شرکت زیرساخت فناب نشست «تفکر مشترک در مسیر هوشمندسازی معادن ایران» را با حضور نمایندگان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شورای اسلامی و فعالان صنعت معدن با هدف بیان چالش ها و موضوعات مطرح کرد. بخش معدن
به گزارش روابط عمومی و برندینگ فناپ، هدف از این نشست که روز شنبه 30 مهرماه در محل ساختمان زیرساخت فناپ برگزار شد، بیان مسائل و چالش های پیش روی هوشمندسازی و تحول دیجیتال در معادن بود.
دفر نذری اردبیلی، معاون برنامه ریزی و سیستم های شرکت زیرساخت فناب در ابتدای این نشست با بیان اینکه پرونده آسیب شناسی حادثه معدن طبس نشان می دهد یکی از عوامل بروز این حادثه ضعف فناوری است، گفت: با هوشمندتر کردن استخراج، میتوانیم تا حد زیادی از این حوادث جلوگیری کنیم.»
وی افزود: برخی 2.5 درصد از ضرر و زیان در عملیات معدن را طبیعی می دانند که باعث می شود حرکت به سمت استخراج دیجیتال کند شود برای ما اولویت است؟»
او همچنین خاطرنشان کرد که سازمانها و شرکتهای ماینینگ روی دادهها متمرکز نیستند و این را مشکلی برای استفاده از هوش مصنوعی میدانست.
به نظر من مهم ترین حوزه هایی که برای هوشمندسازی معادن باید مورد تحقیق قرار گیرد، سیستم اعزام ماینینگ، سنسورهای پوشیدنی و نگهداری هوشمند پیش بینی است و برای حرکت در این مسیر باید در هر سه حوزه مطالعاتی انجام شود.
در این جلسه دکتر علی موسوی مدیر پروژه برنامه ریزی منابع سازمانی شرکت زیرساخت فناب به بررسی کتاب MINAP پرداخت و آن را به عنوان راهنمای معدن و تشریح مهمترین الزامات هوشمندسازی قرار داد.
میلاد اصانلو، مدیر بازرگانی هلدینگ فناب نیز به وضعیت استخراج هوشمند اشاره کرد و گفت: با بودجه محدود نمیتوانیم مشکلات بزرگ کشور را حل کنیم. ما هیچ انتخابی در برابر تحول دیجیتال نداریم. چند شرکت کوچک دانشبنیان دور هم جمع میشوند و تصمیم میگیرند مشکل بزرگ و ریشهدار صنعت فولاد را حل کنند، چیزی نیست که در دنیای واقعی اتفاق بیفتد.
وی ادامه داد: مراکز بزرگی مانند صندوق توسعه ملی، شورا و … باید پای کار بیایند تا بتوانند با سرمایه گذاری های کلان به حل مشکلات آن صنعت کمک کنند “
وی ابراز امیدواری کرد که ادامه این جلسات گامی در جهت رفع مشکلات این حوزه و حرکت به سمت اطلاعات مین باشد.
فضای خالی نقشه راهبردی توسعه استخراج هوشمند در کشور
مهرداد اکبریان، رئیس هیئت مدیره انجمن سنگ آهن نیز با اشاره به ضرورت وضع قوانین برای هوشمندسازی معادن گفت: از دیدن مطالعات انجام شده در زیرساخت های FNAB متعجب شدم ماینینگ هوشمند در کشور درگیر ضرر و زیان در بخش تولید هستیم و برای مدیران معادن ما بسیار مهم و ارزشمند است که بدانند تا چه حد میتوان از طریق استخراج هوشمند از تلفات و تلفات جانی بکاهد.
وی با ابراز تاسف و تاسف از حادثه معدن طبس افزود: همه ما از حادثه معدن طبس بسیار شرمنده هستیم و موضوع ایمنی در معادن همچنان باز است و باید سطح ایمنی در معادن را به کلی تغییر دهیم.
منابع انسانی بزرگترین چالش برای تحول دیجیتال معادن است
مرسینا امیر شینفا، مدیر مرکز نوآوری چادرملو، در مورد تجربه معادن چادورملو در ایجاد سیستم انتقال گفت.
وی همچنین از کاهش تلفات و مجروحان و افزایش بهره وری به واسطه اتوماسیون در معدن چادرملو خبر داد و گفت: یکی از بزرگترین چالش هایی که در حوزه تبدیل دیجیتالی معادن با آن روبرو هستیم، چالش نیروی انسانی است نیاز مبرمی به توانمندسازی نیروی انسانی در این زمینه دارد.
هوش معدنی یک تجمل غیر ضروری نیست
زاهدی، مدیر سرمایه گذاری شرکت توسعه فناوری و نوآوری فولاد مبارکه، گفت: اسناد نشان می دهد که بیش از 60 درصد از فناوری های نوظهور مربوط به فناوری اطلاعات، اینترنت اشیا و هوش مصنوعی هستند شرکت فولاد مبارکه وارد این عرصه شد و بیش از 40 درصد در این زمینه سرمایه گذاری کرد.
زاهدی تاکید کرد: باید از این تصور که هوشمندی برای معادن یک امر تجملاتی و غیرضروری است فاصله بگیریم و بدانیم که جدا از تاثیری که بر ایمنی و حفاظت مردم دارد، در سودآوری نیز تاثیر خواهد داشت.
جهت همکاری تخصصی او – او به نیروی متخصص در زمینه معدن نیازمندیم
در همین حال، مجید فافایفرد، مدیرعامل مرکز نوآوری امینو، در نشست خدمات زیرساختی فناب در حوزه استخراج هوشمند، تاکید کرد: یکی از چالشهای موجود در حوزه سیاستگذاری، ما نیازمند استانداردهایی برای سنجش هستیم در حوزه معدن با دانشگاه امیرکبیر جایزه ای طراحی کرده ایم که بر اساس این معیارها به وزارت صنعت و معدن اعطا شود.
وی افزود: یکی دیگر از چالشهای موجود در صنعت، نگاه تکبعدی است که فعالان حوزه فناوری اطلاعات وارد حوزهای به نام هوشمندی شدهاند و تجربهای در حوزه معدن ندارند متخصصان حوزه معدن.»
معادن کوچک نمی توانند هوشمندانه فکر کنند
بهمنی از سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) نیز با بیان اینکه مدتهاست که وی و همکارانش در ایمیدرو مشغول بررسی چالشهای این حوزه بودهاند، گفت: دو درصد معادن را معادن بزرگ و ۹۸ درصد از معادن تشکیل میدهند. آنها معادن کوچکی هستند، ما باید تصمیم بگیریم که «اگر بخواهیم برای دو درصد معادن بزرگ اطلاعاتی انجام دهیم یا این برنامه را برای همه معادن کشور داشته باشیم».
وی افزود: فرهنگ در معادن بر اساس نیاز است ٪ از معادن بزرگ در کشور “معادن کوچک ما آنقدر مشکلات دارند که در حال حاضر نمی توانند هوشمندانه فکر کنند.”
در این نشست سحر پنکدارپور، رئیس مرکز نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران، یکی از دغدغه های مهم در این حوزه را شرکت های رانت جوی دانست که به دلیل رانت نمی خواهند از فناوری های جدید استفاده کنند. . .
وی مشکل بعدی را پایین بودن بلوغ در شرکت های کوچک عنوان کرد که باعث می شود تحول دیجیتال در آنها پیشرفت چشمگیری نداشته باشد.
سطح انتظارات ما از اکوسیستم نوآوری با واقعیت مطابقت ندارد
حمید حیدری، معاون علمی و فناوری دانشگاه که در زمینه طراحی سیاستهای توسعه هوش مصنوعی در کشور فعالیت میکند، درباره نشستهای پیشبینیشده برای این نشست گفت: در گفتوگوهای فعالان این حوزه چند موضوع را به اشتراک گذاشتم. اولین مورد این است که همه در مورد اکوسیستم صحبت می کنند بخش معدن و به نظر می رسد سطح توقعات ما از فضای نوآوری متناسب با واقعیت نیست، باید سعی کنیم مشکلات خود را در قالب یک اتحادیه مطرح کنیم و برای حل آنها تلاش کنیم. ما می خواستیم معادن را هوشمند کنیم. یک شرکت بزرگ راه اندازی کنید تا نیازهای فردی ما را برآورده کند.
وی پیشنهاد کرد: میتوانید از امکانات و اعتبارات اعطایی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری به بهترین شکل ممکن استفاده کنید اگر برای انتشار و به اشتراک گذاری داده های شرکت خود مشکلی ندارید، می توانید این داده ها را به اشتراک بگذارید تا از طریق تجزیه و تحلیل آن، به تفسیر جامعی از دریافت نیازها و توسعه هوش مصنوعی برای هوش معدنی در یک کشور برسیم.
قرار است زیرساخت فناب میزبان این نشست ها باشد تا فعالان حوزه معدن با کمک قوه مقننه، معاونت علمی ریاست جمهوری و سایر نهادهای دولتی راهکارهایی را برای غلبه بر چالش های اطلاعاتی معادن ایران ارائه دهند.
منبع خبر: https://digiato.com/iran-technology-news/digitalization-iran-mines
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز