سایر موضوعات

حذف آمار بازار مسکن تاثیری بر توقف قیمت ها ندارد


مدرس دانشگاه آزاد:

یک کارشناس اقتصاد مسکن مدعی است برای رهایی از تبعات احتمالی انتشار گزارش های ماهانه بازار مسکن، بانک مرکزی از ارائه آمارهای مربوطه خودداری کرده است که این امر موجب سردرگمی مردم و تحلیلگران این بازار می شود.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، در پی تلاطم هایی در بازار ارز، طی ماه های اخیر تنش هایی در سایر بازارهای موازی از جمله بازار مسکن مشاهده شد که با رشد بی سابقه قیمت ها همراه شده است. این بازار

دفتر اقتصاد و برنامه‌ریزی مسکن وزارت راه و شهرسازی به‌عنوان مرجع اعلام گزارش‌های بازار مسکن در کنار بانک مرکزی، از تیرماه ۱۳۹۸ با هدف جلوگیری از التهاب بازار مسکن، ارائه این آمار را متوقف کرده بود. قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران حدود 21 میلیون تومان بوده است اما بر اساس آخرین اعلام مرکز آمار متوسط ​​قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در دی ماه امسال حدود 55 میلیون تومان است. که نشان می دهد آمار بازار مسکن از سوی وزارتخانه اعلام نشده است. راه و شهرسازی تاثیری بر توقف قیمت ها نداشته است.

مرکز آمار همچنین آخرین گزارش خود را از بازار مسکن در آذرماه امسال اعلام کرد و تاکنون آمار معاملات ملکی در بهمن ماه را اعلام نکرده است که به نظر می رسد دلیل آن رشد عجیب قیمت مسکن در برخی مناطق تهران باشد. برخی دلالان از دستیابی به نرخ های افزایشی در مناطق 1 و 3 تهران خبر می دهند که در برخی موارد به متری 400 میلیون تومان می رسد.

بانک مرکزی همچنین آخرین گزارش از وضعیت بازار املاک پایتخت در آذرماه امسال را منتشر کرد که قیمت هر مترمربع آن چیزی بیش از 50 میلیون تومان بود. اما به نظر می رسد هماهنگی 3 نهاد بالادستی حوزه آمار و مسکن با عدم انتشار گزارش های مربوطه تاثیری در توقف رشد قیمت ها و یا ایجاد ثبات در بازار نداشته است.

در عین حال گزارش اخیر بانک مرکزی از سرمایه گذاری در بخش های مختلف حاکی از رشد منفی 2 درصدی بخش ساختمان در پاییز امسال است.

مرکز آمار همچنین آخرین گزارش تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده از سوی شهرداری تهران را که مربوط به تابستان امسال است منتشر کرد که بر این اساس پیش بینی می شود پروانه های واحدهای مسکونی صادر شده برای ساخت و ساز توسط شهرداری تهران و 2.6 درصد افزایش یابد. 6/4 درصد آن در شهرداريهاي سراسر كشور در تابستان 1401 نسبت به تابستان 1400 اعلام شده است. این نرخ رشد صدور پروانه ها در حالی است که دولت سیزدهم قول ساخت 4 میلیون مسکن در 4 سال را داده بود.

در همین رابطه احمدرضا سرحدی، کارشناس اقتصاد مسکن و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، بازار مسکن را به بازاری عجیب تبدیل کرد و گفت: : وضعیت عدم اعلام قیمت یا اعلام قیمت نامتناسب با آنچه در کف بازار دیده می شود. این تنها به بازار مسکن ختم نمی شود و در بسیاری از کالاهای اساسی یا مصرفی یا سرمایه ای دیگر شاهد این وضعیت هستیم که نهادهای ذیربط از اعلام نرخ های متعارف در بازار خودداری می کنند تا التهاب ایجاد نشود.

این استاد دانشگاه آزاد یادآور شد: بازار خرید و فروش ملک به قدری آشفته شده است که مردم و مصرف کنندگان واقعی دیگر خریدار نیستند یا به حداقل رسیده اند. اغلب اوقات، برخی از افراد برای اهداف سوداگرانه خانه می خرند. از سوی دیگر، بسیاری از فروشندگان به امید افزایش قیمت ها در سال آینده و یا اینکه در صورت فروش نتوانند با پولی که دارند در سال های بعد مسکن مناسبی بخرند، حاضر به فروش نیستند. روزها.

وی یادآور شد: سازندگان حاضر به خرید زمین برای ساخت و ساز نیستند زیرا وضعیت بازار مصالح ساختمانی به ویژه فولاد و برخی نهاده های دیگر مناسب نیست.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران افزود: این مشکلات ناشی از غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد است و معلوم نیست قراردادهای بین المللی کشورمان با سایر کشورهایی که اخیراً به آنها اشاره شد، تا چه زمانی ثابت می ماند یا اینکه نرخ ارز ثابت می ماند. در ماه های آینده ثابت بماند. نه؟ در همین حال، سرمایه تنها در جایی که احساس ثبات می کند، باقی می ماند.

وی با اشاره به عدم تحقق وعده وزارت راه و شهرسازی برای ساخت 4 میلیون مسکن در 4 سال، گفت: تنها توانستند در برخی شهرهای کم تقاضا زمین را به متقاضیان اختصاص دهند و به نامزدها بگویند که خودشان ویلا بسازند. این وضعیت مسکن وزارت راه و شهرسازی به این دلیل است که هیچ برنامه مدون و مشخصی برای اجرای طرح مسکن دولت سیزدهم ارائه نشده است. منابع مالی لازم برای این امر فراهم نشده است که نشان می دهد تعیین اهداف مربوطه دشوار است.

سرحدی با بیان اینکه توقف انتشار وضعیت بازار مسکن از سوی نهادهای ذیربط تاثیری در تثبیت قیمت مسکن ندارد، گفت: تنها افرادی را که قصد خرید مسکن دارند یا تحلیلگرانی که می خواهند وضعیت بازار را بررسی و پیش بینی کنند سردرگم می کند. برنامه (توقف انتشار آمار مسکن) صرفاً به نفع بانک مرکزی بوده و هزینه های احتمالی ناشی از انتشار گزارش بازار مسکن برای این بانک را کاهش می دهد.

absnews

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا