در کشور در سال 1401 با صرفه جویی 2 میلیارد مترمکعب سوخت در سال متعلق به دولت سیزدهم بود در حالی که رکورد قبلی تنها 800 مگاوات برای سال 1397 بود.
برای رفع چالش های صنعت برق در سال جاری 140 برنامه تهیه شده است که سه محور اصلی توسعه ظرفیت و تولید نیروگاه ها، تعمیر نیروگاه ها و مدیریت مصرف تعریف شده است. این در حالی است که امسال تشویق ملی مشترکان صنعت برق نیز در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است. این طرح در سال گذشته تنها برای مشترکانی اجرا شد که مصرف کمتر از حد مجاز داشتند که منجر به کاهش چهار درصدی مصرف شد. مصرف برق و پاداش 1350 میلیارد تومانی مصرف خوبی به مشترکان پرداخت شد. 40 درصد از مشترکان مشمول اجرای این طرح شدند و بیش از هشت میلیون مشترک قبض رایگان دریافت کردند و حتی برخی از مشترکان دو تا سه بار طلبکار شدند.
نکته قابل توجه در اجرای این طرح این است که تمامی مشترکین مشمول این طرح خواهند شد. نرخ محاسبه پاداش کاهش مصرف به گونه ای است که هر مشترک به میزانی که مصرف خود را کاهش دهد مشمول دریافت پاداش می شود. سال گذشته کیلووات ساعت 500 تومان و امسال کیلووات ساعت 2000 تومان. این بدان معنی است که مبلغ پرداختی پاداش در 20 ضرب شده است.
اما در مناطق گرمسیری در صورت خاموش شدن کولر گازی، مشترک یک میلیون تومان پاداش دریافت می کند تا مصرف خود را کاهش دهد، استان های مشهد، تهران، آذربایجان و فارس جزو مناطق عادی هستند که الگوی مصرف در این مناطق است. مناطق 300 کیلووات ساعت است و اگر در این مناطق دور افتاده، در صورت تغییر کولر آبی از تند به کند، 150 هزار تومان پاداش به مشترکان تعلق می گیرد.
بر اساس برآوردها با اجرای این طرح شاهد کاهش پنج درصدی مصرف خواهیم بود. پارسال حدود 3 هزار میلیارد تومان پاداش مصرف خوب پرداخت شد که پیش بینی می شود امسال دو برابر و سه برابر شود.
رویکرد دولت سیزدهم برای تامین برق کشور، علیرغم دولت قبل، صرفا بر محور مدیریت مصرف تغییر نکرد، بلکه در جهت ارتقای بهره وری، افزایش ظرفیت نیروگاه ها و افزایش کلی ظرفیت تولید برق بود. همچنین طرح های تشویقی در زمینه کنترل مصرف با دور زدن خاموشی ها و تضمین پایداری برق در دستور کار قرار گرفت.
انتهای پیام