دستورالعمل ساماندهی روند توقیف، انتقال، نگهداری و ترخیص خودرو از گمرک رئیس قوه قضائیه ابلاغ شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از مرکز رسانه های قضایی، با توجه به لزوم حفظ حقوق شهروندی و حمایت از اموال و اموال شهروندان، جلوگیری از انباشت خودروهای توقیف شده به دلیل اعمال قانون و تسریع در تعیین وظایف آنها، دستورالعمل ساماندهی دستگاه قضایی مراحل توقیف، انتقال، نگهداری و ترخیص خودرو توسط حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی آژهای رئیس قوه قضائیه در 28 ماده و 6 تبصره به مراجع قضایی سراسر کشور ارسال و ابلاغ شده است.
بر اساس این دستورالعمل توقیف خودرو توسط مأموران جز در موارد قانونی یا به دستور مقام قضایی ممنوع است.
بر اساس این دستورالعمل، مأموران موظفند در زمان توقیف یک صورتحساب یا رسید الکترونیکی شامل اطلاعات تماس و دسترسی مالک، مشخصات وسیله نقلیه، دلیل و محل توقیف، مشخصات عامل توقیف، شرایط و نحوه توقیف صادر کنند. ترخیص کالا از گمرک و عواقب عدم ارائه برای ترخیص، تکمیل و پس از امضای مأمور توقیف کننده به صاحب آن مسترد شود.
همچنین مرجع توقیف کننده موظف است مالک را در مورد نحوه برداشتن توقیف از خودرو راهنمایی کند.
در این دستورالعمل خاطرنشان می شود در صورت عدم حضور مالک در زمان توقیف، مرجع توقیف موظف است مراتب را از طریق ارسال پیامک به مالک اطلاع داده و همچنین تمهیدات لازم را برای مالکین جهت امکان توقیف فراهم کند. بازرسی از مرکز فوریت های پلیسی 110. . در صورت عدم اطلاع مالک، سایر مراجع تصرف با اعلام وضعیت تصرف به مالک فرصت اطلاع رسانی و استعلام می دهند.
حمل وسایل نقلیه با استفاده از وسیله نقلیه ایمن بدون آسیب رساندن به خودرو توقیف شده از دیگر موارد ذکر شده در این بخشنامه است.
در ماده 8 این دستورالعمل تصریح شده است: متصدی حمل و نقل خودروهای توقیفی موظف است وسیله نقلیه را به متصدی توقف تحویل دهد. وی موظف است بلافاصله پس از تحویل وسیله نقلیه به متصدی ایستگاه اتوبوس، گزارشی تنظیم و آن را امضاء و متصدی حمل و نقل و مالک آن را امضا کرده و وسیله نقلیه را در سامانه ثبت نام مربوط به محل مناسب در ایستگاه اتوبوس قرار دهد. و دستور توقیف آن را در سرفصل گزارش دهد.
در زمان تحویل یا بازگرداندن وسیله نقلیه، حسب مورد، متصدیان ایستگاه اتوبوس موظفند وضعیت آن را با گزارش اولیه توقیف یا بازگشت به ایستگاه اتوبوس مطابقت داده و هرگونه تغییر در وضعیت یا قطعات یا هر گونه خسارت را ثبت کنند. یا آسیب به وسیله نقلیه وارد شده به سیستم.
در این بخشنامه مصوب شد هزینه حمل و نگهداری خودروهای توقیفی حداکثر معادل تعرفه های مصوب هیات وزیران بوده و به نحو مقتضی به اطلاع شهروندان می رسد و به صورت الکترونیکی و متمرکز محاسبه و دریافت می شود. .
همچنین خاطرنشان می شود پس از صدور دستور رفع توقیف خودرو، مجری دستور موظف است نسبت به صدور مجوز تحویل از خودرو به مالک اقدام و وضعیت را در سامانه ثبت کند.
در صورتی که خودرو مجاز به تحویل به مالک از طریق سامانه ثنا یا سایر روش های مناسب باشد، به مالک اطلاع داده می شود.
در ماده 13 این بخشنامه مقرر شده است که وسیله نقلیه با دریافت رسید تحویل مالک می شود، در صورت نداشتن گواهینامه رانندگی، تحویل وسیله نقلیه منوط به معرفی شخص خواهد بود. واجد شرایط رانندگی
ضمناً چنانچه خودرو توقیف شده به دلیل موانع قانونی امکان شماره گذاری را نداشته باشد، جهت احراز حق به مراجع ذیصلاح از قبیل مراجع قضایی، کیفری و گمرکی اعلام می گردد.
در مورد خودروهای فرسوده و وسایل نقلیه ای که به دلایلی مانند تصادف سوختگی قابل تعمیر نیستند، مراتب از طریق وسایل ارتباط جمعی به مالک اطلاع داده می شود تا ظرف مدت یک ماه اقدام مقتضی را انجام دهد.
در صورت عدم وجود دلیلی برای ادامه توقیف خودرو، مقامات قضایی مکلفند ظرف یک هفته از تاریخ رفع دلایل توقیف و اعلام به مالک مراتب را به مراجع ذیصلاح اطلاع دهند.
در ماده 17 این بخشنامه، ثبت اطلاعات خودروهای توقیفی در سامانه مدیریت پرونده به منظور نظارت رؤسای دادگستری و دادسراها ضروری است.
همچنین خاطرنشان شد: مرکز آمار و انفورماتیک قوه قضائیه امکان دریافت و ثبت اطلاعات و تصمیمات مربوط به خودروها را در سامانههای قضایی برای نظارت رؤسای قضات و دادستان فراهم میکند.
در بند 18 این بخشنامه روشن است، چنانچه توقیف وسیله نقلیه به منظور صدور درخواست یا دستور موقت باشد و ذینفع نسبت به تعیین تکلیف خودرو اقدامی ننماید، صدور توسط مراجع ذیصلاح بررسی و تعیین تکلیف خواهد شد. مقام قضایی
خودرویی که با اعطای نمایندگی قانونی توقیف می شود، در صورتی که تعیین مأموریت آن منوط به تصمیم مرجع اعطا کننده (اعطا کننده) نمایندگی باشد، مقام مجری نمایندگی موظف است در صورتی که ظرف 3 ماه مرجع اعطا كننده نمايندگي، صلاحيت را تعيين مي كند و در صورت انجام تكليف، مقام اجرايي نيابت مراتب را به مرجع نظارت ذيصلاح اعلام مي كند.
فرجا موظف است در این دستورالعمل نسبت به اطلاع صاحبان خودروهای رسوبی، فراخوان عمومی صادر کند.
همچنین فرجا به اطلاع صاحبان خودروهای فرسوده جهت ترخیص از گمرک از طریق ابزار ارتباط جمعی می رساند که در 2 نوبت با فاصله یک ماهه ترخیص می شود. در مجمع باید قید شود که در صورت استنکاف مالک از مراجعه، ظرف مدت 3 ماه از تاریخ انتشار آخرین آگهی، وسیله نقلیه متروکه محسوب و طبق مقررات تعیین تکلیف خواهد شد.
در مورد خودروهایی که مالک آنها دارای شماره تلفن یا نشانی مشخصی است، فرجا موظف است علاوه بر تماس عمومی مراتب را به طور مقتضی و مشخص به مالک اطلاع دهد تا به مرجع ذیصلاح تحویل خودرو مراجعه کند.
در صورت عدم درخواست مالک پس از انقضای مهلت مقرر، قاضی مراتب را به دادستان عمومی و انقلاب شهرستان و رئیس حوزه قضایی گزارش میدهد. دادستان و رئيس حوزه قضايي شعبه عالي مراتب را به رئيس ديوان عالي كشور به مرجع صالح ابلاغ مي نمايند.
در این دستورالعمل تاکید شده است که در صورت فروش خودرو و معرفی مالک با احراز هویت و تایید دادگاه صالح، مالک را برای دریافت وجه به مرجع ذیصلاح معرفی می کند.
همچنین از تاریخ ابلاغ این بخشنامه کارگروهی تحت عنوان نظارت بر خودروهای توقیف شده در قوه قضائیه هر استان متشکل از نمایندگان رئیس دیوان عالی استان، دادستان کل کشور تشکیل می شود. و انقلاب مرکز استان و فرماندهی نیروی انتظامی استان. این کارگروه حداقل هر 3 ماه یکبار با ریاست نماینده رئیس دیوان عالی استان و حسب مورد نمایندگان سازمان ها و دستگاه های اجرایی مرتبط از قبیل گمرک، ستاد اجرایی فرمان تشکیل جلسه می دهد. امام (ره)، سازمان جمع آوری و فروش کالاهای به دست آمده و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر. مواد مخدر خواهان اقدام است.
نظارت بر حسن اجرای این بخشنامه بر عهده معاونت اول قوه قضاییه است.
انتهای پیام