به گفته پژوهشگر مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، زمین لرزه خوی در استان آذربایجان غربی که در چهارم اسفندماه روی داد، ناشی از تجمع تدریجی تنش های پسماند بوده و از آنجایی که مکانیسم این رخدادهای لرزه ای به سمت گسل تبریز، هر نوع تنش در این منطقه، حتی زلزله های زیر 2.5 باید مورد توجه و پایش قرار گیرد.
دکتر علی بیت اللهی، هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت وگو با ای بی اس نیوزوی با اشاره به زلزله 5 خوی در استان آذربایجان غربی که در 4 اسفند به ثبت رسیده است، گفت: بر اساس گزارش مرکز لرزه نگاری پژوهشگاه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، زلزله 5 خوی در استان آذربایجان غربی رخ داده است. در ساعت 15:17 روز 4 اسفند ماه در عمق 16 کیلومتری و در فاصله 6 کیلومتری دیزج دیز، 12 کیلومتری خوی و 19 کیلومتری فیرورق و در فاصله مستقیم 647 کیلومتری تهران رخ داد.
وی ادامه داد: گسل مسبب زمین لرزه 5 خوی بر روی نقشه گسل ایران قرار گرفت و بر این اساس گسل احتمالی مسبب زلزله حدس زد. تخمین زده می شود که کانون زمین لرزه 5 خوی در مجاورت منتهی الیه جنوب شرقی گسل «سیه چشمه ماکو» قرار داشته باشد و احتمالاً تخلیه تنش پسماند ناشی از ادامه حرکت این گسل است. که باعث زلزله 5.9 خوی در 8 بهمن شد. زلزله باعث 5 مزاج شد.
بیت اللهی خاطرنشان کرد: پس لرزه های زلزله 5 خوی در استان آذربایجان غربی از زمان وقوع زمین لرزه تاکنون 4 پس لرزه در کانون این زمین لرزه رخ داده است که بزرگی آن 3.8 ریشتر بوده است.
به گفته وی، لرزه خیزی کانون زلزله 5 خوی در استان آذربایجان غربی بر اساس داده های لرزه نگاری جدید ایران از ابتدای سال 1384 و در شعاع یک درجه از کانون زمین لرزه های 17 سال گذشته است. سال، نماینده لرزه خیزی کانون زلزله. بر اساس دادههای جمعآوریشده در این مدت، از سال 1385 تا زمان وقوع زمینلرزه پنج خوی (به مدت 17 سال)، تعداد 1744 زمینلرزه با بزرگای 2.5 و بالاتر در اطراف مرکز به ثبت رسیده است.
بیت اللهی ادامه داد: از این تعداد 9 زمین لرزه به بزرگی 5 ریشتر و بالاتر، 68 زلزله با بزرگی 4 تا 5 ریشتر و مابقی زمین لرزه ها با بزرگی کمتر از 4 ریشتر در اطراف مرکز زمین لرزه پخش شدند.
یکی از اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه پس از زلزله 5.9 ریشتری 8 بهمن ماه، تعداد پس لرزه ها در این منطقه کاهش چشمگیری داشته است و آرامش نسبی با شروع به نظر می رسد. از پس لرزه ها، فرصت ایجاد کشش پسماند در جنوب خوی و در امتداد گسل سیاه چشمه خوی وجود دارد، اما دیروز شاهد زلزله 5 ریشتری به عنوان پس لرزه نسبتا بزرگتر بودیم.
وی ادامه می دهد: جهت کشش آزاد شده به سمت جنوب شرقی خوی و به سمت گسل تسوج و گسل شمالی تبریز میل می کند، وقوع 4 پس لرزه در حوالی کانون زلزله پنجم نیز حکایت از گسیختگی گسل در کانون دارد. محدوده عمقی رخداد لرزهای، در جهت جنوب شرقی خوی به سمت «دیزج دیز» است که در جنوب گسل تسوج و شرق آن در فاصله حدود 20 کیلومتری گسل شمالی تبریز قرار دارد.
این پژوهشگر حوزه لرزه نگاری خاطرنشان کرد: با توجه به لرزه خیزی بالای منطقه و اهمیت بسیار زیاد گسل های شمال تبریز، تسوج و سلماس و سوابق زلزله های مخرب در منطقه، نیاز ویژه ای به ایجاد یک زمین لرزه وجود دارد. شبکه لرزه نگاری متراکم و شتاب نگاری در گسل های شمال غرب ایران به دقت رصد می شود.
بیت اللهی یادآور شد: به نظر می رسد پس لرزه 5 خوی پس لرزه ای است که پس از عدم تحرک نسبی و تجمع تدریجی تنش های پسماند رخ داده است، زیرا پراکنش آن به مکانیسم های زمین ساختی مهم «گسل تسوج و شمال تبریز» نزدیک می شود. بنابراین لازم است روند رویدادهای آتی حتی رویدادهای زیر 2.5 به دقت رصد شود.
انتهای پیام