ماده 521 ـ در صورتی که مجازات حبس همراه با انفصال موقت از خدمت باشد، اجرای حکم انفصال موقت از لحظه پایان یافتن حکم حبس شروع می شود.
ماده 522- در صورت لزوم معالجه محکوم به حبس در خارج از زندان، قاضی اجرای احکام کیفری با نظر پزشکی قانونی و با رعایت مقتضی زمان لازم برای معالجه را تعیین می کند. ضمناً اجرای مجازات حبس را به حالت تعلیق در می آورد و در صورت عدم حمایت کافی، درمان وی در بیمارستان و تحت نظر مأموران انجام می شود و مدت معالجه جزء مجازات وی محسوب می شود.
ماده 518- قاضی اجرای احکام کیفری مکلف است قرار به تعیین مهلت در مورد محکومیت به حبس صادر کند تا حداقل ده روز قبل از پایان مجازات حبس به ترتیب مورد پیگیری قرار گیرد. تعیین تاریخ پایان محکومیت حبس محکوم به صدور حکم آزادی وی در تاریخ مذکور و اعلام آن به زندان. همچنین رئیس زندان موظف است پس از پایان مدت حبس در صورت عدم بازداشت محکوم به اتهام دیگری بلافاصله نسبت به آزادی زندانی اقدام و بلافاصله نتیجه اقدامات را به قاضی اجرا اعلام کند. از محکومیت های کیفری
تبصره 3- در مواردی که بازداشت شده شاکی خصوصی داشته باشد و بنا به تشخیص دادستان یا قاضی اجرای احکام، اعطای اجازه ممکن است برای جلب رضایت شاکی مؤثر باشد، بازداشتشده میتواند در مواردی بیشتر. از مرخصی موضوع این ماده پس از تودیع وثیقه مناسب در مدت حبس. یک بار دیگر و حداکثر به مدت هفت روز از مرخصی استفاده کنید. در صورتی که محکوم علیه قادر به پرداخت بخشی از خسارت شاکی یا جلب رضایت وی باشد، این مرخصی تنها یک بار به مدت هفت روز تمدید می شود.
ماده 519 – رئيس زندان موظف است مراتب را كتباً با ذكر ادله و گزارش انتقال يا اعزام زنداني به زندان يا ساير حوزه هاي قضايي و نيز عودت فوري به قاضي اجراي احكام يا مرجع صالح قضايي اعلام نمايد. به عنوان مورد ممکن است.
فصل دوم از قسمت پنجم قانون آیین دادرسی کیفری (اجرای احکام کیفری و اقدامات حمایتی و تربیتی) از مواد 513 تا 528 به موضوع «اجرای حبس» می پردازد.
ماده 517- در صورتی که قاضی صادرکننده حکم روزهای قبل بازداشت را محاسبه نکرده باشد قاضی اجرای احکام کیفری این ایام را با توجه به ضوابط مواد فوق محاسبه خواهد کرد.
ماده 524- در صورتي كه محجور مرتكب تقصير انتظامي شود يكي از مجازاتهاي زير توسط هيأت انتظامي و پس از تأييد قاضي تعيين مي شود:
تبصره – در صورتی که تخلف از این ماده منجر به مجازات حبس بیش از مدت مقرر در رأی شود، قاضی اجرای احکام کیفری علاوه بر مجازات انتظامی تا درجه چهار طبق مواد (14) ) و ( 255 ) این قانون مکلف به پرداخت خسارت اضافی به محکوم علیه می باشد .
تبصره 2- اعزام متهم دستگیر شده به مرخصی صرفاً برای مدت و به شرح تبصره فوق و با نظر مرجع صادرکننده مجاز است.
تبصره 6- مواردی که شخص باید طبق احکام شرعی به طور دائم در زندان باشد مشمول مقررات این ماده و تبصره های آن نمی باشد.
تبصره 2 – محکومان به جز در مواردی که به موجب قانون یا حکم دادگاه مقرر شده است با تصمیم شورای طبقهبندی و تأیید قاضی اجرای احکام با توجه به نوع و مدت محکومیت، سوابق و سابقه در یکی از بندهای فوق نگهداری میشوند. شخصیت آنها
انتهای پیام
ب- در صورت مجازات شلاق به ازای هر روز بازداشت قبلی سه ضربه سکته از شلاق کسر می شود.
ج ـ در صورت محکومیت به جزای نقدی طبق مقررات فصل مربوط به اجرای مجازاتهای نقدی اقدام خواهد شد.
ماده ۵۱۶- در صورت محکومیت به مجازاتهای جایگزین حبس، شلاق و جزای نقدی، مدت بازداشت قبلی موضوع ماده (۵۱۵) به شرح زیر محاسبه میشود:
تبصره – مقررات این ماده در مورد مراقبت از سایر زندانیان نیز جاری است.
تبصره 5- در اعیاد ملی و مذهبی، رئیس قوه قضائیه می تواند علاوه بر حد تعیین شده در این قانون، حداکثر سالی دو بار به زندانیان واجد شرایط مجوز دهد.
ماده 513 – محکومین به حبس با ذکر مشخصات کامل، نوع جرم، میزان محکومیت، روزهای قبل بازداشت و مرجع صدور حکم در برگ مخصوص به اجرای مجازات در زندان همان حوزه قضایی یا نزدیکترین حوزه قضایی آن کشور محکوم میشوند. استان حسب مورد و همچنین افسر اسکورت زن یا مرد با رعایت موازین مراقبتی اعزام و معرفی می شوند.
ماده 526- قضات اطفال و خردسالان موظفند حداقل ماهی یک بار برای احراز وضعیت حقوقی مشمولان و همچنین تحصیل و پیشرفت اخلاقی آنان به کانون اصلاح و تربیت مراجعه کنند. این امر مانع از اجرای تعهدات قانونی دادستان نمی شود.
تبصره 3- در صورتی که محل سکونت محکوم به حبس خارج از صلاحیت دادگاه صادرکننده حکم باشد، فرد مذکور برای ادامه حبس به زندان محل سکونت خود منتقل می شود. مگر اینکه عامل فساد باشد که در این صورت پس از قضاوت قاضی که حکم قطعی را صادر می کند به نزدیکترین زندان به محل سکونت خود منتقل می شود. هزینه نقل و انتقالات توسط قوه قضاییه پرداخت می شود.
ماده 525- کانون های اصلاحی و تربیتی مکان هایی است که برای نگهداری و تربیت اطفال و نوجوانان موضوع این قانون توسط سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور در مراکز استان ها و حسب نیاز ایجاد می شود. و ضرورت تشخيص رئيس قوه قضاييه در ساير نقاط كشور ايجاد شده و يا خواهد شد.
ماده 527- در صورتی که رفتار و اخلاق طفل یا نوجوان به گزارش مدیران کانون موجب فساد اخلاق سایر اطفال یا نوجوانان شود در صورتی که موضوع به تصمیم قاضی دادگاه اطفال و نوجوانان باشد. و به دستور آن طفل یا نوجوان مذکور در محل دیگری در همان قسمت نگهداری می شود و پس از اصلاح اخلاق و رفتار به دستور دادگاه به محل قبلی خود بازگردانده می شود.
تبصره 1 ـ در موارد موضوع قسمت دوم این ماده در صورت عدم امکان تأمین امنیت در اعزام محکوم علیه زیر نظر مأمورین یک روز در ماه و در ساعت ده آزاد است.
تبصره 1- کانونهای اصلاح و تربیت به زندانهای بسته، نیمه باز، مراکز حرفهآموزی و اشتغال و مراکز تأمینی و تربیتی از جمله کانون اصلاح و تربیت کودکان و نوجوانان تقسیم میشوند.
فصل دوم – حبس
ماده 528 – آئین نامه های اجرایی مربوط به نحوه نگهداری و طبقه بندی محکومین و متهمان، استخدام و آموزش حرفه ای آنها، برنامه های ادغام مجدد، نحوه پذیرش محجورین، نحوه اداره کانون های اصلاح و تربیت و کیفیت تربیت اصلاحی. طبقه بندی اطفال و نوجوانان در آنجا، طبقه بندی اطفال و نوجوانان از نظر جنسیت، سن، نوع جرایم و موارد اجرایی این مراکز و نحوه اجرای حکم زندان ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون. توسط وزارت دادگستری با همکاری سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور تهیه و به تأیید رئیس قوه قضائیه خواهد رسید.
ماده 523 – اطفال زیر دو سال را نمی توان از مادر محکوم به حبس یا تبعید جدا کرد مگر اینکه مصلحت او اقتضا کند. در این صورت طفل با رعایت حکم جانشینی به پدر و در صورت ناتوانی یا عدم صلاحیت به جد پدری یا ولی یا اولیای او سپرده می شود و در صورت عدم صلاحیت یا سلب صلاحیت. ، به موسسات ذیصلاح.
به گزارش ای بی اس نیوز، در ادامه گزارش های دانش قوانین، فصل دوم بند پنجم «قانون آیین دادرسی کیفری» را که شامل موضوع اعمال مجازات حبس است، مرور می کنیم.
ماده 514 – نگهداری محکومین و متهمان در یک مکان ممنوع است. متهمان در بازداشتگاه های تحت نظر سازمان تعزیرات و اقدامات تامینی و تربیتی کشور نگهداری می شوند.
الف- به ازای هر روز بازداشت قبلی یک روز جریمه روزانه، هشت ساعت خدمت وظیفه عمومی و پنج روز نظارت کسر می شود.
ماده 515 – مدت کلیه مجازاتهای حبس از روزی است که محکوم علیه به حکم قطعی حبس می شود. در صورتی که قبل از صدور حکم، محکوم علیه به دلیل اتهام یا اتهام در همان پرونده تحت نظر یا بازداشت باشد، مدت بازداشت قبلی از میزان حبس وی کسر می شود.
ماده 520- محکومان در صورت رعایت مقررات و مقررات زندان و شرکت در برنامه های اصلاحی و تربیتی و کسب امتیاز لازم پس از تودیع وثیقه، حداکثر در ماه از سه روز مرخصی برخوردارند. در صورت بیماری حاد یا فوت یکی از بستگان درجه یک و بستگان سببی یا ازدواج همسر یا فرزندان، زندانی میتواند با تشخیص دادستان تا پنج روز از مرخصی استفاده کند. تعیین مفاد این ماده و نکات هر یک از برنامههای اصلاحی و تربیتی، نحوه رعایت شرایط مشمولان و نحوه اعطای مرخصی به آنان طبق آییننامهای خواهد بود که ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ خواهد شد. این قانون به تصویب سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تهیه و به تصویب رئیس قوه قضائیه می رسد.
تبصره 4 – محکومانی که طبق قانون مشمول مقررات توقف اجرای حکم نیستند، پس از تحمل یک سوم مبلغ محکومیت، با رعایت شرایط مندرج در ابتدای ماده و به تشخیص. دادستان می توانند هر چهار ماه یکبار حداکثر از پنج روز مرخصی بهره مند شوند.
تبصره – مدتی که محکوم علیه قبل از صدور حکم قطعی با رعایت شرایط قانونی از انجام وظیفه محروم بوده است از میزان محکومیت انفصال موقت وی کسر می شود.
الف- انتقال مراکز حرفه آموزی و اشتغال به زندانهای تعطیل یا نیمه باز
ب- محرومیت از جلسه تا سه بار
ج- امتناع از مرخصی حداکثر تا سه ماه
د- محرومیت از پیشنهاد عفو و آزادی مشروط حداکثر تا شش ماه
تبصره – در صورتی که مدت تحت نظر یا بازداشت متهم کمتر از بیست و چهار ساعت باشد، یک روز در احتساب ایام بازداشت منظور خواهد شد.