اخبار اقتصادی روز

حدود 95 درصد از ظرفیت سواحل ایران نادیده گرفته شده است

ای بی اس نیوز/ هرمزگان یک پژوهشگر حمل و نقل و دانشجوی دکتری با یادآوری اینکه ایران کشوری دریایی با 5800 کیلومتر نوار ساحلی است، گفت: بهره برداری بهینه از این منابع به میزان کافی محقق نشده است و حدود پنج درصد از ظرفیت سواحل به این فعالیت ها اختصاص دارد. داده ها و تقریباً 95 درصد از ظرفیت باقی مانده نادیده گرفته می شود.

علی مختارزاده در گفت وگو با خبرنگار ای بی اس نیوز، با بیان اهمیت اقتصاد دریامحور و توسعه سواحل ایران، خاطرنشان کرد: اقتصاد دریامحور برای بهره برداری پایدار از منابع و مناطق آبی از جمله اقیانوس ها، دریاها، دریاچه ها و … حائز اهمیت است. جزایر این مفهوم حوزه های متنوعی از حمل و نقل دریایی و گردشگری دریایی گرفته تا انرژی های تجدیدپذیر و زیست هواشناسی دریایی را در بر می گیرد.

حدود 95 درصد از ظرفیت سواحل ایران نادیده گرفته شده است

اقتصاد آبی چیست؟

وی با تاکید بر اینکه اقتصاد دریامحور به دلیل موقعیت جغرافیایی ایران و وجود نوار ساحلی طولانی، فرصتی راهبردی برای توسعه اقتصادی و اشتغال در کشور محسوب می شود، گفت: توسعه دریایی محور و اقتصاد دریایی موضوع مهمی است. و چالشی برای اقتصاد و توسعه کشورهاست. این مفهوم با نام اقتصاد آبی نیز شناخته می شود و به استفاده پایدار از منابع و مناطق آبی از جمله اقیانوس ها، دریاها، دریاچه ها و جزایر برای توسعه اقتصادی، بهبود شرایط زندگی و ایجاد شغل اشاره دارد.

وی با تاکید بر اینکه اقتصاد دریایی بنیادی، توسعه ای و فعال است، تصریح کرد: اقتصاد دریایی شامل حوزه هایی مانند حمل و نقل دریایی، گردشگری دریایی، انرژی های تجدیدپذیر، آبزی پروری و شیلات، بیوتکنولوژی دریایی، زیست هواشناسی و معادن دریایی است. اساسی است زیرا شامل موارد مختلفی می شود و توسط نهادها و سازمان های مختلف اجرا می شود. این یک توسعه است زیرا با مسائل مختلف توسعه ای و حاکمیتی مانند رشد جمعیت، ایجاد زیرساخت ها و ارتباطات مرتبط است و در نهایت این اقتصاد به دلیل تشویق به بهره برداری از منابع دریایی و ایجاد مشاغل و صنایع مرتبط فعال است. آب و دریا

با یادآوری اینکه ایران دارای 5800 کیلومتر خط ساحلی است، کشوری دریایی محسوب می شود، گفت: بهره برداری بهینه از این منابع به میزان کافی محقق نشده و بیشتر فعالیت ها در مناطق شهری، بندری و نظامی انجام شده است. و حدود پنج درصد ظرفیت. سواحل به این فعالیت ها اختصاص داده شده است و حدود 95 درصد از ظرفیت باقی مانده نادیده گرفته می شود.

حدود 95 درصد از ظرفیت سواحل ایران نادیده گرفته شده است

ایران حدود 10 درصد از تولید ناخالص ملی خود را از دریا بهره برداری می کند

این محقق و پژوهشگر حوزه حمل و نقل توجه به اقتصاد دریایی و توسعه سواحل مکران را به عنوان یک راهبرد اساسی برای توسعه کشور بسیار مهم دانست و ادامه داد: از زمانی که اقتصاد دریایی به عنوان یکی از مهمترین اقتصادهای دریایی مطرح شده است. مسائل مهم برای توسعه کشورها، این موضوع می تواند تاثیر بسزایی بر تولید ناخالص ملی داشته باشد. در حال حاضر کشورهایی مانند ویتنام و چین بیش از 50 درصد تولید ناخالص ملی خود را از دریا تامین می‌کنند، در حالی که ایران حدود 10 درصد از تولید ناخالص ملی خود را از دریا استخراج می‌کند که این رقم کمتر از ظرفیت واقعی ایران در این حوزه است. به ظرفیت های کشور

مناطق ساحلی که حدود 25 درصد از مساحت زمین را تشکیل می دهند، تنها حدود 10 درصد از جمعیت کشور را به خود جذب کرده اند.

به گفته مختاری، توزیع نامتوازن جمعیت در کشور و عدم توجه به پتانسیل ها و منابع مناطق مرزی و ساحلی چالشی جدی است و مناطق ساحلی که حدود 25 درصد از مساحت کشور را تشکیل می دهند. تنها حدود 10 درصد از جمعیت کشور را به خود جذب کرده اند و در نتیجه ایجاد شغل کرده اند. در ارتباط با اقتصاد دریایی این مناطق، می تواند به بهبود اشتغال و وضعیت اقتصادی این مناطق کمک کند.

ایشان با اشاره به محورهایی که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در قالب ابلاغ سیاست‌های کلی توسعه دریامحور در این حوزه به سران قوای سه‌گانه تعیین کردند، یادآور شدند: موارد و سیاست‌هایی مانند اهمیت دریاها و اقیانوس‌ها به عنوان منابع غنی طبیعی. . و مواهب الهی برای توسعه علم و فناوری، ایجاد اشتغال، افزایش ثروت، رفع نیازهای حیاتی و ایجاد اقتدار بر روی زمین، با تمرکز بر موقعیت ممتاز جغرافیایی ایران با هزاران کیلومتر سواحل و جزایر و با تاکید بر توانمندی های دریایی و دریایی کشور. . مورد توجه مقام معظم رهبری قرار گرفت.

حدود 95 درصد از ظرفیت سواحل ایران نادیده گرفته شده است

سیاست های کلی توسعه متمرکز بر دریا

وی ادامه داد: سیاست‌های کلی توسعه دریامحور برای ایران از جمله تقسیم کار ملی و مدیریت چابک دریا برای استفاده حداکثری از توانمندی‌های دریایی، توسعه فعالیت‌های اقتصادی دریامحور با هدف افزایش دو برابری نرخ رشد اقتصادی نسبت به سایر بخش‌ها. تسهیل سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی، تدوین برنامه توسعه جامع با محوریت دریا و منع تخریب محیط‌زیست دریایی توسط سایر کشورها، تأمین و ارتقای سرمایه‌های انسانی و مدیریت متعهدانه و مؤثر از دیگر زمینه‌های مورد توجه مدیران است.

این پژوهشگر حمل و نقل افزود: توسعه همکاری های اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری در پروژه های زیرساختی، تولیدی و خدماتی کلان و دانش بنیان با کشورهای همسایه و سایر کشورها، افزایش سهم کشور در حمل و نقل و ترانزیت دریایی با ایجاد و تقویت شبکه است. حمل و نقل، حمایت از سرمایه گذاران ملی و محلی در طرح های توسعه و حمایت از فعالان اقتصادی و کسب و کارهای کوچک و متوسط ​​در حوزه های مختلف، با تاکید بر اهمیت توسعه دریا محور و استفاده از منابع دریایی در ایران، با طراحی و ابلاغ سیاست های کلی برای تحقق این اهداف با توجه به ویژگی های جغرافیایی و منابع دریایی ایران، به منظور بهره برداری بهینه از این منابع و توسعه اقتصاد دریایی، این امر نشان دهنده اهمیت فراوان این موضوع در چشم انداز کلان آینده اقتصادی نظام اسلامی ارائه شده توسط معظم له است.

حدود 95 درصد از ظرفیت سواحل ایران نادیده گرفته شده است

توسعه اقتصاد دریامحور مستلزم همکاری بین نهادها و تصمیمات سیاسی قوی است

مختاری در پایان گفت: توسعه اقتصاد دریا محور نیازمند همکاری نهادها و تصمیم گیری های قوی سیاسی است تا از ظرفیت های آبی و دریایی کشور به نحو مطلوب بهره برداری شود و تاثیر مثبت آن در توسعه و اقتصاد کشور محقق شود.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *