سالم خبر: رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، بهبود محیط زیست، آموزش عمومی و آگاهی عمومی را از مهمترین راهکارهای مقابله با پشه آدس و تب دنگی عنوان کرد.
به گزارش سالم خبر شهنام آرشی در نشست مدیریت بهینه، پیشگیری و کنترل بیماری های منتقله از طریق پشه آئدس که با حضور نمایندگان وزارتخانه ها، ارگان ها و سازمان های مختلف در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد. وی گفت: در حال حاضر 40 شهر ایران تحت تأثیر پشه آئدس قرار دارند.
وی افزود: پشه آئدس عامل چهار بیماری تب دنگی، تب زرد، چیکونگونیا و زیکا است و در حال حاضر هیچ واکسن و درمان قطعی برای هیچ یک از این بیماری ها وجود ندارد.
آرشی ادامه داد: تغییرات اقلیمی و گرمای هوا نقش موثری در تخم گذاری و توسعه پشه آئدس و بیماری های منتقل کننده آن در جهان داشته است. در پنجاه سال گذشته 10 کشور جهان به ایدز مبتلا شده اند اما اکنون تعداد این کشورها به 120 کشور رسیده است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه بیش از 50 درصد جمعیت جهان در معرض بیماری های منتقله از طریق پشه آدس هستند، گفت: اپیدمی ناشی از گونه پشه مصری Aedes می تواند انفجاری باشد. . مانند اپیدمی اخیر در بنگلادش که باعث شد ۲۶۰۰ بیمار در یک روز در بیمارستان بستری شوند. این وضعیت نشان می دهد که تعداد افراد مبتلا در آن کشور هزاران و هزاران نفر بوده است.
وی با اشاره به اینکه در نوع شدید این بیماری میزان مرگ و میر ناشی از نیش پشه آدس و بیماری های منتقله از آن از 1 تا 10 درصد افزایش می یابد، تصریح کرد: وجود این پشه تنها نشان دهنده سلامت نیست. مشکل، اما اگر جلوی آن گرفته نشود، برای کشورهاست. اثرات بیماری های منتقل شده توسط این پشه متفاوت است به عنوان مثال زیکا باعث عقب ماندگی ذهنی در کودکان می شود.
وی با اشاره به سابقه مبارزه با پشه مالاریا در ایران گفت: ایران سابقه صدها سال مبارزه با مالاریا را دارد. 80 سال پیش از هر 3 مرگ در ایران یک مورد مربوط به مالاریا بود و 40 درصد مرگ و میرها در کشور ناشی از پشه مالاریا بود. در سه سال گذشته، مالاریا دوباره در برخی استانها شیوع پیدا کرده است و علت اصلی آن تغییرات آب و هوایی است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در خصوص تفاوت پشه آئدس با پشه آنوفل گفت: پشه مالاریا در شب و در منزل از خون تغذیه می کند، بنابراین سمپاشی یا بستن پشه بند برای ابتلا مفید است. از شر آن خلاص می شود، اما پشه Aedes در طول روز و بیرون از خانه تغذیه می کند و صبح زود و نزدیک عصر غذا می خورد.
آرشی با توصیه به عدم خروج صبح و عصر از منزل در مناطق آلوده به پشه آئدس گفت: هرکسی که قصد سفر یا سفر به این مناطق را دارد باید لباس آستین بلند بپوشد. پشه Aedes، به خصوص پشه Aedes aegypti، دوست دارد از خون انسان تغذیه کند، هر ساعت از خون تغذیه می کند و در عرض 24 ساعت تعداد زیادی از مردم را مبتلا می کند. از این پشه
وی خاطرنشان کرد: پشه Aedes albopictus در استانداری های شمالی کشور بیشتر است. از 26 می 1403 هجری قمری، 149 مورد مبتلا به ایدز تشخیص داده شده است که 130 مورد آن از امارات وارد شده است. پشه Aedes به محیطهای سیاه مانند لاستیکهای فرسوده خودرو در محلهای دفن زباله بسیار علاقه دارد. تخم های این پشه می تواند تا یک سال و نیم زنده بماند و در مکان های مرطوب تخم گذاری می کند و اگر دوباره باران ببارد، تخم هایش زیاد می شود.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17077/%D9%88%D8%AC%D9%88%D8%AF-%D9%BE%D8%B4%D9%87-%D8%A2%D8%A6%D8%AF%D8%B3-%DB%B4%DB%B0-%D8%B4%D9%87%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز