جلوگیری از اقدامات ضد فرهنگی در شیراز

در شرایط خاص کنونی کشورمان که دشمنان داخلی و خارجی از هر سو به فرهنگ کهن ایران زمین هجوم میبرند، از مقام معظم رهبری میخواهد که دستور جلوگیری از این اقدام ضدفرهنگی و مسئولان ذیربط برای احیاء، احیا و تقویت این فرهنگ تلاش کنند. پارچه تاریخی . محیطی قابل زندگی برای ساکنین خود فراهم کنند.
در این زمینه بخوانید: شمارش معکوس برای تخریب خانه های تاریخی شیراز آغاز شد
در سالهای اخیر کارشناسان معماری و شهرسازی به اشکال مختلف اعتراض خود را به این طرح تخریب اعلام کردهاند و معتقدند با این اقدامات پاکسازی تاریخی گستردهای مانند مشهد و چند شهر دیگر رخ خواهد داد که یکی از آثار آن این است. تجلی فرهنگ اسلامی در زندگی مردم در دهها قرن گذشته است. پاک کردن بخشی از حافظه تاریخی مردم ایران خطای نابخشودنی و خیانت بزرگی به تاریخ و فرهنگ کشور عزیزمان است.
یک استاد دانشگاه در نامه ای به وزیر راه و شهرسازی با اشاره به آغاز برخی تحرکات در شیراز که احتمال تخریب بخشی دیگر از بافت تاریخی این شهر را تقویت کرد، گفت: با این اقدام یک پاکسازی تاریخی گسترده انجام شد. مثل مشهد و چند شهر دیگر اتفاق خواهد افتاد، پس از این اقدام ضد فرهنگی جلوگیری کنید.
پیشینه تاریخی شیراز از دهه 60 با تخریب های گسترده ای روبه رو شد، این رویه در اواسط دهه 90 متوقف شد، اما از سال گذشته با بازسازی حرم شاهچراغ، طرح تخریب بخشی از این بافت دست به دست شد.
در این نامه که نسخه ای از آن در اختیار شورای عالی معماری و شهرسازی و نسخه ای از آن در اختیار ای بی اس نیوز خطاب به وزیر راه و شهرسازی قرار گرفته است، تصریح شده است: ج سال گذشته است. این شواهد ارزشمند در دهه های گذشته تا حد زیادی از بین رفته است و با وجود هشدارهای بسیاری از کارشناسان و اساتید دانشگاه، تخریب همچنان ادامه دارد.
به گفته یکی از ماموران فنی تخریب، این اقدام طی چند روز آینده انجام می شود و مانند تخریب های قبلی با سرعت بالا و در محیطی سرپوشیده انجام می شود.
این استاد دانشگاه پیش از این در سه نامه جداگانه از استاندار فارس خواسته بود از تخریب بافت تاریخی باقیمانده شیراز جلوگیری کند که به گفته وی تاکنون پاسخی دریافت نشده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، غلامحسین معماریان – استاد دانشگاه علم و صنعت و دکترای معماری از دانشگاه منچستر انگلستان – در پیگیری بیشتر برای جلوگیری از تخریب بسیاری از بافت تاریخی شیراز، طی نامه ای به مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی وی خواستار جلوگیری از این اقدام شنیع شد و در عوض برای بازسازی، احیا و تقویت بافت تاریخی شیراز تلاش کرد.
یکی از نمونههای این تخریبها، بافت تاریخی شیراز است که طی دو دهه گذشته دهها هکتار به نام «بین الحرامین» یا «امتداد حرم شاهچراغ (ع)» تخریب شده است. مجتمع نیکان” و غیره آنها را نابود کردند و به پاساژها، مراکز خرید و خیابان ها تبدیل کردند. حدود یک سال پیش برخی از مسئولان استان و شهرستان شیراز به بهانه اتصال حرمین شاهچراغ (ع) و سید علاء الدین حسین (ع) که در فاصله حدود 400 متری از یکدیگر قرار دارند، اقدام به عملیات اجرایی کامل کردند. برنامه تخریب در دستور کار علیرغم وجود طرح تفصیلی پیشینه تاریخی ابلاغی در سال 1395 و طرح محلی مشاوران در سال 1400، در اردیبهشت ماه 1401 کمیسیون ماده 5 شهرداری شیراز طرحی را تصویب کرد که بخشهای قابل توجهی از پیشینه تاریخی «بیات» را ترسیم میکند. محلههای «اسحق بیک» که از قدیمیترین محلههای شیراز هستند، قدیمیاند و ویران میشوند. مشاور محترم در طرح محلی شرق شاه چراغ در سال 1400 بدون تخریب در شرایط کنونی پیش بینی کرده و متاسفانه وزارت میراث فرهنگی که باید در دفاع از این میراث گرانبها پیشتاز باشد خط تخریب را مشخص کرده است. تقریباً همان طرحی است که تولیت شاه دارد و شبیه چراغی است که چند سال پیش نصب شده است. این نشان می دهد که وزارت میراث فرهنگی نه تنها در راستای منافع ملی و فرهنگی مردم اقدام نکرد، بلکه برای جلب رضایت برخی مسئولان اقدام کرد.
معماریان پس از نظرسنجی و پرسش از اهالی درباره پیشینه تاریخی شیراز، از آغاز شمارش معکوس برای تخریب تعداد زیادی از خانه های تاریخی طی روزهای آینده خبر داد.
انتهای پیام
پس از تصویب طرح در کمیسیون ماده 5، در این وضعیت نامناسب اقتصادی اداره راه و شهرسازی شیراز به سرعت اقدام به خرید ملک کرد. در بازدید علمی 11/11/1301 از محل طرح تخریب، مشخص شد که منازل این منطقه توسط ادارات خاصی مراجعه شده و به اهالی مهلت داده شده است تا در صورت تخلیه منازل را تخلیه کنند. از منازل خارج نشوند، آب برق و گاز آنها قطع می شود و مبلغ تعیین شده توسط کارشناس به حساب دولت واریز می شود و خانه تخریب می شود.
بر اساس آنچه که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری بر روی کاغذ و نقشه مشخص کرده اند، 35 پلاک در طرح توسعه تخریب می شود که از این تعداد 5 پلاک در فهرست آثار ملی قرار دارد. با این وجود بررسی میدانی کارشناسان حاکی از آن است که ساکنان حدود 60 خانه اخطار تخلیه شفاهی دریافت کرده اند.