چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

خواست فعالان اقتصادی برای تعطیلی روز شنبه

بر اساس مصوبه کمیسیون اجتماعی مجلس در خصوص لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری، مقرر شد ساعات کار هفتگی از ۴۴ ساعت به ۴۰ ساعت کاهش و تعطیلات آخر هفته به دو روز افزایش یابد. اما بسته شدن روز پنجشنبه یا شنبه دومین روز دادگاه محسوب می شود. سوالی که در روزهای اخیر مورد توجه فعالان اقتصادی قرار گرفته و می خواهند روز شنبه را دومین روز جشن نامگذاری کنند.

به گزارش ای بی اس نیوز، کمیسیون اجتماعی مجلس دهم شورای اسلامی اجرای طرح تعطیلی پنج شنبه در سراسر کشور را در آبان ماه ۱۳۹۷ تصویب کرده بود که بررسی آن به مجلس دهم نرسید. اما در مجلس یازدهم این طرح با اصلاحیه ای به تصویب کمیسیون اجتماعی رسید که به جای پنج شنبه در روز شنبه تعطیل شود و در اواخر خرداد 1402 کمیسیون اجتماعی مجلس با تعطیلی روز شنبه و کاهش ساعات کار موافقت کرد.44 ساعت کار اداری . در 40 ساعت در هفته اساساً هدف این طرح اتصال بیشتر به بازارهای جهانی و منطقه ای و جلوگیری از فرصت های تجاری است.

بر اساس گزارش کمیسیون اجتماعی مجلس درباره لایحه قانون اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 31 خرداد، مقرر شد ساعت کار کارکنان دستگاه های اجرایی به 40 ساعت در هفته کاهش یابد و تعداد روزهای کاری در پنج روز هدف از افزایش مرخصی یک روزه آخر هفته و کاهش ساعات کاری ضمن تسهیل شرایط سفرهای کوتاه مدت با هدف ترویج گردشگری و منافع اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن، افزایش اوقات فراغت کارکنان و به طور کلی، برای تقویت بنیان خانواده، پیشنهاد شد.

با این حال، در این زمینه، در کمیسیون اجتماعی بر سر انتخاب پنجشنبه یا شنبه به عنوان تعطیلات آخر هفته، اختلاف نظرهایی به وجود آمد. اما کمیسیون اجتماعی گزارش خود را مبنی بر افزایش تعطیلات آخر هفته تغییر داد و گزارش جدیدی را به صحن علنی مجلس ارسال کرد و همانطور که یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی توضیح داد تعطیلی روز جمعه قطعی است اما تعطیلی روز جمعه قطعی است. روز دوم باید پنجشنبه یا شنبه در ساعت باشد پیشبند تعیین شود.

در همین حال، به نظر می رسد بخش خصوصی به دنبال بستن درهای خود در روز شنبه به جای پنجشنبه است. به عنوان مثال اخیراً اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در بیانیه ای خطاب به دولت و نمایندگان مردم در شورای اسلامی پیشنهاد کرده است که در زمان برگزاری تعطیلات آخر هفته، این مرخصی رسما به دو روز تمدید شود. و در روزهای جمعه و شنبه قرار می گیرد. به منظور بهبود بهره وری نیروی کار و انطباق تعطیلات رسمی با بازارهای منطقه ای و جهانی باید به آن توجه شود.

همچنین امروز مرکز پژوهش های اتاق بازرگانی ایران دیدگاه بخش خصوصی را در خصوص لایحه قانون اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری منتشر کرد که بر اساس آن بخش خصوصی پیشنهاد کرد به جای آن روز شنبه تعطیل رسمی اعلام شود. روز پنجشنبه اما در لایحه به این موضوع اشاره نشده است.

تعطیلات ایران بزرگتر از سایر کشورها نیست

همچنین در گزارش اتاق بازرگانی ایران به این نکته اشاره شده است که بر خلاف تصور مرسوم در مورد افزایش تعطیلات عمومی نسبت به سایر کشورها، مجموع تعطیلات آخر هفته و تعطیلات ویژه در کشورها شامل 27 روز عمومی است. تعطیلات و 52 روز تعطیلات جمعه، یعنی 79 روز، که بسیار کمتر از تعداد تعطیلات رسمی در سایر نقاط جهان است. اگر پنجشنبه ها را هم که در حال حاضر تعطیل رسمی است، هم فرض کنیم و به این عدد اضافه کنیم، مجموع تعطیلات رسمی ایران به 131 روز می رسد که تفاوت چندانی با سایر کشورها ندارد. تعداد تعطیلات رسمی در اکثر کشورهای جهان بین 112 تا 134 روز است.

اما در مواجهه با تنوع اعیاد مذهبی، ملی و انقلابی و توالی آنها، پراکندگی غیرعادی تعطیلات رسمی و پدیده روزهای بین تعطیلات رسمی و بلاتکلیفی بخش بزرگی از فعالان اقتصادی در مورد اینکه آیا روزهای بین دو تعطیلی رسمی است یا خیر. و درخواست کارمندان برای مرخصی، چرا که ممکن است علیرغم اینکه تعداد تعطیلات رسمی در ایران کمتر از بسیاری از کشورها است، از یک سو در زیاد بودن تعطیلات عمومی در این کشور تردید وجود دارد. نظر و از سوی دیگر دستیابی به هدف اصلی تعطیلات که بهبود و احیای نیروی کار است، به دلیل مشکلات در توزیع مرخصی با شکست مواجه خواهد شد. مهم ترین دلیل این مشکل همپوشانی تعطیلات آخر هفته با سایر تعطیلات و ایجاد روزهای بین تعطیلات است که عملا کشور را با وقفه های متعددی مواجه می کند. اعیاد مذهبی بیشترین تعداد تعطیلات رسمی را در ایران به خود اختصاص داده اند و به احتمال زیاد در چرخش ماه های قمری با اعیاد ملی و انقلابی مطابق با تقویم شمسی همپوشانی دارند. در نتیجه، نظم مورد نیاز برای بهبود بهره وری در فرآیندهای تجاری مختل شده و سایر متغیرهای مهم اقتصادی نیز تحت تأثیر قرار می گیرند.

به طور کلی در هر کشوری بسته به اولویت های نظام سیاسی و شرایط فرهنگی کشور تعیین تعداد و سازماندهی تعطیلات صورت می گیرد. به طور کلی اولویت منافع اقتصادی برای بسیاری از کشورها باعث می شود که تعطیلات بر اساس صرفه اقتصادی و کاهش اتلاف منابع و هزینه ها برگزار شود. اما در کشور ما به دلیل شرایط خاص فرهنگی و مذهبی و اعیاد رسمی متاثر از هر دو تقویم شمسی و قمری، اتخاذ استراتژی سازمانی مناسب همواره با چالش های فراوانی مواجه بوده و رفع آنها نیازمند عزم جدی در سطح ملی است. در این مورد، پیشنهادات متعددی ارائه شده است، از جمله طرح انعطاف پذیری تعطیلات رسمی و انتقال آنها توسط دولت یا کارفرما، تبدیل برخی تعطیلات رسمی به تعطیلات نیمه تعطیل و مواردی از این قبیل، البته هیچ کدام. از آنها تاکنون اجرا شده اند.

اثرات مثبت آخر هفته دو روزه

مرکز تحقیقات اتاق بازرگانی ایران نیز در این گزارش تاکید کرده است که تعطیلات دو روزه آخر هفته اثرات مثبت بالقوه دیگری از جمله رونق گردشگری، کاهش آلودگی هوا و صرفه جویی در مصرف انرژی را به همراه خواهد داشت. اما شرکت ها همچنین نگران احتمال ایجاد ناهماهنگی هستند که عمدتاً مربوط به زمان بندی این تعطیلات است و نه فقط وجود یا افزایش آنها. به عبارت دیگر آنچه در این لایحه حائز اهمیت است، روز این تعطیلات رسمی (شنبه یا پنجشنبه) است. نگرانی اصلی در این مورد این است که اگر تعطیلی دو روز آخر هفته شامل پنج شنبه و جمعه با احتساب تعطیلی شنبه و یکشنبه در اکثر نقاط جهان باشد، چهار روز قطعی در ارتباطات ایجاد می شود. کشور. و زیان اقتصادی ناشی از آن می تواند بسیار قابل توجه باشد. برای کاهش این ضرر، بسیاری از کشورهای اسلامی و خلیج فارس در تصمیمی واحد، تعطیلات آخر هفته خود را از پنجشنبه و جمعه به جمعه و شنبه تغییر دادند. عدم امکان برقراری ارتباطات بانکی، گمرکی و سایر ارتباطات به مدت چهار روز، اصطکاک زیادی در بازار ایجاد می کند و اساساً مانع رشد تجارت می شود.

در مجموع روزهای کاری مختلف منجر به عدم هماهنگی بین شرکای تجاری و عدم هماهنگی در نظارت بر کارهای اداری و افزایش هزینه ها برای کشوری مانند کشور ما که سهم کمی در تجارت جهانی دارد، می شود. با توجه به اینکه به دلیل تحریم ها، مبادلات تجاری، نقل و انتقال پول و مبادلات بین کشورها بسیار دشوارتر از گذشته شده و هزینه های ناخواسته ای را بر فعالان اقتصادی تحمیل کرده است، لذا توجه به این سوال در تعیین دومین تعطیلات رسمی کشور بسیار حائز اهمیت است. . با انتقال تعطیلات رسمی از پنج شنبه به شنبه، وقفه تجاری بین طرف های تجاری به سه روز کاهش می یابد و حداقل اثر آن کاهش اثرات منفی اقتصادی تغییر روزهای کاری در کشور با شرکای اصلی تجاری به ویژه کاهش می یابد. چین، عراق، ترکیه، امارات متحده عربی، هند و غیره. به جز عراق که جمعه و شنبه تعطیل است، سایر کشورهای ذکر شده در روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل هستند. بنابراین حفظ امکان ارتباط حداکثری با این کشورها برای ایران بسیار مهم است، زیرا روابط تجاری کنونی این کشور برای بقا در بازار جهانی نیاز مبرم دارد و این خواسته جدی بخش خصوصی است.

بر اساس این گزارش، اتاق ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی تاکید کرد که شورای اسلامی شهر با توجه به مصلحت یاد شده نسبت به انتقال تعطیلات رسمی از پنجشنبه و جمعه به جمعه و شنبه توجه کند.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *