شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

در مقایسه چمشیر با گتوند یک نقص اساسی وجود دارد

محرنیا ادامه داد: این موضوع یکی از اهداف اصلی و مهم سدسازی به عنوان نقش تنظیم کننده کیفیت آب در پایین دست با ذخیره سیلاب ها در ماه های مرطوب و رهاسازی آنها در طول سال است. دلیل کیفیت نامناسب آب رودخانه وجود چشمه های شور در دو ناحیه رودخانه است، اما نتایج مدل سازی مخزن نشان می دهد که خواص تعدیل کننده سد باعث بهبود کمی و کیفی شرایط پایین دست سد می شود. در مقایسه با رژیم طبیعی رودخانه.

وی با بیان اینکه سد و نیروگاه چمشیر در 25 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد و بر روی رودخانه زهرا در حال ساخت است، گفت: این سد با ارتفاع 151 متر از سطح پایه ها 95 درصد تکمیل شده است. بلندترین سد ثقلی جهان از نوع بتن نورد ایران است که دارای مخزن 2.3 میلیارد مترمکعب، دریاچه ای به طول 48 کیلومتر و مساحت دریاچه 51 کیلومتر مربع در سطح نرمال است. این سد علاوه بر تنظیم 1.2 میلیارد متر مکعب آب برای کشاورزی پایدار، 482 گیگاوات ساعت برق در شرایط عادی آب تولید خواهد کرد.

مجری طرح چمشیر با بیان اینکه گزارش ارزیابی زیست محیطی در سال 1387 به سازمان محیط زیست ارسال شد و سازمان پس از بررسی های ویژه مجوز را صادر کرد، افزود: هفته گذشته نماینده ویژه سازمان محیط زیست بازدید و جلسات کارشناسی با مسئولان پروژه برگزار کرد. بر عدم وجود مشکلات زیست محیطی در این سد تاکید کرد.

ادامه بده

وی با اشاره به اینکه با توجه به اتمام عملیات برداشت آب قبلی، مقرر شده است که این سد در دی ماه برداشت شود، گفت: در روند اجرای ساخت سد، شرکت سازنده باید انواع مختلفی را اخذ کند. مجوزها برخی از این مجوزها داخلی و برخی خارجی هستند، توجیه فنی و اقتصادی طرح در شورای فنی وزارت نیرو مهمترین مجوز داخلی و تاییدیه سازمان محیط زیست مهمترین مجوز خارجی است. ضمناً بهره برداری از سد بدون اخذ مجوز از سازمان محیط زیست امکان پذیر نیست.

وی در خصوص پایداری سد پس از آبگیری گفت: متأسفانه برخی از منتقدان می گویند این سد بر روی سازند گچساران ساخته شده و بدنه سد چمشیر بر روی آهک های ضخیم لایه میشان قرار گرفته است. آبرفت میشان که سد بر روی آن ساخته شده است حدود 600 متر ضخامت دارد و وسعت آن از 6 کیلومتر بالادست تا 3 کیلومتر پایین دست است.

به گفته مجری طرح چمشیر، بدنه سد در قسمت میانی آهک های میشان قرار دارد و حدود 400 متر زیر آن سنگ آهک و مارن های میشان است. مقاومت فشاری آهک های میشان 60 درصد بیشتر از بتن است. بنابراین سد در وضعیت پایداری بسیار مطلوبی قرار دارد.

مدیر پروژه سد چمشیر گفت: در سد چمشیر با اکتشافات سطحی و زیرزمینی شواهدی از وجود نمک سطحی وجود ندارد و در بدترین حالت فاصله لایه‌های نمک از سطح زمین 300 متر (در عمق) است، بنابراین مقایسه از این سد با گفته اند لایه هایی از نمک در سطح زمین دیده شده است، از اساس اشتباه است.

به گزارش ای بی اس نیوز، محمد محضرنیا امروز در نشست خبری با بیان اینکه در خصوص وجود گنبدهای نمکی (diapir de sel) این گنبدها در محدوده شرقی گسل کازرون قطر دیده می شود، اظهار کرد: دلیل این امر این است که چمشیر وجود دارد. سد در غرب این گسل است. اما بررسی سطحی و استفاده از تصاویر هوایی عدم وجود گنبد نمکی را تایید می کند. ناحیه جنوب غربی ایران عمدتاً از تشکیلات گروه فارس تشکیل شده است. این سازندها شامل پابده، گچساران، میشان و آغاجاری است که بیشتر سدهای جنوب غربی ایران بر روی این سازندها به ویژه گچساران قرار دارند. سدهای کوثر، مارون، گتوند، جاره و سدهای دیگر از این قبیل نمونه‌هایی از این سدها هستند. این در حالی است که سازند گچساران در برخی از اندام های خود دارای لایه هایی از نمک است.

محرنیا در پاسخ به این سوال که آیا در ساخت سد گسل وجود دارد، افزود: به طور کلی گسل به هرگونه شکستگی در پوسته زمین در طی فرآیند تکتونیکی اطلاق می شود. یکی از مسائل مهم در ایمنی سد، شناسایی دقیق گسل‌ها در محوطه ساخت و ساز و اطراف آن است. سدهای بتنی در ساختمانی که دارای گسل فعال باشد ساخته نمی شود. در ساخت سد چمشیر هیچ گسل فعالی وجود ندارد. اثبات آن علاوه بر مطالعات عمیق، بررسی پی پس از استخراج و همچنین بررسی حدود 7 کیلومتر تونل و گالری تکیه گاه های سد است. اصولاً با حفر پایه سدهای بتنی پس از پاکسازی سنگ، نقشه برداری از شکستگی ها و ترک های سنگ انجام می شود.

وی ضمن تشریح وضعیت کیفی رودخانه زهرا قبل و بعد از استحصال آب، گفت: حدود 30 درصد آبی که از رودخانه زهرا وارد می شود در شرایط کم آب و جریان رودخانه کیفیت خوبی ندارد. این در حالی است که 70 درصد آب سالانه رودخانه در فصل زمستان به صورت سیلاب های بزرگ و با کیفیت است، بنابراین جریان آب در داخل مخزن بسیار بهتر از آب رودخانه است.

وی گفت: در حال حاضر تمامی درزها و ترک های فونداسیون ثبت شده است. این کار در گالری ها نیز انجام می شود. با توجه به مطالعات و نقشه های موجود و همچنین وضعیت سنگ بنای سد، گسل مطرح شده در سد چم شیر صحت ندارد.
مجری طرح چمشیر با بیان اینکه در شرایط کنونی کشاورزی پایین دست سد چمشیر از آب رودخانه زهره بزهر استفاده می کند، گفت: رودخانه زهره پس از تلاقی رودخانه زهره کوچوک و خیرآباد به رودخانه زهره بازگردانده می شود. رودخانه. اختلاط این دو رودخانه شرایط کیفی خوبی را در دشت‌های زیدون و هندیجان ایجاد می‌کند و کشاورزی را در این منطقه ممکن می‌سازد. حدود 84 درصد از اراضی کشاورزی دامنه سد متعلق به استان خوزستان است که 50 هزار هکتار از اراضی هندیجان و 6 هزار هکتار از اراضی زیدون را شامل می شود.

به گفته وی، سد چمشیر با افزایش کیفیت و تنظیم کمیت آب رهاسازی شده موجب افزایش راندمان کشاورزی در این منطقه می شود و عملا شرایط کشت دوم را در فصولی که کیفیت آب n است، فراهم می کند.

تمرکز محیطی بر بدون مشکل بودن

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *