سالم خبر: رئیس سازمان غذا و دارو روز دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد که پلتفرمهای آنلاین باید در چارچوب کنترلهای وزارت بهداشت فعالیت کنند و فروش آنلاین دارو تنها از طریق سامانههای وابسته به وزارت بهداشت مجاز است. خدمات بهداشتی با قیمت مصوب
در این بین قرار شد سازمان غذا و دارو آیین نامه خود را در زمینه توزیع دارو از طریق بسترها و شرکت های آنلاین اصلاح و به وزیر بهداشت تحویل دهد.
نیما فضلی، رئیس کمیته سلامت دیجیتال انجمن تجارت الکترونیک تهران، مدعی شد: در برخی موارد گفته میشود که توزیع آنلاین دارو میتواند به منافع داروخانهها آسیب برساند. موضوع منافع داروخانه ها نیست، بلکه مسائل دیگر است. خود داروخانه ها با پلتفرم ها تماس می گیرند تا پلتفرم ها بتوانند در این رقابت بالا به فروش آنها کمک کنند.
وی ادامه داد: سازمان غذا و دارو با قوت خود حرف هیچ نهاد و شخص دیگری را نمی پذیرد و هر از چند گاهی اظهار نظر می کند و تغییر جهت می دهد. این وضعیت هم برای داروخانه ها و هم برای پلتفرم ها مشکل ایجاد می کند. برخی از بندهای آیین نامه ای که تدوین شد عملا حتی برای سازمان غذا و دارو هم قابل اجرا نبود و امکان فعالیت در این زمینه را از سوی سازمان غذا و دارو به رسمیت نمی شناسد.
فعالان حوزه سلامت دیجیتال معتقدند که این اقدامات سازمان غذا و دارو بهترین نمونه از انحصار دولت در زمینه توزیع دارو از طریق اینترنت است و در نهایت این روند منجر به طرد بخش خصوصی خواهد شد. از این رشته
عدم قطعیت پلتفرم ها
در ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری پس از مدت ها سرگردانی در سکوها، آیین نامه «توزیع دارو از طریق بسترها و شرکت های اینترنتی» صادر و از سازمان غذا و دارو خواسته شد تا ضوابط اجرایی این قانون را تدوین و ابلاغ کند. مقررات. در همین راستا قرار بود اجرای آزمایشی آیین نامه مذکور از ابتدای خردادماه آغاز شود، اما با توجه به همزمانی با انتخابات ریاست جمهوری، فعالان حوزه سلامت دیجیتال انتظار داشتند اجرای آزمایشی عرضه آنلاین دارو به زمان تشکیل این سازمان به تعویق بیفتد. دولت چهاردهم . از این مرحله نگرانی فعالان این حوزه از انحصار سازمان غذا و دارو آغاز شد، اما در ابتدای پاییز و پس از چند ماه تاخیر، خبری منتشر شد که حاکی از آغاز آزمایشی فروش داروها در سراسر کشور بود. اینترنت. از چهار استان کشور آغاز شد هرچند در ابتدا انتشار این خبر راضی کننده به نظر می رسید، اما در مدت کوتاهی کاستی های خود را نیز نشان داد.
پیگیری های دنیا تخصص در آن زمان از فعالان حوزه سلامت دیجیتال نشان داد که آنها نگران کنترل های سازمان غذا و دارو در زمینه توزیع دارو از طریق اینترنت هستند و معتقد بودند که این کنترل ها با غذا و دارو در تضاد است. قوانین اداره این دستورالعمل در اردیبهشت ماه در کمیسیون 90 مجلس تصویب شد. آنها همچنین معتقد بودند که این مقررات به گونهای تدوین شده است که پلتفرمها به دلیل دشواری و چالشهای آن به طور موثر از ارائه دارو خودداری کنند.
فعالان و صاحب نظران این حوزه
دیدند ضوابط مقرر در آیین نامه FDA به جای اینکه زمینه را برای فعالیت سکوها فراهم کند، با دخالت در فعالیت آنها، موانع بیشتری بر سر راه آنها قرار می دهد. ضمناً مقررات خارج از بخشنامه های مصوب و تدوین تبصره های اکید، کار در این زمینه را عملاً غیرممکن کرد. نقطه تفاوت اصلی پلتفرم های آنلاین با این مقررات مربوط به شرایط عملکرد پلت فرم های حمل و نقل آنلاین بود. مهم ترین چیزی که پلتفرم ها می خواستند به سازمان غذا و دارو ثابت کنند این است که فقط مسئولیت فرآیند ارسال و تحویل دارو را بر عهده دارند و دغدغه فروش دارو و مراحل نسخه را ندارند.
پس از آغاز اجرای آزمایشی این آیین نامه، فعالان بخش خصوصی در اعتراض به نحوه تدوین این آیین نامه با کمیته اصل 90 مجلس نمایندگان جلسه ای برگزار کردند. در این جلسه مقرر شد وزیر بهداشت آبان ماه آینده آیین نامه مربوطه را اصلاح کند. اما هنوز نه خبری از اصلاح وزارت بهداشت است و نه حتی نشانه ای امیدوارکننده در این مورد. موضوعی که حتی رای دی ماه گذشته دیوان عدالت اداری نیز نمی تواند تاثیر مثبتی بر آن بگذارد و این موضوع هنوز کاملاً نامعلوم است. بر اساس قوانین مربوط به سلامت دیجیتال و تجویز الکترونیکی، دیوان عدالت اداری در آن زمان اعلام کرد: «فعالیت بسترهای اینترنتی در زمینه توزیع دارو مغایرتی با قوانین ندارد و این روند مطابق با موازین قانونی تعیین شده انجام می شود. ” در همین راستا خبرنگار علم اقتصاد سعی کرد موضوع را از رئیس کمیته اصل 90 پیگیری و نظر نصرالله باجمان فر را در خصوص اظهارات اخیر سازمان غذا و دارو جویا شود که این پیگیری ها همچنان پابرجا ماند. تا کنون در لحظه نگارش این گزارش بی پاسخ مانده است.
با این حال، نیما فاضلی، رئیس کمیته سلامت دیجیتال در انجمن تجارت الکترونیک در تهران، در مورد آیین نامه FDA می گوید: «هیچ چیزی نسبت به نسخه قبلی تغییر نکرده است تاییدیه وزرای ارتباطات و بهداشت یکی از مشکلاتی که با آن مواجه بودیم، نبود مقررات در حوزه سلامت است. باید روشن باشد و به همین دلیل ما مقررات را به فال نیک گرفتیم این نهاد از جمله سازمان غذا و دارو رویکرد متفاوتی دارد و هر روز چالش جدیدی مطرح میشود و در نهایت تلاشهای ما در طول ماهها منجر به تدوین این آییننامه شد و دیدگاههای خود را در مورد آن بیان کردیم درخواست بررسی کرد پرونده دوباره پیشرفت کرد، اما چند روز بعد FDA نامه ای نوشت و موضع خود را رسما اعلام کرد.
روی همان پاشنه ها
چرخش
ماجرای درگیری تریبون ها با سازمان غذا و دارو تا دی ماه سال جاری ادامه داشت و تکلیف اصلاح آیین نامه همچنان مبهم بود تا اینکه صحبت های هفته گذشته مهدی بیرسلی، رئیس سازمان غذا و دارو نشان داد که در با همان پاشنه ها می چرخد. اگرچه فعالان این حوزه معتقدند با روی کار آمدن دولت چهاردهم و تغییر رئیس این سازمان، موضع علیه توزیع آنلاین دارو توسط بسترهای بخش خصوصی نیز ممکن است تغییر کند، اما بیصلحی گفت: بسترهای اینترنتی باید سلامت باشد. در چارچوب مقررات وزارت بهداشت، فروش دارو از طریق اینترنت تنها از طریق مقررات وابسته به وزارت بهداشت و با قیمت های مصوب مجاز است.
مهدی خدادادی، دبیر کمیته سلامت دیجیتال سازمان نصر تهران درباره این موضع سازمان غذا و دارو به اکونومیست ورلد گفت: موضوع توزیع دارو از طریق اینترنت مربوط به جلسه پایان مهرماه است. در آن جلسه مقرر شد تا آبان ماه اصلاح آیین نامه و تکلیف این موضوع مشخص شود اما از آن زمان تاکنون اقدامی صورت نگرفته است. امید می رفت با تغییر مدیریت شاهد تغییر رویکرد باشیم، اما به نظر می رسد به همین منوال پیش می رود و رئیس جمهور جدید نیز اعلام کرده است که فعالیت پلت فرم باید از طریق وزارت بهداشت باشد. فعالان حوزه سلامت دیجیتال بر این باورند که بخش خصوصی در جلسات قبلی که با وزارت ارتباطات، وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو برگزار کرده بود، پاسخگوی تمامی سوالات و نگرانیها در خصوص فعالیتهای خود در زمینه توزیع دارو از طریق این حوزه بود. اینترنت و در نتیجه اظهارات جدید سازمان غذا و دارو مانع جدیدی برای آنها می باشد. خدادادی همچنین در این باره می گوید: در جلسات قبلی به همه انتقادات از طریق کمیته ما پاسخ داده می شد اما شنیدن این مسائل به نظر می رسد فایده ای ندارد. با این حال، تلاطم عمیقی در این زمینه وجود دارد و انتظار می رود نهادهای نظارتی در این زمینه دخالت کنند.
احمد طاهرخانی، فعال حوزه سلامت دیجیتال، نظری مشابه با دبیر کمیته سلامت دیجیتال سازمان نصر در تهران دارد. وی در این خصوص به «دنیای اکوتهم» گفت: در بحثهای دولت و بخش خصوصی به همه نگرانیهای موجود پاسخ داده شد، اما هر از چند گاهی با اظهاراتی مواجه میشویم که مشکوک به دخالت و تخلف است. ایجاد موانع برای کسب و کار.
دخالت مستقیم دولت در تجارت
در همین حال، سازمان غذا و دارو و برخی نهادهای دولتی بر این باورند که توزیع آنلاین دارو در صورت تصاحب بخش خصوصی، در نهایت به فعالیت داروخانه ها آسیب می رساند. این ادعایی است که از سوی بسترهای الکترونیکی رد و از سوی فعالان این حوزه به دلیل کارکرد سکوها بی اساس توصیف شده است. نیما فضلی، رئیس کمیته سلامت دیجیتال انجمن تجارت الکترونیک تهران در این باره اظهار داشت: برخی از مفاد آیین نامه تدوین شده حتی برای خود سازمان غذا و دارو عملاً قابل اجرا نبود و امکان فعالیت در …
همه از این عرصه محروم خواهند شد.» فضیلی همچنین از دخالت مستقیم دولت در کسب و کارها گلایه می کند و معتقد است که وظیفه دولت تنظیم مقررات است و حتی اگر مستقیم وارد بنگاه ها شود، انحصار آن می تواند خسارات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد؛ رویه ای که طی آن انجام شد. سازمان غذا و دارو و هر بار با اظهارات این سازمان، انحصار آن در زمینه توزیع دارو از طریق اینترنت بیش از پیش نمایان می شود.
وی همچنین در این باره می گوید: «در تمام قوانین عالی کشور به این نتیجه رسیده است که دولت نباید مستقیماً وارد تجارت شود و وظیفه اش فقط تنظیم است، اما حتی اگر دولت بخواهد وارد تجارت شود چرا باید به دنبال انحصار باشد چرا که مدت ها به دلیل سوء ظن نسبت به سکوها تمرکز بر فروش دارو بود در حالی که کار سکوها تحویل دارو است نه فروش.
حداکثر دخالت دولت
فعالان همچنین بر این باورند که اقدامات و اظهارات سازمان غذا و دارو در زمینه توزیع دارو از طریق اینترنت زیانهای زیادی را برای آنها به همراه داشته و با موانع زیادی بر سر راههای الکترونیکی قرار گرفته است. احمد طاهرخانی از فعالان حوزه سلامت دیجیتال در این باره می گوید: گفتمانی که اخیرا شکل گرفته ما را به عقب می برد و حرکت رو به جلو را برای تریبون ها سخت می کند چند روز پیش فروش الکترونیکی داروها باید از طریق سامانههای وابسته به وزارت بهداشت انجام شود. بحثی که در اینجا مطرح میشود این است که شرکتها میتوانند آزادانه به رقابت بپردازند و موضوع مالکیت کامل سامانهها توسط وزارت بهداشت نشاندهنده این واقعیت است. حداکثر تداخل خواهد داشت و فضای آزاد کسب و کار زیر سوال می رود در این صورت به نظر می رسد شرکت های فعال در حوزه سلامت دیجیتال دوباره وارد شوند چالشی جدید برای تعریف مسئله تعلق.
در همین راستا نیما فاضلی نیز معتقد است این اقدامات پیشگیرانه در نهایت استارت آپ های این حوزه را با مشکلات مالی مواجه کرده و در برخی موارد آنها را تا مرز ورشکستگی می کشاند.
او می گوید: «اظهارات FDA بر فعالیت پلتفرم تأثیر می گذارد. بازگشت سرمایه ای که از سرمایه گذار گرفته اند.»
فضیلی همچنین می گوید برای اصلاح این روند دوباره نامه هایی نوشته شد.
وی در این باره توضیح می دهد: علاوه بر نامه نگاری، به زودی با سازمان غذا و دارو نیز درخواست تشکیل جلسه خواهیم داد، اما به نظر نمی رسد چنین جلسه ای برگزار شود، زیرا طبق اظهارات، سازمان غذا و دارو تریبون ها را به رسمیت نمی شناسد، جلساتی که با سازمان غذا و دارو برگزار شد، زمانی بود که ما با وزارت بهداشت و ارتباطات جلسه داشتیم.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17990/%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D8%B1%D9%82%D8%A7%D8%A8%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7-%D9%81%D8%B1%D9%88%D8%B4-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D8%AE%D9%88%D8%AF-%D9%BE%D9%84%D8%AA%D9%81%D8%B1%D9%85-%D9%87%D8%A7-%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%B3-%D9%85%DB%8C-%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز