به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، روز گذشته آیت الله رئیسی رئیس جمهور در جلسه شورای حاکمیتی با اشاره به مصوبات اخیر شورای عالی مسکن و نزدیک شدن به فصل جابجایی، به وزیر راه و شهرسازی دستور داد. ، مهرداد بذرپاش برای تسهیل شرایط با هماهنگی نهادهای ذی ربط اقدامات لازم را انجام دهد نیاز مسکن مستاجرین باید در نظر گرفته شود.
در این خصوص کارشناس مرکز پژوهش های مجلس با اشاره به اینکه بازار اجاره مسکن یکی از مهم ترین بخش هایی است که مغفول مانده است، به خبرنگار ای بی اس نیوز گفت: کمترین حمایت از مستاجران صورت گرفته است.
علی فرنام با بیان اینکه این قشر نیازمند حمایت و مجموعه اقداماتی هستند، افزود: یکی از راهکارها وام و تامین مسکن است. البته این راه حل در سطح یک اقامتگاه است و نه بیشتر.
وی از تمدید وام ضمانت مسکن در سال 1402 خبر می دهد و تصریح می کند که مبلغ وام 100 میلیون تومانی (برای تهران) با شرایط امسال چندان همخوانی ندارد، می گوید: این اقدام آب روی آتش است. و تورم سال گذشته در بخش مسکن مستاجران پوشش داده می شود. در سال های اخیر بین 200 تا 300 هزار مستأجر از این وام استفاده کرده اند و دست کم نقل مکان نکرده اند.
وی با اشاره به برنامه بازپرداخت وام 70 و 40 میلیون تومانی در کلانشهرها و شهرستانها خاطرنشان کرد: مستاجری که قراردادش به پایان رسیده است میتواند با استفاده از وام سپرده تا یک سال دیگر در یک واحد مسکونی استیجاری زندگی کند.
ابلاغ بخشنامه وام کمک سپرده مسکن
به گزارش ای بی اس نیوز، ابتدای تیرماه سال گذشته بانک مرکزی در بخشنامه ای به شبکه بانکی سقف تسهیلات کمکی سپرده مسکن را به شرح زیر اعلام کرد.
به استناد ماده (4) قانون جهش تولید مسکن مصوب 9 شهریور 1400 شورای اسلامی و مصوبات 3/3/1401 و 31/3/1301 شورای ارز و اعتبار و مطابق با حمایت در مورد مستاجران کم درآمد، دستورالعمل اجرایی مؤسسات ضمانتنامه مسکن کمکی که از این پس «دستورالعمل» نامیده میشود، به شرح زیر ابلاغ میشود:
ماده 1- متقاضیان موضوع این بخشنامه توسط وزارت راه و شهرسازی و بر اساس ضوابط مربوط در چارچوب سهمیههای تعیین شده توسط سامانه طرحهای کمکرسانی به اسکان به نشانی https:/ به بانکهای عامل معرفی میشوند. /saman.mrud.ir.
ماده 2- سقف تسهیلات اعطایی به موضوع این دستورالعمل بنا به درخواست متقاضی و شرایط اعطای تسهیلات بانکی در مناطق شهری کشور در تهران، کلانشهرها و سایر شهرها، 100 میلیون تومان است. به ترتیب 70 میلیون و 40 میلیون تومان.
تبصره: مبالغ در نظر گرفته شده برای تسهیلات موضوع این ماده پس از اخذ مدارک مورد نیاز و بررسی های انجام شده توسط موسسه اعتباری بانکی/غیربانکی و بر اساس توافق متقاضی و بانک/غیر بانکی. اعتبار بانکی را می توان به میزان کمتری از سقف های مشخص کاهش داد. در این صورت متقاضی موظف است سقف نصب درخواستی را در سامانه اصلاح کند.
ماده 3- بانک/موسسه اعتباری غیربانکی موظف است عدم وجود تسهیلات جاری در بخش مسکن اعم از تسهیلات ساخت، خرید، نظافت و سپرده مسکن متقاضی و همسرش را از سامانه صمت بانک مرکزی استعلام نماید. ، قبل از اینکه این بررسی مثبت باشد، درخواست متقاضی باید با ذکر دلیل در سامانه رد شود.
ماده 4- تسهیلات موضوع این دستورالعمل در قالب قرارداد مرابحه برای خرید کالا و خدمات توسط بانک/موسسه اعتباری غیربانکی به مستاجر پرداخت می شود.
ماده 5- تسهیلات مذکور با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار و حداکثر ظرف مدت 5 سال قابل پرداخت است.
ماده 6- اسناد مربوط به تسهیلات مشمول این بخشنامه منطبق با بخشنامههای اجرایی اعطای تسهیلات خرد ابلاغی در بخشنامه شماره 01/24792 مورخ 4/2/1401 اداره کل مقررات بانک مرکزی است. ، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی.
ماده 7- شرایط بهره مندی متقاضیان از تسهیلات موضوع این دستورالعمل به شرح زیر است:
1-7- متقاضیان باید دارای اجاره نامه رسمی یا اجاره نامه ثبت شده در سامانه ثبت معاملات املاک و دارای کد رهگیری از تاریخ 1/1/1301 باشند. متقاضی موظف است اطلاعات سکونت و ملک خود را در سامانه املاک و اسکان ثبت کند.
تبصره: انطباق کد رهگیری و شهر درج شده در سامانه با اجاره نامه دریافتی بر عهده بانک/موسسه وام دهنده غیربانکی می باشد.
7-2-کلیه داوطلبان و همسران متعهد می شوند که در زمان ثبت نام دارای مسکن یا زمین مسکونی نباشند. در صورت یافتن سابقه مالکیت آنها در هر زمان، از فرآیند پرداخت نصب حذف خواهند شد و در صورت دریافت نصب، موظف به عودت کلیه تاسیسات دریافتی و جبران خسارات و جرایم مرتبط خواهند بود.
3-7 – متقاضی باید متاهل باشد، در صورتی که متقاضی مجرد باشد برای خانم ها بالای 35 سال و برای آقایان بالای 45 سال سن داشته باشد.
4-7- متقاضیانی که در سال های 1399 و 1400 از تسهیلات امدادی انبار مسکن مشمول مصوبات ستاد ملی کرونا استفاده کرده اند، در سال 1401 امکان استفاده از این تسهیلات را نخواهند داشت.
ماده 8- چنانچه متقاضی ظرف مدت 15 روز کاری از تاریخ معرفی در شعب، مدارک و ضمانت نامه های خود را تکمیل ننماید، مؤسسه اعتباری بانکی/غیربانکی موظف است درخواست متقاضی را در سامانه رد نماید.
ماده 9- در صورتی که موسسه اعتباری بانکی/غیربانکی تسهیلات مشمول این دستورالعمل را بدون داشتن سند بانکی در سقف سهمیه ابلاغی به متقاضیان اعطا نکند مشمول جریمه مالیاتی موضوع تبصره (5) خواهد بود. ) طبق بند (4) قانون تولید مسکن.
تبصره: بانک های عامل موظفند تا رسیدن به سهمیه اعلام شده از سوی بانک مرکزی در سال 1393، روند پرداخت تسهیلات به متقاضیان را ادامه دهند.
شرایط و ضوابط بانک “منوردی”
به گزارش ای بی اس نیوز، سال گذشته مستاجران از پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن رضایت چندانی نداشتند. بر اساس بخشنامه 22 اردیبهشت ماه سال گذشته بانک مرکزی، 19 بانک مسکن، ملی، سپه، پست بانک، صادرات، تجارت، ملت، رفاه، کارآفرین، سامان، اقتصاد نوین، پارسیان، پاسارگاد، سینا، آینده، شهرستان ، گردشگری، ایرانزمین، خاورمیانه و موسسه اعتباری سازمان ملل متحد باید 40 هزار میلیارد تومان تسهیلات ودیعه مسکن به مستاجران واجد شرایط پرداخت می کرد.
در بند 1-7 دستورالعمل بانک مرکزی به این نکته اشاره شد که متقاضی برای وام سپرده باید اجاره نامه را با کد رهگیری امسال (1401) ارائه کند. اما بررسیهای ای بی اس نیوز نشان میدهد برخی بانکها برخلاف دستورالعمل بانک مرکزی عمل کردهاند و به نظر میرسد در تلاش هستند تا از پرداخت وام مذکور خودداری کنند.
به عنوان مثال یکی از بانک هایی که موظف به پرداخت وام مسکن است برای مستاجران «موانع من» ایجاد کرده است. یکی از این موانع، الزام مستاجران به دو بند اجاره است. یکی برای امسال و دومی برای پارسال. جالب اینجاست که بانک مورد نظر در پاسخ به اعتراض مستأجر می گوید: قانون است و تا مبایعه نامه پارسال و امسال را نداشته باشید، نمی توانیم وام مسکن را پرداخت کنیم.
به گزارش ای بی اس نیوز، سال گذشته وام کمک سپرده تضمینی با سود 18 درصد به مستاجران پرداخت شد. این در حالی است که زمستان سال گذشته سود تسهیلات بانکی به 23 درصد افزایش یافت و مشخص نیست وام سپرده ای که قرار است امسال پرداخت شود، دولتی خواهد بود یا با همان سود مصوب شورای پول و اعتبار (23%) به حساب مستاجرین.
absnews