پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

حفظ: سفر رئیس جمهور به قطر فرصتی برای گسترش دیپلماسی انرژی است

رئیس مرکز پژوهش های مجلس خاطرنشان کرد: توجه جدی دولت سیزدهم به توسعه روابط منطقه ای بستر مناسبی برای ایجاد همکاری های دو یا چند جانبه در حوزه انرژی است. انعقاد قرارداد تبادل گاز ترکمنستان و آذربایجان از طریق ایران در سفر اخیر ریاست جمهوری این ظرفیت را به خوبی نشان داده است. سفر آتی رئیس جمهور به قطر نیز یکی از فرصت هایی است که می تواند به توسعه روابط انرژی ما بین کشورهای منطقه تبدیل شود. در سال های اخیر رقابتی بین دو کشور برای توسعه میدان گازی پارس جنوبی، بزرگترین میدان گازی جهان وجود داشته است، اما با توسعه فازهای پارس جنوبی و پیشی گرفتن تولید روزانه ایران از قطر، فضای خوبی وجود دارد. فرصتی برای همکاری دو کشور، این حوزه ها با یکدیگر تعامل دارند.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس گفت: بسیاری از کشورها روابط خود را بر اساس روابط انرژی تنظیم می کنند و انرژی محور بسیاری از همکاری های دوجانبه یا چندجانبه بین کشورها است. تعاملاتی مانند اوپک پلاس و GECF یا تعاملات ما بین روسیه و آلمان بخشی از این همکاری ها است. کشور ما ایران که با بیش از 150 میلیارد بشکه نفت خام و 33 تریلیون متر مکعب گاز، بزرگترین ذخایر هیدروکربنی جهان را در اختیار دارد، این ظرفیت را دارد که به یکی از مهمترین بازیگران عرصه دیپلماسی انرژی تبدیل شود.

وی افزود: در این راستا ما در یک دهه گذشته با توسعه روابط و سرمایه گذاری در بخش های مختلف انرژی کشورهای در حال توسعه مانند هند و چین از همتایان خود مانند عربستان سعودی و روسیه عقب هستیم تا ثبات ایجاد کنیم. بازار برای منابع انرژی آنها بودند. اما متاسفانه در بیشتر حوزه های دیپلماسی انرژی عقب هستیم. به عنوان مثال طبق سند توسعه 1404 باید 8 تا 10 درصد از بازار گاز را به خود اختصاص دهیم اما الان حدود 2 درصد سهم داریم. در حوزه فرآورده های نفتی نیز با وجود تولید روزانه بیش از 200 میلیون لیتر بنزین و گازوئیل، عمده این فرآورده ها در بازار داخلی مصرف می شود و با وجود توسعه بازار منطقه در سال های اخیر، همچنان محدود است. نقش در عرضه محصولات منطقه ای و حتی امسال. همچنین به دلیل افزایش مصرف داخلی با کاهش صادرات محصولات کشور مواجه بوده ایم.

نگهداری افزود: به همین دلیل توسعه پیوندهای راهبردی انرژی محور در اسناد بالادستی کشور مانند سند اقتصاد مقاومتی همواره مورد تاکید بوده است. متاسفانه با وجود این ظرفیت عظیم، به دلیل ضعف دیپلماسی در حوزه انرژی، نه تنها از این فرصت برای رشد اقتصادی و سیاسی کشور استفاده نشد، بلکه این حوزه به یکی از نقاط ضعف اصلی کشور تبدیل شده است. در حوزه تحریم بنابراین، اگر می‌خواهیم جایگاه خوبی در آینده انرژی جهانی داشته باشیم، باید دیپلماسی فعال برای توسعه همکاری‌های بلندمدت انرژی با کشورهای مختلف اتخاذ کنیم.

نگهداری در پایان خاطرنشان کرد: ایران می‌تواند دروازه‌ای برای دسترسی به بازارهای پرتقاضا در منطقه باشد تا گاز پارس جنوبی بدون نیاز به هزینه‌های بالای مایع‌سازی با کمترین هزینه به کشورهای مورد تقاضا برسد و منافع اقتصادی هر دو کشور را به حداکثر برساند. در این زمینه.” همچنین مجمع کشورهای صادرکننده گاز که در آن سه کشور بزرگ دارای ذخایر گاز جهان یعنی روسیه، ایران و قطر با 60 درصد منابع گاز متعارف جهان در آن حضور دارند، بستر مناسبی برای فعالیت این سه کشور است. با هم برای مدیریت بازار جهانی گاز به حداکثر رساندن منافع بازار.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی سفر رئیس جمهور به قطر را فرصت مناسبی برای ایجاد همکاری های دوجانبه یا چندجانبه در حوزه انرژی دانست.

absnews

بابک نگهداری در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به سفر روز دوشنبه رئیس جمهور به قطر، اظهار کرد: در دنیای امروز اهمیت انرژی فراتر از یک محصول صرفا اقتصادی است و امروز انرژی یکی از پایه های امنیت کشورها است. . بسیاری از منازعات سیاسی و اقتصادی در جهان امروز مناقشه انرژی است زیرا تامین انرژی پایدار به یکی از ضروریات زندگی و رشد اقتصادی کشورها تبدیل شده است.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *