سایر موضوعات

جزئیات بهره وری در لایحه برنامه هفتم توسعه



بر اساس آنچه به عنوان لایحه برنامه هفتم توسعه منتشر شد، هر یک از دستگاه های اجرایی موظف به اجرای طرح تولید اموال و دارایی خود هستند که به صورت خرده فروشی مطرح شد.

به گزارش ای بی اس نیوز، بر اساس ماده ۴۰ لایحه برنامه هفتم توسعه که روز گذشته رونمایی شد، دولت موظف است اقداماتی را برای ساماندهی و مدیریت اموال و دارایی های خود در دستور کار خود قرار دهد.

در تبصره الف این ماده لایحه برنامه هفتم آمده است: «کلیه دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده یک این قانون مکلفند نسبت به ثبت اطلاعات اراضی، ساختمان‌ها و سایر اموال غیرمنقول اعم از تجاوزات و اموال تملکی که به عنوان مالک، بهره بردار متولی و نماینده دولت در آنها صلاحیت دارند، اعم از اینکه موضوع عملیات باشند یا متولی انتقال، اعم از اینکه دارای سند مالکیت برای اجاره موقوفه و حقوق و امتیازات مربوط به مالکیت ساختمان، از جمله حق انتفاع باشند، حقوق ارتفاق، سرقفلی و غیره در رژیم کلی مالکیت دستگاههای اجرایی (SADA).

بدیهی است مؤسسات مذکور که دارای املاک و مستغلات عمومی هستند موظفند اطلاعاتی را در توافقنامه متقابل با سازمان برنامه و بودجه کشور و بودجه ترجیحی بنگاه های دولتی لحاظ کنند.

وزارت اقتصاد و دارایی بر اساس بند «ب» مکلف است نسبت به شناسایی، سند و تثبیت مالکیت دولتی از طریق تشخیص، تعیین بهره بردار، صدور گواهی بهره برداری برای دستگاه های اجرایی به استثنای انفال و مصادیق مندرج در ماده مذکور اقدام نماید. هشتاد و سه قانون اساسی». در تبصره همین بند، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز «موظف است طبق اعلام و تأیید وزارت امور اقتصادی و دارایی نسبت به صدور اسناد دولتی مالکیت املاک از طرف دولت اقدام کند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان مالک و وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان امین اموال دولتی. »

در بند «ج» نیز آمده است که «وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی کشور، میزان املاک و مستغلات مورد نیاز را تعیین و به دستگاه اجرایی ابلاغ می کند. دستگاه های اجرایی موظفند طبق مأموریت آن دستگاه، اموال غیرمنقول را در مدت یک سال به دستور هیأت حکام تولید اموال دولتی بفروشند یا به وزارت امور اقتصادی و دارایی واگذار کنند. عدم فروش اموال غیرمنقول مازاد دستگاه اجرایی در مهلت مقرر یا عدم واگذاری آن به وزارت امور اقتصادی و دارایی اقتصاد و دارایی عنوان دستگاه عامل املاک مازاد دستگاه اجرایی موضوع به این مصوبه به استثنای اراضی انفال به نام وزارت اقتصاد و دارایی خواهد بود. دارایی با حفظ عنوان دولت تغییر می کند، حفظ اموال غیرمنقول بالاتر از استاندارد ابلاغی در مصوبه تصرف است. از اموال عمومی

از سوی دیگر، وزارت امور اقتصاد و دارایی بر اساس بند «د» موظف است بر املاک و مستغلات نسبت به فروش یا تولید اموال غیرمنقول، واگذار شده و در معرض مازاد عمومی نظارت، شناسایی، مستندسازی، تهیه و نظارت داشته باشد. از قبیل تغییر کاربری، فروش، اجاره، معاوضه و معاوضه با موسسات غیردولتی یا بخش خصوصی، تبدیل به احسن، ساخت، فروش مقید، اعتبار صدور تعهدات مالی اسلامی بر اساس دارایی، تأسیس صندوق املاک، نوسازی و بهینه سازی با مشارکت بخش غیردولتی به استثنای انفال و موارد مندرج در اصول هشتاد و نیم ثالث، قانون اساسی باید طبق بخشنامه شورای عالی بهره وری اموال دولتی عمل کند. شورا و نماینده رئیس قوه قضائیه به منظور تعیین ضوابط و چارچوب حاکم بر مدیریت دارایی‌های مازاد دستگاه‌های اجرایی، رفع موانع و تاخیرهای قانونی در فرآیندهای اجرایی و ایجاد هماهنگی‌های لازم آموزش می‌بینند. بین دستگاه های اجرایی و کنترلی در حوزه انتقال و تولید دارایی.

منابع حاصل از تولید دارایی‌های دستگاه‌های اجرایی براساس بند «هـ» صرفاً به طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای ملی استان دستگاه حاکمیتی همان استان که دارایی‌های واقعی را در اختیار دارد، اختصاص می‌یابد. املاکی که مازاد یا در قالب وجوه اداره شده برای طرح های افزایش تولید هستند. منابع حاصل از تولید دارایی های SOE فقط به طرح های سرمایه شرکت گیرنده تخصیص می یابد.

البته در بند «ف» تصریح شده است که «در صورتی که بخش خصوصی ذیصلاح پس از دو مرحله در فراخوان شرکت نکند، واگذاری اموال و دارایی‌های دولتی به مؤسسات عمومی غیردولتی مجاز است». و طبق بند «ز» «کلیه افرادی که زمینی را برای احداث واحد تولیدی اعم از صنعتی، کشاورزی یا خدماتی از دولت دریافت کرده اند، تنها در صورت انصراف از تولید یا عدم موفقیت، زمین را به دولت تحویل خواهند داد. یک واحد تولیدی را به موقع بسازید.» “

در تبصره این بند از ماده 40 لایحه برنامه هفتم توسعه، وزارت اقتصاد و دارایی موظف است با همکاری وزارتخانه های جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و راه و شهرسازی ظرف مدت چهار ماه پس از تصويب اين قانون آيين نامه نحوه محاسبه نرخ بازخريدي را وضع مي كند. از سوی دیگر، اراضی مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی نیز مشمول این آیین نامه خواهد بود و در صورت انصراف از تولید یا عدم احداث واحد تولیدی در مهلت مقرر، باید به سازمان بازگردانده شود. سازمان آزاد تجاری و مناطق ویژه اقتصادی هر منطقه به نمایندگی از دولت. سازمان های ویژه اقتصادی و تجاری مناطق آزاد تنها می توانند این گونه اراضی را در قالب طرح هادی مصوب شورای عالی منطقه آزاد واگذار کنند.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا