شافعی افزود: به عنوان بخش خصوصی امیدواریم با توجه به بیانات رهبری، قوای سه گانه محترم این سیاست را در اولویت اول خود قرار دهند. به عبارت دیگر، هر اقدام یا دستورالعملی که نیاز به اجرا در هر یک از نیروهای کشور داشته باشد، با این اولویت سنجیده شده است که آیا مانعی بر سر راه تولید صادراتی ایجاد می کند یا این فعالیت ها را تسهیل می کند. آیا هزینه های تحمیل شده به تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی را افزایش می دهد یا کاهش می دهد؟ آیا باعث افزایش رقابت پذیری کالاهای صادراتی کشور می شود یا خیر؟ آیا این سیاست به تقویت بخش خصوصی مولد کمک می کند یا خیر؟
رئیس اتاق بازرگانی ایران یکی از گزینه های اصلی برای پیشبرد اقتصاد ایران با عبور از شرایط فعلی را تولید و صادرات فناورانه دانست.
به گزارش ای بی اس نیوز، غلامحسین شافعی با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر تولید و ارتقای شاخص های اقتصادی، گفت: نکته ای که برای من به عنوان یک فعال اقتصادی بخش خصوصی ارزشمند بود، تفسیر ایشان از جایگاه کارآفرینان بود. و فعالان اقتصادی که افسر هستند. آن را جنگ اقتصادی نامیدند و مقاومت تولیدکنندگان در برابر دشمن را جهاد و یکی از بزرگترین عبادات عنوان کردند. به جرأت می توانم بگویم این اعتبار و جایگاهی که برای فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان داخلی قائل هستند در بین مدیران اقتصادی کشور بی نظیر است.
شافعی ادامه داد: با توجه به محور دیگر یعنی مدیریت متمرکز و همه جانبه مسائل اقتصادی، این موضوع یکی از مهمترین مطالبات بخش خصوصی در سال های اخیر بوده است. در نتیجه، فعالان اقتصادی کشور همواره از سوی مراکز مختلف تصمیمگیری و اتخاذ سیاستهای متفاوت و بعضا متناقض از سوی دستگاههای مختلف آسیب دیدهاند. این نبود مدیریت متمرکز باعث ایجاد محدودیت و تکانه های فوری نهادهای غیرمتخصص در امور اقتصادی به فعالان اقتصادی کشور شده و از سوی دیگر هیچ نهاد و سازمانی به طور خاص به مشکلات موجود و فضای برون رفت از آن رسیدگی نمی کند. از آن بار مسئولیت اتاق ایران در گزارش های خود بارها موضوع انتصاب مدیر واحد و تعیین وظایف و اختیارات وی در حوزه اقتصادی را برجسته کرده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به تحلیل مقام معظم رهبری از مشکلات اقتصادی ایران، تصریح کرد: آنها به دو کانون مهم ناکارآمدی در نظام تصمیم گیری اقتصادی کشور ضربه زده اند. بخش خصوصی همواره از سیاستهای اقتصادی بیبرنامه دولتها در گذشته آسیب دیده است. شرایط سخت اقتصادی، مانند تحریم ها، کرونا و مشکلات مالی دولت، باعث شده است که سیاستمداران عموماً منافع بلندمدت کشور را قربانی ملاحظات کوتاه مدت و موقتی کنند. نتیجه چنین تصمیمگیریهایی در قالب بیثباتی و ناهماهنگی سیاستهای اقتصادی دولتها و هدر دادن منابع و سرمایههای ملی و بیتوجهی به اولویتهای توسعه کشور نمایان شده است. لذا با فرض رعایت الزامات و پیش شرط ها و با کمک نخبگان اقتصادی و فعالان بخش خصوصی و به دور از رانت خواری در طراحی این سند و همچنین پایبندی به اجرای کامل آن، این برنامه می تواند اولویت های صنعتی را روشن کرده و فضای اقتصادی کشور را ایجاد کند. کشور طی یک دوره چند ساله می توان گامی بسیار مثبت در جهت بهبود فضای عملیاتی تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی در بخش خصوصی در نظر گرفت.
وی ادامه داد: بخشی از موانعی که در حال حاضر برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان وجود دارد، ناشی از عدم همبستگی و اعتماد به توانمندیها و توانمندیهای فعالان بخش خصوصی است که انشالله با محوریت رهبری این فضا بهبود خواهد یافت. وی افزود: امیدواریم در اجرای اصلاحات اقتصادی رویکرد قانعکننده و مشارکتی نسبت به مردم و بخش خصوصی دنبال شود و راهحلهای گذشته مشکلات امروز کشور را حل نمیکند و اکنون اقتصاد کشور دیگر مشکلی ندارد. امکان و قابلیت حرکت بر اساس آزمون و خطا و به گفته کارشناسان و متخصصان حوزه اقتصاد باید وضعیت اقتصادی حرکت کشور اصلاح شود.
وی خاطرنشان کرد: آنها رمز موفقیت و حل مشکلات در عرصه اقتصاد را حمایت از تولید و صادرات فناورانه می دانند که باید توسط بخش خصوصی انجام شود و برای دولت تنها نقش مدیریت، هدایت، نظارت و حمایت است. تولید در این زمینه.» بنابراین تصور ما این است که هدف فوق تنها از طریق تقویت بخش خصوصی مولد محقق خواهد شد. بنابراین اگر کادرهای اجرایی کشور واقعاً خواهان اجرای رهنمودهای رهبری هستند باید الزامات و پیش نیازهای آن را که تثبیت فضای کلان اقتصادی، تسهیل فضای کسب و کار و کاهش هزینه های جانبی بر تولیدکنندگان و صنعتگران است، برآورده سازند. . در این راستا باید به این نکته توجه داشت که ادبیات نظری بسیار فراوانی در علم اقتصاد وجود دارد که صرفهجویی در مقیاس را رمز موفقیت و توسعه صنایع تولیدی میداند. بنابراین افزایش کیفیت تولیدات ملی و توسعه صنعتی کشور از کانال گسترش بازارهای هدف یا به عبارتی افزایش صادرات صنعتی می گذرد. در واقع اگر نظام تصمیم گیری اقتصادی کشور هدف خود را در قالب توسعه صادرات صنعتی تعریف کند، صنایع ملی برای تصاحب سهمی از بازارهای بین المللی ناگزیر به افزایش فناوری تولید، ارتقای بهره وری خواهند بود. و رقابت پذیری کالاهای خود را افزایش دهند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به برخی از مشکلاتی که اقتصاد ایران در سال های اخیر با آن مواجه بوده است، خاطرنشان کرد: به گواه سخنان وی، از نظر شاخص های کلان اقتصادی کشور به ویژه در دهه 90 شرایط مساعدی ندارد و ما هستیم. مواجهه با مشکلاتی مانند تورم، بیکاری، فقر و نابرابری و تنها راه برون رفت از این مشکلات و بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم، فناوری صادرات محور و اشتغال زا است که بارها از سوی مقام معظم رهبری به آن اشاره شده است. . در سال های اخیر و در این نشست بارها بر این موضوع تاکید شده است.
وی با اشاره به برخی مشکلات تولیدکنندگان در اقتصاد ایران گفت: به عنوان مثال یکی از مهمترین مشکلات ساختاری اقتصاد ایران که فشار زیادی بر تولیدکنندگان در همه حوزه ها وارد می کند، ناپایداری فضای کلان اقتصادی ناشی از دو مورد است. کانالهای نوسانات نرخ ارز و انتشار قوانین و مقررات.» این بیثباتی در عمل مانع از برنامهریزی و سرمایهگذاری بلندمدت تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بخش خصوصی شده است، بنابراین پیشنهاد بخش خصوصی به دولت برای حمایت از تولید است. اتخاذ تدابير مبتني بر اجتناب از شوك درماني، تثبيت بازار ارز، كنترل تورم، رعايت حقوق مالكيت بخش خصوصي، تسهيل و ساده سازي قوانين و مقررات و در نهايت مشاركت فعالان بخش خصوصي و قرار دادن آنها. اقتصاددانان الکترونیک در دستور کار در فرآیندهای تصمیم گیری اقتصادی
absnews