سایر موضوعات

«معجزه آبخیزداری» | 10 نکته مهم برای حفظ آب و خاک از طریق آبخیزداری – اخبار کشاورزی – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز

درباره این فایل بیشتر بدانید:

بندسر یکی از فن‌آوری‌های کهن کشاورزی غرقابی است که در اکثر سکونتگاه‌های استان‌های شرقی کشور مانند خراسان جنوبی، خراسان شمالی و بسیاری از خراسان رضوی رایج است. بزرگان این مناطق با استفاده از جریان های سیلابی موقت، علاوه بر تولید بخشی از محصولات کشاورزی مورد نیاز خود، از آب و خاک نیز محافظت می کردند. اگرچه سیل پیش نیاز کشت این اراضی است، اما از نظر سدسازی، خشکی محسوب می شوند. طبق ماده 1 قانون اصلاحات ارضی زمین دیم زمینی است که محصول آن در اثر باران یا سیلاب شسته شود.

absnews

وسعت سدهای کشور حدود 400000 هکتار برآورد شده است. اگر روش ها و دانش های دیگری مانند خوشاب و دگر در بلوچستان، قرعه کشی در داراب فارس، سد و تیرآهن در هرمزگان و صدها هزار هکتار شیب های شیبدار نیز در نظر گرفته شود، مساحت این اراضی به یک میلیون هکتار می رسد. اهمیت روش های سنتی با توجه به اینکه سدها به عنوان دشت های سیلابی علاوه بر تولید محصول، در حفاظت از آب و خاک، کنترل سیلاب، تغذیه سفره های زیرزمینی و کنترل بیابان زایی موثر بوده و از طرفی تاکنون هزینه ای برای دولت در جهت حفاظت از آب و … نداشته اند. خاک، پیشنهادات زیر برای توسعه این فناوری ها در کشور ارائه می شود:

  1. حمایت از سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری و معاونت آب و خاک با اعطای تسهیلات بانکی با نرخ کاهش‌یافته برای بهسازی، نگهداری و بهره‌برداری از شبکه‌های مستقر در چارچوب مستثنیات حق اشخاص حقیقی و حقوقی.
  2. سازمان جنگلبانی از احداث سدهای جدید حمایت قانونی کرد. بدین منظور علاوه بر تسهیل در اخذ مجوزهای لازم برای تصویب پروژه های عمرانی و بهره برداری از سد در اراضی ملی، تسهیلات بانکی مناسب کم بهره برای تشویق بیشتر روستاییان ارائه شود.
  3. با توجه به تاکید سازمان جنگلبانی بر مشارکت مردم، حمایت از توسعه روش‌های سنتی برداشت آب باران بر اساس پتانسیل‌های طبیعی و اجتماعی در اراضی ملی در چارچوب طرح‌های حوضه‌داری آبخیزداری و آبخوان‌داری و تخصیص حقابه برای استفاده از این سامانه ها با توجه به ماده 3 قانون اصلاح قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع مصوب 1348، بستر مناسبی برای افزایش مشارکت واقعی فراهم شد.
  4. به منظور تشویق ذخیره سازی آب سبز در چارچوب سیاست های حفظ، احیا و بهره برداری از منابع طبیعی، سازگاری با کم آبی، تولیدات کشاورزی، تامین علوفه، توسعه گیاهان دارویی، زراعت چوب و حمایت از معیشت مردم. جوامع محلی، ساخت و توسعه سدها از پرداخت حقوق دولتی و اعطای تسهیلات یارانه ای معاف شوند.
  5. سدهای موجود عمدتاً در مناطق خشک و فوق خشک قرار دارند که توسعه سدسازی در مراتع اقلیم نیمه خشک توصیه می شود.
  6. علیرغم اقدامات حمایتی پراکنده واحدهای محلی و ملی سازمان جنگل ها برای احیا و احداث سد، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی و ادارات تابعه که مسئولیت خاک های کشاورزی را بر عهده دارد، اظهار نظری نکرده است. یا اقدام خاصی انجام داد. پیشنهاد می شود ادارات آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی اصلاحات لازم را برای تقویت ساختار و امکانات مورد نیاز سدها در نظر بگیرند تا توسعه این روش سنتی مطلوب در مناطق نیمه خشک گسترده شود. . برای گسترش آن به سایر مناطق، دوره های آموزشی کوتاه با برنامه های بازدید برای روستاییان علاقه مند می تواند توسط دفاتر ترویج ارائه شود.
  7. از آنجایی که بهای آب پمپاژ شده از صاحبان چاه ها اخذ می شود، پیشنهاد می شود وزارت نیرو با پرداخت مبالغی برای تشویق صاحب سد تغذیه کننده سفره ها، از مشارکت جمعیت ها برای ایجاد تعادل در سفره های زیرزمینی استفاده کند.
  8. با توجه به اثرات نامطلوب سدها و سدهای حوضه بالادست بر سدها، لازم است دولت و ارگان های عمومی از جمله وزارت نیرو، سازمان جنگل ها نسبت به انسداد آبراهه ها و کنترل جریان آب حوضه بالادست اقدام کنند. طراحی به گونه ای باشد که حقوق آب و رسوب سدها رعایت شود.
  9. وزارت نیرو و سازمان جنگلبانی موظفند تامین آب و سهم سدها و سایر سیستم های آبگیری عمومی را در ساخت سدها و سدها و سایر ارگان ها در طرح های توسعه مرتبط با آب مرتبط با سیل و سطحی رعایت کنند. اب. رواناب .
  10. توصیه‌های فوق را می‌توان به سایر روش‌های سیستم‌های حوضه آبریز باران و استخراج سنتی سیلاب در استان‌های دیگر تعمیم داد.

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوزفایل معجزه آبخیزداری» ; به گفته سازمان های بین المللی، یکی از مهم ترین دلایل شکست برنامه های توسعه جهانی، عدم توجه به دانش بومی است. بندسر یکی از دانش های بومی در زمینه حفاظت از آب و خاک است که در نظام سیاست گذاری و برنامه ریزی آب و کشاورزی مغفول مانده است.

محمود عرب خدری، معاون پژوهشی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا