درگیری های ارزی بخش نفت روسیه را تحت تاثیر قرار داده است
یکی از پرسودترین مسیرهای تجاری نفت روسیه از زمان اعمال تحریم های غرب پس از جنگ در اوکراین با مشکلات ارزی مواجه شده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، چند دهه است که دلار آمریکا ارز مورد استفاده در تجارت بین المللی نفت بوده و تلاش برای یافتن ارزهای جایگزین با مشکلات تبدیل ارز و همچنین موانع سیاسی مواجه شده است.
سه منبع آگاه به رویترز گفتند که این مشکل زمانی به وجود آمد که هند در ماه ژوئیه بر پرداخت پول نفت روسیه به روپیه اصرار داشت. هند از زمان خروج خریداران اروپایی به بزرگترین مشتری نفت روسیه تبدیل شده است.
این منابع آگاه گفتند: عرضه کنندگان نفت روسیه به دلیل بخشنامه غیررسمی بانک مرکزی روسیه مبنی بر عدم پذیرش روپیه نمی توانند با روپیه هند معامله کنند.
یک منبع بانکی روسی گفت: دریافت درآمد با ارزهای غیرقابل تبدیل و کم ارزش در خارج از هند فایده ای ندارد. یک منبع آگاه دیگر گفت که روسیه توانایی محدودی برای خرج روپیه دارد زیرا واردات زیادی از هند ندارد.
به گفته 10 مقام و منبع آگاه، در اواسط ماه اوت، دو شرکت بزرگ نفتی روسیه، ده ها نفتکش حامل یک میلیون تن نفت را به مقصد هند تهدید کردند. به عنوان راه حل موقت این اختلاف، پول محموله های مذکور به یوان چین و دلار هنگ کنگ پرداخت و در نهایت به یوان و درهم امارات تبدیل شد. اما مشکل یافتن ارز مناسب برای جایگزینی دلار همچنان قابل توجه است و این مشکل گریبان خریداران آفریقا، چین و ترکیه را گرفته است که به خریداران مهم نفت روسیه تبدیل شده اند.
با این حال بزرگترین مشکل هند است که بیش از 60 درصد نفت روسیه را خریداری می کند و بعد از چین بزرگترین خریدار نفت دریایی روسیه است.
این مشکلات احتمالاً با افزایش توجه به این معاملات تشدید خواهد شد. در هفته های اخیر، واشنگتن تحریم هایی را علیه مالکان نفتکش های روسی که بالاتر از سقف قیمت 60 دلاری تعیین شده توسط گروه هفت فروخته شده اند، وضع کرده است.
دلار آمریکا را حذف کنید
از زمان اعمال تحریم های غرب علیه روسیه در فوریه 2022، مسکو استفاده از دلار و یورو را در معاملات خود لغو کرده است. به گفته پنج تاجر، کمتر از 10 درصد از 9 میلیون بشکه نفت تولید شده در روز در روسیه به دلار و یورو فروخته می شود.
بانک مرکزی روسیه به دلیل تحریم ها نمی تواند با دلار کار کند و در حالی که صادرکنندگان روسی می توانند از ارز استفاده کنند، اجتناب از آن این مزیت را دارد که نظارت بر مبادلات خود را برای ایالات متحده و دیگر دولت های غربی دشوارتر می کند.
با این حال، گزینه های جایگزین سطوح بالایی از ریسک را برای هر دو طرف معامله به همراه دارند.
به گفته چهار منبع تجاری و بانکی، هند در ماههای اول سال جاری حدود 40 میلیارد دلار به روسیه و سایر صادرکنندگان بدهکار بوده است، مبلغی که اکنون به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، بدون ارائه جزئیات.
بانک مرکزی روسیه نیز از ارائه جزئیات خودداری کرد.
مشکل خاص استفاده از Rs
تجارت با روپیه به ویژه برای روسیه دشوار است. به گفته دو منبع روسی، هند هزینههای روپیه را در این کشور تشویق میکند و نرخهای مبادلهای را برای تبدیل روپیه به ارزهای دیگر اعمال میکند که گاهی تا 10 درصد مبلغ تبدیلشده نیز میرسد.
اگر روسیه کالاهای بیشتری را از هند وارد کند که می توان هزینه آن را به روپیه پرداخت کرد، وضعیت می تواند بهبود یابد. در مقابل، هند بیشتر از روسیه وارد کرد. در حالی که روسیه واردکننده اصلی خودرو، تجهیزات و سایر کالاها از چین است.
بر اساس داده های وزارت بازرگانی هند، واردات هند از روسیه در فاصله آوریل تا سپتامبر به 30.4 میلیارد دلار رسید و کسری تجاری هند با روسیه از حدود 17 میلیارد دلار در مدت مشابه سال گذشته به 28.4 میلیارد دلار افزایش یافت.
ایوان نوسف، رئیس شعبه هند بانک دولتی روسیه اسبربانک گفت که صادرکنندگان روسی باید به هند در افزایش صادرات کمک کنند.
شرکت نفت هند، که بزرگترین پالایشگاه نفت هند است، برای پرداخت برخی از این پرداخت ها، به ویژه برای نفت سوکول روسیه، که نفت سبک و شیرین پروژه ساخالین 1 است، با مشکل مواجه است.
این شرکت اعلام کرد که قادر به پرداخت هزینه واردات روغن سوکول نیست زیرا تامین کننده این درجه از روغن هنوز حسابی به درهم امارات برای دریافت وجه باز نکرده است.
ترجیح روسیه برای یوان
مقامات و مدیران نفتی روسیه خریداران هندی را تحت فشار قرار داده اند تا به یوان چین که ارز مفیدتری برای روسیه است، پرداخت کنند.
به گفته منابع آگاه، برای هند استفاده از ارز یک رقیب منطقه ای بسیار حساس است. با این حال، پالایشگاه های خصوصی هند از زمانی که درگیری ها در اوایل سال جاری آغاز شد، به دلیل فقدان گزینه های دیگر، به استفاده از یوان بازگشتند.
پالایشگاه های دولتی هند به درهم امارات روی آورده اند، اما این امر به دلیل الزامات تسویه حساب اضافی پیچیده تر شده است زیرا سیاست سختگیرانه تر واشنگتن سایر دولت ها را محتاط کرده است.
به گفته پنج منبع صنعت نفت و بانکداری، از ماه اکتبر، چندین بانک اماراتی کنترل های شدیدتری را بر مشتریان خود در روسیه اعمال کرده اند تا از رعایت سقف قیمت ها اطمینان حاصل کنند.
بر اساس گزارش رویترز، این منابع آگاه گفتند: حداقل دو بانک اماراتی اظهارنامهای مبنی بر رعایت سقف قیمت برای مشتریان فعال در تجارت نفت، فرآوردههای نفتی و فرآوردههای روسی ارائه کردهاند.
انتهای پیام