انتهای پیام
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور اضافه کرد: بنگاه های دانش بنیان در سال های اخیر محصولات زیادی را ثبت کرده اند که شبیه واگن های باری هستند و ما وظیفه داریم فعالیت آنها را به سخره بگیریم. ایجاد غول های فناوری در صنایع بزرگ یکی از راه هایی است که این غول ها می توانند شرکت های دانش بنیان را در مسیر درست هدایت کنند و مشکلات واقعی را به آنها منعکس کنند تا راه حل های فناورانه ای برای حل مشکلات ارائه دهند.
وی تعریف چالشهای احتمالی فناوری را در قطبهای اصلی نوآوری پیشبینی کرد و گفت: این مراکز چالشهای موجود را در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار میدهند تا این گروهها بتوانند بسته به موضوعات مطرح شده، به تولید فناورانه بپردازند و محصولات یا خدمات خود را تولید یا عرضه کنند.
دهقانی همچنین گفت: در دنیا وقتی از هاب نوآوری صحبت می کنیم، به صنعتی اشاره می کنیم که برای رقابتی شدن محصولات و خدمات نوآوری می کند. در صنایع بزرگ و مادر باید از مربیان و مربیانی استفاده کنیم که سالها تلاش و تجربه در این صنایع کسب کرده اند. شاید جوانان بتوانند در اقتصاد دیجیتال مربی و راهنمایی کنند، اما در صنایعی مانند نفت، باید افراد متخصص و با تجربه را برای راهنمایی بیاوریم.
وی افزود: موتور مولد و دانش بنیان صنعت نفت را بزرگان این صنعت تشکیل می دهند. باید اساتید، پژوهشگران و فعالان دیرینه این حوزه را به ایجاد مراکز نوآوری و غول های بزرگ فناوری در صنعت نفت تشویق کرد تا با کمک دانشجویان و جوانان این حوزه; اطمینان حاصل شود که صنعت نفت دانش محور می شود.
وی مسیر اتصال دانشگاه به صنعت را در همین مسیر ذکر کرد و افزود: بنگاه دانش بنیان برای تولید محصول خود نیز نیازمند تحقیقات علمی است که نیاز آن برای اتصال به دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی را برطرف می کند. این گونه است که صنعت بدون ارتباط مستقیم و نادرست به دانشگاه متصل می شود و رابطه ای پایدار بین آنها شکل می گیرد. ما به چهار بازیگر در زنجیره ارتباطی صنعت و دانشگاه نیاز داریم. صنعت، مرکز نوآوری، بنگاه های دانش بنیان و دانشگاه ها از این دست بازیگران هستند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، «مراکز نوآوری»، «پارکهای علم و فناوری»، «شتابدهندهها» را از مفاهیم جدید در اکوسیستم نوآوری کشور دانسته و یادآور شده است: میتوان گفت ایران دارای تعریفشدهترین مفاهیم است که عبارتند از: خیلی موثر نیست در گذشته تصور می شد که این مفاهیم به تنهایی حلال مشکلات کشور است، در حالی که از اینکه این مفاهیم مبتنی بر فضای فیزیکی است، غافل بودند. آنها مغز افزار هستند و یک روش محسوب می شوند. بنابراین باید در تعریف این مفاهیم تجدید نظر کرد.
وی در تعریف مرکز نوآوری گفت: این مراکز باید در بطن صنعت ایجاد شود. در سرتاسر جهان، هر رابطه پایداری که بین صنعت و تولیدکنندگان برای ایجاد راهحلهای فناوری شکل میگیرد، مرکز نوآوری نامیده میشود و در قلب صنعت شکل میگیرد.
دهقانی با اشاره به اینکه مفاهیم زیادی در سال های اخیر در کشور ایجاد و اعمال شده است، افزود: مراکز نوآوری، پارک های علم و فناوری، شتاب دهنده ها و …. از جمله این مفاهیم هستند و می توان گفت ایران دارای بیشترین مفاهیم تعریف شده است. که خیلی موثر نیستند.
وی افزود: پیشتازان امروز صنعت نفت ثابت کرده اند که معتقد به ارزش آفرینی و خلق ثروت و ارزش از فناوری هستند و توافقات مهمی بین معاونت علمی و وزارت نفت برای تامین تجهیزات انجام شده است. و قطعات کارکردی در این صنعت که تاثیر بسزایی در توسعه فناوری این صنعت دارد، کشور را به خودکفایی رسانده و بازاری برای بنگاه های دانش بنیان ایجاد می کند.
دهقانی ادامه داد: در صنعت نفت روش های عرضه محور پاسخگو نیست و باید از تجربه و توان متخصصان و افراد با تجربه در این صنعت استفاده کرد و مراکز بزرگ و واقعی نوآوری اعم از خصوصی یا نیمه خصوصی ایجاد شود. . . این مراکز به عنوان پل ارتباطی بین صنعت و کسب و کارهای دانش بنیان دیده می شوند.
ضرورت ایجاد شبکه ملی تولید و عرضه
رئیس بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: در گذشته این مفاهیم به تنهایی حلال مشکلات کشور بود، در حالی که غافل از اینکه این مفاهیم مبتنی بر فضای کالبدی است؛ به نظر می رسد که این مفاهیم بر اساس فضای فیزیکی است. آنها مغز افزار هستند و یک روش محسوب می شوند. بنابراین بازنگری در تعریف این مفاهیم ضروری است.
معاون علمی، فناوری و اقتصادی دانش بنیان خاطرنشان کرد: مراکز نوآوری که در بطن صنعت شکل گرفته اند، نوآوری را برای ارتقای صنایع مرتبط ایجاد می کنند. نوآوری به معنای ترکیب خلاقانه چند فناوری است که منجر به تولید یک محصول جدید و کاربردی می شود. بنابراین این مفهوم ابتدا در صنعتی مطرح می شود که به مسائل و چالش های واقعی این حوزه می پردازد. نوآوری در نهایت منجر به طراحی خلاقانه ای می شود که نیازهای واقعی صنایع را برآورده می کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، در افتتاحیه اولین همایش و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت ایران که با هدف نفوذ فناوری و تسهیل ورود شرکت های دانش بنیان به صنعت نفت به منظور رفع مشکلات برگزار شد. روح الله دهقانی گفت: وقتی از علم و فناوری صحبت می کنیم باید از تعاریف انتزاعی پرهیز کنیم و به سمت مفاهیم واقعی آن که رمز پیشرفت کشور است حرکت کنیم. به عبارت دیگر باید صادقانه صحبت کرد و عمل کرد، زیرا علم و فناوری تنها حوزه ای است که ارزش افزوده آن چندین برابر سایر حوزه هاست. صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع مهم و استراتژیک باید به علم و فناوری توجه زیادی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه صنعت نفت به آزمایشگاه ها و تجهیزات ارزشمند بسیاری دسترسی دارد، گفت: این زیرساخت عظیم می تواند با کمک قانون جهش تولید دانش بنیان، مشکلات راهبردی این صنعت را حل کند.