اخبار اقتصادی روز

حجم تجارت خارجی ایران با کشورهای همسایه به بیش از 61 میلیارد دلار رسید

16:49 08 اوت 1403

یحیی آل اسحاق رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق در برنامه میز اقتصاد گفت: بر اساس استاندارد تجارت بین الملل وضعیت مناسبی نداریم و از نظر تجارت با دنیا فاصله داریم.

وی تصریح کرد: در استراتژی تجارت از ابتدای انقلاب در کشور اختلاف نظر وجود داشت و حتی نظرات مختلفی در این مورد وجود دارد که تجارت ما رویکردی منفی است و آن را در نظر نمی گیریم اقتصاد ما از تجارت واقعی آسیب زیادی دیده است.

اسحاق تصریح کرد: 80 درصد درآمد کشورهای توسعه یافته از طریق تجارت به دست می آید، بنابراین تا زمانی که تعاملات اقتصادی را از حاشیه نیاوریم، اقتصاد ما به همان شکلی که هست از موقعیت ژئوپلیتیکی ویژه ای برخوردار است که بتوان آن را به آن شناخت دروازه طلایی شرق، غرب، شمال و جنوب.

وی بیان کرد: در چهار گوشه ایران اسلامی کشورهایی وجود دارند که برخی تولیدکننده و برخی دیگر مصرف کننده هستند و می توانیم نقطه تماس یکدیگر باشیم. این ارتباط را می توان موتور محرکه اقتصاد کشور دانست.

اسحاق ادامه داد: بر این اساس نسبت درآمد حاصل از خدمات تجاری و تجارت بین المللی به تولید ناخالص داخلی در کشورهای توسعه یافته 80 درصد، در کشورهای در حال توسعه بین 40 تا 55 درصد و در کشورهای توسعه نیافته کمتر از 30 درصد است.

وی افزود: باید توجه داشت که بخشی از درآمد کشور از تجارت خارجی و روابط بین الملل تامین می شود و این نماد توسعه است. در این رویکرد، سیستمی ایجاد می شود که مبنای شکل گیری امنیت است. بنابراین اگر با 15 کشور همسایه روابط تجاری قوی داشته باشیم، می‌توان انتظار داشت که امنیت به صورت خودکار تامین شود.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق افزود: در سال 1402 هجری قمری حجم تجارت خارجی ایران با کشورهای همسایه 10 درصد افزایش یافت و به بیش از 61 میلیارد دلار رسید.

وی گفت: در سال 1402 هجری شمسی بالغ بر 17.8 میلیون تن کالا از ایران عبور کرده که نسبت به سال 1401 هجری شمسی 54 درصد افزایش را نشان می دهد.

اسحاق اضافه کرد: باید در کشور سیستم مدیریت شده ای در حوزه ارز داشته باشیم تا ارز تک نرخی شود و تنظیم ارز و تعهدات آن از جهت گیری های اساسی کشور است.

همچنین لاهوتی، رئیس کمیته توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران گفت: سهم ایران از تجارت خارجی 25 درصد است و در صورت فراهم شدن شرایط برای تجار می تواند در دولت جدید 80 میلیارد دلار و کالا صادر کند. به ارزش 2.7 میلیارد دلار از نظر وزنی 33.38 درصد افزایش و از نظر ارزش 11.36 درصد کاهش یافت.

وی افزود: سازمان توسعه تجارت متولی تجارت کشور است و سیاست تجاری در جای دیگری انجام می شود و سازمان توسعه تجارت کنار گذاشته شده است و طبق شعار کلی باید مشکلات از تجارت خارجی و بازرگانان برداشته شود.

رئیس کمیته توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران و رئیس فدراسیون صادرات ایران در خصوص ابلاغیه بانک مرکزی گفت: از زمان انتشار این اطلاعیه نگرانی هایی در بین صادرکنندگان ایجاد شده است. حمل و نقل کلبه های صادراتی را تسهیل کردیم، روند صادرات را تسهیل کردیم و حجم صادرات را افزایش دادیم. دولت وقت از سال 1376 تا 1377 تنها به سمت استفاده از نرخ ارز دستوری و سامانه نیما حرکت کرد، اما از آنجایی که سیاست مناسبی نبود، واگذاری کلبه های صادراتی را از سال 1377 پذیرفت و در هر صورت آثار مثبت و منفی سیاست های ارزی روشن است و تجربه همه چیز را ثابت می کند.

وی افزود: در ابتدای دولت سیزدهم با توجه به تسهیلاتی که ارائه شد رشد صادرات اتفاق افتاد. متاسفانه سیاست واگذاری کلبه به تدریج به سمت محدودیت و تعطیلی پیش رفته و این روند همچنان ادامه دارد.

لاهوتی تصریح کرد: بر اساس آمار بانک مرکزی، 30 درصد واردات مربوط به بخش عمومی صادرات مانند بخش کشاورزی و صنعت که بیشتر شرکت های کوچک و متوسط ​​هستند، در ابتدای سال 1403 از محل صادرات آنها انجام می شود. همه زنجیره های فولادی موظف بودند ارز خود را به سیستم برسانند. اما از آنجایی که مواد اولیه آنها با قیمتی بالاتر از نرخ ارز NEMA تثبیت می شود، صادرکنندگان معتقدند روند صادرات کاهش خواهد یافت.

وی گفت: صادرکنندگان از سال 1396 با تکلیف ارزی و نرخ اعمال شده از سوی بانک مرکزی مواجه شده اند. اگرچه بخشی از اقتصاد متاثر از کاهش ارزش پول ملی است، اما اقتصاد کشورهای مختلف از افزایش نرخ ارز در بخش صادرات سود می برند.

خبرنگار: ردا زارعی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا