سه شنبه , ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

جزئیات درآمد دولت از مالیات های مختلف/مالیات مازاد بر طلای سیاه

گام اول این قانون در سال گذشته تکمیل و ماده (11) این قانون اجرایی شده است. بر اساس ماده 11 قانون مذکور، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف شد ظرف مدت یک سال پس از ابلاغ این قانون، دستگاه‌های کارتخوان بانکی یا درگاه‌های پرداخت الکترونیکی را با همکاری سازمان ساماندهی و مکاتبه کند. بین مجوز فعالیت و شماره اقتصادی بنگاه های اقتصادی به هر یک از پایانه های فروش یک شناسه منحصر به فرد اختصاص می دهند.

البته اظهارات مسئولان حاکی از ادامه این روند است و به نظر می رسد نه تنها به گفته سید احسن خاندوزی، وزیر اقتصاد و دارایی، اقتصاد کشور وارد فصل جدیدی از دوران مالیات استانی و آزادسازی شود. بودجه نفتی تا پایان دولت سیزدهم در ادامه، رئیس سازمان امور مالی ضمن تاکید بر اینکه وابستگی بودجه دولت به نفت، اصلی‌ترین نقطه آسیب‌پذیر اقتصاد ملی است، اعلام کرد: در شرایطی که کشور از سایر منابع مالی مانند درآمدهای نفتی محروم است. مسئولیت این نهاد تامین مالی دولت است، بسیار سنگین است. علاوه بر این، دولت سیزدهم از تامین مالی از طریق روش های دیگر از جمله چاپ پول و وام های بانکی به شدت خودداری می کند. زیرا این اقدامات نادرست در نهایت منجر به تورم و فشار آن بر زندگی و معیشت مردم می شود.

بر اساس این گزارش درآمدهای دولت از محل مالیات های مستقیم در 6 ماهه امسال 148,000,491 میلیارد تومان و در 9 ماه امسال 219,000,964 میلیارد تومان بوده است. همچنین درآمد دولت از محل مالیات های مستقیم در سال گذشته 188.699 میلیارد تومان بوده است.

خاندوزی با درخواست از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس برای کمک به پیشبرد و تداوم توسعه ای که از سال گذشته در تدوین بودجه آغاز شد، گفت: تلاش کرده ایم بر اساس ارقام و مستندات نشان دهیم که سازمان امور مالیاتی به معنای واقعی کلمه در مسیر اصلاح مالیات و خروج از اقتصاد نفتی قرار می گیرد که سال هاست آرزوی آن بوده است.

در این بین، نگاهی گذرا به آمار و ارقام قبوض چند سال اخیر نیز نشان می دهد که نقش مالیات در پوشش هزینه های عمومی هر سال نسبت به سال قبل افزایش یافته است.

درآمدهایی که دولت محلی دارد مالیات بر کالاها و خدمات در شش ماهه امسال 82 هزار میلیارد و 280 میلیون تومان و در 9 ماهه امسال 128 هزار میلیارد و 773 میلیون تومان درآمد داشته است، در حالی که این رقم برای کل سال گذشته 17 هزار میلیارد و 122 میلیون تومان بوده است.

منظور همچنین نقش مالیات را در تامین بودجه کشور برشمرد و گفت: مهمترین رسالت این نهاد جمع آوری درآمدهای مالیاتی و تامین بودجه کشور است و با تلاش مضاعف و سخت کوشی باید زمینه درآمدزایی را فراهم کنیم. رشد و تعالی در نظام مالیاتی برنامه کلان نظام مالیاتی طی چهار سال آینده افزایش نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی از حدود 6 درصد به 9 درصد (رشد 50 درصدی) و تأمین حداکثر بودجه از منابع مالیاتی سالم و پایدار است.

این موارد در شرایطی از سوی وزیر مطرح شد که دولت سیزدهم برای اجرای قانون پایانه های تجاری و نظام مالیاتی که در سال 1397 به تصویب شورای اسلامی رسید، اجرا شود.

جزئیات افزایش درآمد مالیاتی از قرنی به قرن دیگر!

عزم دولت سیزدهم برای اجرای قانون مالیات

به گزارش ای بی اس نیوز، تا حدود 10 سال پیش حدود 50 درصد منابع بودجه عمومی کشور از محل صادرات نفت تامین می شد، اما این سهم به تدریج کاهش یافته و جای خود را به درآمدهای مالیاتی داده است. به این ترتیب، بر اساس لایحه بودجه سال 1401، سهم کل درآمد دولت از صادرات نفت 3800 میلیارد ریال برآورد شد و درآمد نفتی این بخش تنها 25 درصد آن بخش بود.

همچنین در لایحه بودجه 1401 مبلغ 27 هزار میلیارد و 517 میلیارد تومان مالیات بر ثروت پیش بینی شده است که تقریباً 26 درصد کمتر از سهم 34 هزار میلیارد و 232 میلیارد تومانی بودجه 1400 است.

رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با تاکید بر اینکه هوشمندسازی نظام مالیاتی و حکمرانی داده ها سرلوحه برنامه های نظام مالیاتی است، گفت: برای تحقق این طرح بزرگ، سه اقدام کلیدی شامل اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و نظام مودیان، اجرای قانون باید مالیات بر ارزش افزوده جدید و استفاده مکرر از ماده 169 قانون مالیات های مستقیم را تکمیل کنیم.

در همین راستا وزیر اقتصاد و دارایی در جلسه آبان ماه با کمیسیون برنامه و بودجه تاکید کرد: اقتصاد کشور تا پایان سال وارد دوره جدیدی از مالیات استانی و آزادسازی بودجه نفتی خواهد شد. دولت سیزدهم .

به گفته وی، این مسیر در گذشته بسیار کند طی شده است و وقتی عملکرد سال اول دولت سیزدهم را با سال قبل و حتی سه یا چهار سال قبل از آن مقایسه می کنیم، نشان از سرعت بسیار بالایی دارد. حوزه تولید درآمد ما بودجه مالیاتی را منتقل می کنیم.

البته به گفته خاندوزی، افرادی هم هستند که دولت را وابسته به درآمد مالیاتی نمی پسندند و همچنین فرهنگ دیرینه ای در کشور وجود دارد که برخی از فعالان اقتصادی همواره سعی کرده اند از پرداخت مالیات اجتناب کنند. البته، این بدان معنا نیست که ما فقط درآمد بیشتری جمع آوری می کنیم. بلکه روش‌های اساسی شناسایی و اخذ مالیات را از روش‌های سنتی مبتنی بر تقابل‌های فاسد و ناکارآمد و نگاه کاملاً عقب‌مانده به نوع دیگری از مالیات‌های استانی تغییر خواهیم داد.

تاکید بر نقش درآمد مالیاتی

از سوی دیگر، مطابق با اجرای قانون پایانه های تجاری، تاکنون شرکت های بورسی، شرکت های دولتی و دستگاه های اجرایی موضوع ماده 5 قانون کشور از ابتدا به سامانه ملحق شده اند تا میزان مالیاتی که باید بپردازند را می توان با ارائه یک فاکتور الکترونیکی روشن کرد.

کاهش سهم درآمدهای نفتی در بودجه و حرکت به سمت درآمدهای پایدار مانند مالیات، اگرچه همواره یکی از اهداف کشور محسوب می شود، اما کمتر مورد توجه قرار گرفته است. موضوعی که در دو سال اخیر در جهت تحقق آن گام برداشته و آمارها نیز حکایت از جایگزینی مالیات با نفت دارد.

پس از تخصیص شناسه مذکور، کلیه تراکنش های انجام شده از طریق حساب های بانکی متصل به دستگاه های کارت خوان بانکی و درگاه های پرداخت الکترونیکی، تراکنش های بانکی مربوط به فعالیت تجاری دارنده حساب بانکی محسوب می شود و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران می باشد. در چارچوب قانون و مقررات مربوطه، اطلاعات تراکنش‌های بانکی از جمله مانده اول دوره، وجوه واریز شده، وجوه برداشت‌شده و آخرین موجودی هر حساب بانکی به منظور تکمیل پایگاه هویت، عملکرد و ثروت نگهداری می‌شود. از مودیان موضوع ماده (169 مکرر) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 12/3/1366 در راستای اصلاحات و الحاقیه های بعدی در اختیار سازمان قرار می گیرد.

ادامه این روند حاکی از آن است که سازمان امور مالیاتی در نظر دارد با اقداماتی از قبیل شناسایی مودیان جدید، وصول معوقات مالیاتی، تاکید بر نظام مالیاتی و … درآمدهای مالیاتی را افزایش دهد تا نقش طلای سیاه در منابع درآمد دولت کمتر و کمتر می شود.

میزان درآمد حاصل از مالیات بر درآمد در کل سال گذشته 57 هزار و 389 میلیون تومان بود که در شش ماهه امسال به 40 هزار و 538 میلیارد تومان و در 9 ماه امسال به 62 هزار و 461 میلیارد تومان رسید.

بررسی این ارقام نشان می دهد که مالیات وصول شده توسط دولت در 9 یا 6 ماهه امسال در بسیاری از بخش ها بیشتر از کل سال گذشته بوده است که نشان دهنده عزم جدی دولت برای جایگزینی درآمدهای نفتی به جای درآمدهای مالی است.

از سوی دیگر، مالیات بر کالاها و خدمات در لایحه بودجه 1401 203 هزار و 661 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است که این رقم در سال گذشته 122 هزار و 945 میلیارد تومان در بودجه کل کشور بوده که 66.3 درصد افزایش داشته است.

جزئیات درآمد مالیاتی دولت در سال جاری

بر اساس اسناد، مقایسه درآمد مالیاتی دولت در سال‌های 1400 و 1401 نشان می‌دهد که در لایحه بودجه امسال، درآمد مالیاتی از 325 هزار میلیارد تومان به 526 هزار میلیارد تومان رسیده است که سهم مالیات شرکت‌ها در لایحه بودجه سال 1401 بوده است. برابر با 133 این رقم 1627 میلیارد تومان است که بیش از دو برابر رقم بودجه 1400 (59210 میلیارد تومان) افزایش یافته است.

درآمد مالیاتی محلی مالیات بر دارایی در شش ماه امسال 8465 میلیارد و در 9 ماه امسال 13 هزار میلیارد تومان بوده است. پس از آن بود که دولت در سال 1400 از این محل 14 هزار و 189 میلیارد تومان درآمد کسب کرد.

انتهای پیام

دستیابی به این ارقام را می توان در جزئیات درآمدهای مالیاتی دولت مشاهده کرد. در نتیجه، مقدارمالیات اشخاص حقوقیوی ادامه داد: از ابتدای سال جاری تا پایان شهریور حدود 99 میلیون و 486 میلیارد تومان بوده که این رقم در پایان آذرماه سال جاری به 144 میلیون و 501 میلیارد تومان رسیده است در حالی که میزان دریافتی دولت از سازمان امور مالیاتی اشخاص حقوقی در کل سال 1400 معادل 117 هزار و 221 میلیون تومان بوده است.

همچنین سهم مالیات بر درآمد در لایحه بودجه سال جاری 84 هزار و 210 میلیارد تومان بوده که نسبت به 54 هزار و 246 میلیارد تومان در بودجه سال 1400، 55 درصد افزایش داشته است.

نقش مالیات در پوشش هزینه های عمومی هر روز بیشتر از دیروز است

رقم مالیات بر واردات در لایحه بودجه 1401 معادل 77750 میلیارد تومان بوده که نسبت به مصوبه بودجه 1400 (54600 میلیارد تومان) 42.5 درصد افزایش داشته است.

بر اساس اجرای این ماده، حدود 18 میلیون و 800 هزار دستگاه کارتخوان ساماندهی شد که از این تعداد حدود 9 میلیون و 400 هزار دستگاه به دلیل عدم اتصال به پرونده مالیاتی غیرفعال و مابقی به پرونده مالیاتی مربوطه متصل شدند. زیرا حساب‌های متصل به این دستگاه‌های کارتخوان، حساب تجاری و وجوهی که در این حساب‌ها واریز می‌شود، وجوه درآمدی کسب و کار مودیان محسوب می‌شود.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *