امیر کامران نیکوسخن با اشاره به ممنوعیت واردات نوار تست قند خون در سال 1398 که صرفا بر تولید داخلی و بدون در نظر گرفتن عوامل اقتصادی و بازاری تکیه کرده و از پوشش بیمه ای نوارهای تست قند خون نیز انتقاد کرد، گفت: دیابتی ها به ویژه نوع یک و باردار. زنان برای کنترل بیماری خود نیاز فوری به نوار تست دارند. متاسفانه در حالی که برخی از بیمه شدگان مانند نیروهای مسلح پوشش کامل این هزینه را دارند، اکثریت قریب به اتفاق بیماران دیابتی از جمله بیمه شدگان تامین اجتماعی و تامین سلامت از این پوشش محروم هستند. این شکاف عمیق در پوشش بیمه، بیماران را با چالش جدی خرید این محصول حیاتی مواجه کرده است.
پزشکان و بیماران نگران این موضوع بودند.
نیکو سخن در ادامه به تشریح دلایل این مشکل پرداخت و گفت: متاسفانه بسیاری از بیماران و حتی برخی از پزشکان به دستگاه های کنترل قند خون ایرانی اعتماد ندارند و معتقدند که دقت کافی ندارند. در حالی که این یک تصور اشتباه است، اما دستگاه های ایرانی بسیار دقیق هستند. مزیت مهم دستگاه های ایرانی امکان تجزیه و تحلیل داده ها و انتقال خودکار آنها به تلفن همراه است که به مدیریت بهتر بیماری به بیماران و پزشکان کمک می کند.
وی همچنین با اشاره به گرانی دستگاه های سنجش قند خون در برخی از کشورها گفت: این سنسورها گران هستند و بیمه هزینه آن را پرداخت نمی کند. در حالی که دستگاه های ایرانی مقرون به صرفه و امکانات تجزیه و تحلیل داده ها گزینه مناسب تری برای دیابتی های ایرانی است.
تهیه و استفاده از دستگاه های ایرانی. همچنین از بهمن ماه 1400 بنیاد بیمه سلامت نیز بر اساس نیاز بیماران هزینه نوار تست قند خون را تقبل می کند.
چالش های واردات دارو برای بیماران دیابتی
وی همچنین به قیمت های متفاوت دارو و تجهیزات پزشکی اشاره کرد و گفت: با وجود اینکه شورای بیمه حمایت از بیماران را تصویب کرده است، اما هنوز مشخص نیست این مصوبات تا چه حد اجرایی می شود و آیا بیماران به این حمایت اعتماد کامل دارند یا خیر.
نیکو سوخون با تاکید بر اینکه مشکل اصلی بیماران دیابتی در کیفیت انسولین ایرانی نیست، بلکه در استفاده نادرست از قانون نسخه نویسی و ناهماهنگی دوز داروهای جایگزین است، خواستار اصلاح این روند شد.
آنها بیوسیملار نامیده می شوند.
وی افزود: مشکل اصلی این است که این بیوانسولین ها ممکن است از نظر دوز و اثربخشی با انسولین اصلی تفاوت هایی داشته باشند. در بسیاری از موارد، پزشک نوع خاصی از انسولین را با دوز مشخص تجویز می کند، اما داروخانه به جای آن، همان دارو را با دوز متفاوت ارائه می دهد. این مشکل می تواند منجر به کنترل ناکافی قند خون و عوارض جدی برای بیمار شود.
نیکو سوخون همچنین خواستار اصلاح قانون نسخه نویسی شد و گفت: داروخانه ها باید موظف شوند همان دارویی را که پزشک برای بیمار تجویز می کند تهیه کنند و حق تغییر برند یا دوز دارو را ندارند. پزشکان نیز باید نسخه های خود را با توجه به دوزهای موجود انسولین ایرانی تنظیم کنند.
ما به یک سیستم جامع و یکپارچه نیاز داریم
در نهایت مدیرعامل انجمن دیابت ایران راهکاری را برای بهبود عرضه داروی بیماران دیابتی ارائه کرد. وی به نبود سامانه جامع ثبت اطلاعات بیماران دیابتی اشاره کرد و این مشکل را یکی از موانع اصلی تامین به موقع و کافی داروهای مورد نیاز این بیماران دانست.
سوخون گفت: “ما به یک سیستم ثبت نام جامع برای بیماران دیابتی نیاز فوری داریم تا بتوانیم تعداد دقیق بیماران، نوع بیماری و داروهای مورد نیاز آنها را تعیین کنیم.” در حال حاضر اطلاعات بیماران در بیمه های مختلف پراکنده است و این باعث می شود که نتوانیم تصویر کلی از نیاز دارویی بیماران دیابتی به دست آوریم.
وی افزود: با یک بانک اطلاعاتی جامع می توانیم میزان نیاز خود را به هر نوع دارو به دقت مشخص کنیم و بر اساس آن برنامه ریزی لازم را برای تهیه دارو انجام دهیم. این امر علاوه بر ارائه به موقع داروها، هزینه های درمان را نیز کاهش می دهد.
مدیرعامل انجمن دیابت ایران در پایان تاکید کرد: بیماران دیابتی حق دارند به راحتی آخرین داروها و تجهیزات را با هزینه مناسب تهیه کنند. به گفته وی، ایجاد سامانه جامع ثبت اطلاعات بیمار اولین گام برای احقاق این حق است. لازم به ذکر است که تهیه دارو برای بیماران دیابتی نه تنها یک موضوع پزشکی است، بلکه یک موضوع اجتماعی و اقتصادی است که توجه جدی مسئولان و جامعه را می طلبد.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17809/%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7-%D8%AA%D8%AC%D9%87%DB%8C%D8%B2%D8%A7%D8%AA-%D8%AD%D9%82-%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%AA%DB%8C
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز