بررسی نقاط قوت و ضعف مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بر عهده صاحب نظران این موضوع است و توکلی به عنوان یک فعال سیاسی و اجتماعی ممکن است با این موضوع موافق باشد یا نباشد، اما نکته حائز اهمیت در این است. حضور یکی از مسئولین سابق در یک اجتماع، جلوه ای است که می تواند جلوی بسیاری از آفات را از برخی مجالس بگیرد.
نکته جالب این تجمع اعتراضی حضور احمد توکلی از اعضای واقعی شورای فرصت و موسس و رئیس هیات مدیره دیده بان شفافیت و عدالت بود. توکلی 71 ساله که پس از چهار دوره نمایندگی در مجالس اول، هفتم، هشتم و نهم، تجربه وزارت کار و امور اجتماعی در اوایل دهه 60 و این روزها سخنگوی دولت را در اینجا به دلیل بیماری داشت، به سختی صحبت می کند. و به سختی راه میرود که با آن مواجه است، اما با وجود این، در حین حضور در تجمع معترضان، سعی کرد نقش یک سیاستمدار بازنشسته، یک فعال اجتماعی را ایفا کند و علاوه بر همراهی تظاهرکنندگان، یک کارمند سابق دولتی که همچنان در شورای فرصت حضور دارد تا حلقه ارتباطی بین دولت و مردم باشد.
بر اساس مصوبه 26 خرداد شورای عالی انقلاب فرهنگی، سهم کنکور در سنجش توانایی تحصیلی دانش آموزان طی 4 سال از سال 1402 به تدریج از 100 درصد به 40 درصد و 60 درصد دانش آموزان افزایش می یابد. سهم سنجش توانایی تحصیلی بر اساس سوابق تحصیلی سه سال گذشته خواهد بود و دبیرستان آنها مشخص می شود و کنکور سالی دو بار و فقط از دروس تخصصی هر رشته برگزار می شود و در نهایت 40 درصد خواهد بود. در میزان توانایی علمی داوطلبان ورودی به دانشگاه سهیم است.
به گزارش ای بی اس نیوز، روز سه شنبه 4 مرداد 1401، تعدادی از معترضان مقابل کنکور شورای عالی انقلاب فرهنگی تجمع کردند و شعارهایی چون حمایت از چراغ عدالت رئیس جمهور، عدالت آموزشی حق مسلم ماست، سر دادند. فرایاد تک” تک ما تاییدیه هیات مدیره را لغو کرد” و پلاکاردهایی با عناوین “نه به اثر نهایی معدل” و “لغو فوری تاییدیه فاجعه بار کنکور” تلاش کردند تا اعتراض خود را به گوش مسئولان برسانند.
احمد توکلی با حضور در تجمع معترضان به کنکور اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعی کرد علاوه بر همراهی با معترضان، از تشنج شدن این تجمع جلوگیری کرده و مطالبات معترضان را پیگیری کند.
این معاون سابق در نامه ای به رئیس دولت سیزدهم مصوبه کنکور شورای عالی انقلاب فرهنگی را موجب نهادینه شدن شکاف طبقاتی توسط نظام آموزشی، چند برابر شدن مافیای کنکور، بی اهمیت جلوه دادن زبان و ادبیات فارسی و در تضاد با سند عالی تحول بنیادین است. آموزش و پرورش می دانست و اعلام می کرد که «به کدام یک از این ظلم ها پاسخ می دهید؟
انتهای پیام
یکی از نمونه های اخیر این مشکل، اعتراضات اهالی شهرکرد به قطعی آب در 10 روز گذشته است. از آنجایی که مردم مدعی یکی از حقوق طبیعی خود هستند، در این بین ممکن است برخی با تشدید اعتراضات عمومی و بیرون کشیدن ماهی های خود از این آب گل آلود، سعی کنند فضا را امن کنند. در چنین شرایطی است که اقدامی مشابه آنچه احمد توکلی از سوی سیاستمداران، فعالان و یا روحانیون و ائمه جمعه و جماعت شهرکرد انجام داده، می تواند هیزمی بر آتش اعتراض مردمی باشد و علاوه بر آن صدای آنها را به گوش مردم برساند. مسئولان با پیگیری مطالبات مردم، این احساس اطمینان را در بین آنها ایجاد کرد که در میان کسانی که با حکومت مرتبط هستند، کسانی هستند که به صدای مردم گوش می دهند و اعتراضات او را دنبال می کنند. علاوه بر این، حضور مقامات دولتی در میان مردم از خشونتآمیز شدن تظاهرات و ایجاد تنش و فضای امنیتی جلوگیری میکند.
رفتار توکلی شاید بتواند الگویی برای برخی از سیاستمداران، فعالان اجتماعی، تریبون داران و ائمه جمعه باشد تا در زمان شکل گیری تظاهرات مردمی (بدون ارزیابی خوب یا بد بودن این تظاهرات)، با حضور در جمع تظاهرکنندگان، علاوه بر شنیدن صدای تظاهرات کنندگان. دلایل اعتراض آنها و تلاش برای رساندن صدای خود به گوش مسئولین، برای جلوگیری از متشنج شدن اعتراضات و ایجاد فضای امنیتی.
در دو سه سال گذشته بیشتر اعتراضاتی که در شهرهای مختلف صورت گرفته بر سر مسائل معیشتی یا مطالبات صنفی بوده است، اما عدم حضور احمد توکلی در میان معترضان این احساس را به معترضان داده است که مطالبات آنها شنیده نشده است. این امر خشم معترضان را برانگیخت و اسپیس به شعارهای ساختارشکنانه کشیده شد و به دنبال آن فضا را ایمن کرد. معضلی که نه تنها باعث نادیده گرفته شدن مطالبات معترضان می شود، بلکه باعث می شود برخی از مسئولان پشت این فضای امن پنهان شوند و از پاسخگویی مناسب پرهیز کنند.
به هر حال درسی که توکلی به عنوان یکی از بزرگان سیاست ایران به دیگران داد می تواند الگوی خوبی برای برخی از سیاستمداران باشد تا حداقل زمانی که در مسئولیتی نیستند در کنار مردم باشند و پیوندی بین مردم و حکومت تا مطالبات مردم به وضوح شنیده شود و البته بدون سردرگمی سوء استفاده کنندگان به گوش مسئولان برسد و نقاط ضعف برطرف شود.
توکلی خطاب به معترضان گفت: هنوز ناامید نیستم و کار را ادامه می دهیم. من این تصمیم را ناعادلانه می دانم. به فرموده امیرالمومنین (ع) اگر حکومت بر اساس عدالت باشد، دوستانش قوی و دشمنانش ضعیف می شوند، اما اگر برعکس باشد، دوستانش ضعیف و دشمنانش ضعیف می شوند. قوی باش. این مصوبه مشکلاتی دارد. مشکل اساسی او این است که در توسعه اصطلاحی به نام چرخش فقر داریم. این تصمیمات فقر را تداوم می بخشد و این بسیار ضد اسلام، ضد حق، ضد خدا و نظر پیامبر و ضد هر چه آزاد است. البته مطالبات در امور اجتماعی نه خسته است و نه بی باک، پس نترسید. هرکسی که از شکست بترسد حتما شکست خواهد خورد.