جدایی که منجر به اخراج شد
انتهای پیام
روز گذشته اعلام شد که طومار استیضاح سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت دریافت شده است. استیضاحی که حیاتش به لایحه ای گره خورد که اگر به موقع در مجلس مطرح می شد، درباره آن صحبتی نمی شد.
در این تاخیر دو ماهه گمانه زنی ها مبنی بر اینکه دولت لایحه تفکیک وزارت حریم خصوصی و تشکیل دو وزارتخانه بازرگانی و صنعت را ارائه می کند و وزیر دوم فاطمی امین است، مطرح شد. سوالی که با واکنش لطف الله سیاهکلی نماینده قزوین و یکی از متقاضیان برکناری وزیر صنعت مواجه شد؛ سیاهکلی در جلسه علنی 8 شهریور در یادداشتی گفت: «معاون پارلمانی رئیس جمهور مذاکراتی را در مورد کار مجلس انجام داد که بسیار کذب بود و آقای حسینی برخلاف وعده رئیس جمهور گفت که بعد از جدایی فقط یک وزیر بوده است. با وجود اینکه رئیس جمهور قول داده دو ماه برای استیضاح دولت برای تعیین دو وزیر مهلت می دهد، به مجلس ارائه می شود. چرا اظهارات معاون پارلمانی رئیس جمهور برخلاف اظهارات شخص رئیس جمهور است؟ کار کارشناسی شورای اسلامی را مسخره کنید استیضاح وزیر صامت همچنان معلق است و در صورت عدم معرفی این دو وزیر به مجلس قطعا مجددا پیگیری خواهد شد.
کمیسیون صنایع و معادن مجلس پنجم مهرماه با حضور وزیر صمت و نامزدهای استیضاح تشکیل جلسه داد و وزیر به سوالات پاسخ داد اما این پاسخ ها قانع کننده نبود و به اصرار نمایندگان نامزدها. برای استیضاح، این سوال در جلسه علنی 27 اکتبر اعلام شد. به گفته علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس، طرح استیضاح 19 مهرماه به کمیسیون صنایع و معادن ارجاع شد که با توجه به پایان مهلت قانونی و حد نصاب لازم اعلام می شود و بر اساس آیین نامه مجلس استیضاح اعلام می شود. بر اساس ماده 223 آیین نامه داخلی مجلس، وزیر مکلف است حداکثر ظرف مدت 10 روز در جلسه علنی مجلس حاضر شود و توضیحاتی را ارائه دهد.
قالیباف در آن زمان به تشریح دلایل این استیضاح پرداخت و توضیح داد: «طی هفت روز گذشته طرح استیضاح وزیر در مجلس پیگیری شده و در اختیار کمیته ریاست جمهوری، وضعیت معیشتی مردم و گرانی هاست. بازار و وضعیت صنعت خودرو، جمعی از نمایندگان مجلس طرح برکناری وزیر صنعت، معدن و تجارت و چند وزیر دیگر را مطرح کردند در طرح استیضاح وزیر صمت، مجلس قصدی جز بهبود اوضاع نداشت. مجلس به وظیفه ذاتی خود عمل کرده و دولت نیز مسئولیتی دارد که باید به آن عمل کند.
وی یکی از دلایل اصرار درخواست کنندگان برای اعلام وصول برکناری وزیر صمت را ضعف آقای فاطمی امین در حوزه تجارت داخلی و خارجی دانست و گفت: وزیر صمت چندین مورد دارد. نقاط ضعف؛ در تنظیم بازار داخلی شکست خورده است، مأموریتش فقط تنظیم بازار برای حمایت از صنایع بزرگ، کنترل قیمت ها در صنایع فولاد و سیمان است، در تجارت داخلی و خارجی خودرو شکست خورده است و نتوانست ساماندهی کند. بازار خودرو
به گزارش ای بی اس نیوز، ماجرای استیضاح فاطمی امین به جلسه علنی 16 تیرماه سال جاری مجلس برمی گردد. پیش از این تعدادی از نمایندگان خواهان برکناری وزیر صمت بودند تا اینکه محمدباقر قالیباف از فرصت دو ماهه مجلس به دولت برای ارسال لایحه جداسازی این وزارتخانه از صنعت، معدن و تجارت و ساختار به مجلس صحبت کرد. اصلاحات در این وزارتخانه
در این شرایط اظهارات ضد و نقیضی درباره تعداد وزرایی که رئیس جمهور پس از تفکیک وزارت صمت به مجلس معرفی می کند، در رسانه ها شنیده می شود. برخی تصور می کردند با توجه به اینکه فاطمی امین یک بار از مجلس رای اعتماد گرفت، دیگر نیازی به اخذ رای اعتماد نیست. برخی دیگر نظر دیگری داشتند که با توجه به تشکیل دو وزارتخانه جدید، رئیس جمهور باید دو وزیر را مجدداً به مجلس معرفی کند. موضوعی که صدیف بدری یکی از نامزدهای استیضاح نیز مطرح کرده بود و گفته بود: با تصمیم دولت و رئیس جمهور برای ارائه لایحه تفکیک وزارت صمت و تشکیل دو وزارتخانه جدید، رئیس جمهور باید دو وزارتخانه را تعیین کند. وزرا به مجلس.» آقای رئیس جمهور می تواند آقای فاطمی امین را مجدداً منصوب کند، اما باید مجدداً از مجلس رأی اعتماد بگیرد، البته پیشنهاد ما به دکتر رئیسی این است که فرد جدیدی را معرفی کند.
قالیباف در پایان با بیان اینکه با توجه به صحبت با نمایندگان استیضاح کنندگان درخواست کرده است با توجه به اینکه دولت مشکلات ساختاری را پذیرفته و قصد دارد لایحه را به فوریت به شورای اسلامی ارائه کند، استیضاح در ساعت 24 اعلام نشود. این بار و دولت دو ماه فرصت دارد تا اصلاحات ساختاری انجام شود.»
اما چرا بعد از گذشت بیش از دو ماه این اخراج اعلام شد؟ حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده ریاست مجلس در پاسخ به این سوال گفت: استیضاح کنندگان با رئیس جمهور وقت ملاقات گذاشته بودند که بر اساس آن رئیس جمهور قول داده بود ظرف دو ماه اقدام کند و چند نفر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در این جلسه قرار گرفتند. استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت چند شب پیش با رئیس جمهور دیدار کرد اما به نتیجه نرسید. به شاکیان استیضاح دو ماه فرصت داده شده بود تا تکلیف وزارت صنعت، معدن و تجارت را مشخص کنند و وقتی دو ماه گذشت و هیچ اتفاقی نیفتاد، نمایندگان شاکی «استیضاح» را آغاز کردند.
با توجه به تعطیلی جلسات علنی مجلس برای عدم تمکین نمایندگان از حوزه های انتخابیه، استیضاح فاطمی امین عملا به بعد از این روزها به تعویق افتاد و به گفته حاجی دلیگانی، عضو هیأت رئیسه مجلس، استیضاح فاطمی امین ممکن است هفته بعد از تعطیلات جلسه علنی تشکیل شود استیضاح وزیر صمت باید انجام شود.
قالیباف، رئیس شورای اسلامی در عین حال توضیح داد که «در مورد تشکیل دو وزارتخانه با تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت، نظر رئیس جمهور همان است که عرض کردم. در صحبتی که با معاون مجلس داشتم گفتند صحبت من با رسانه ها چیز دیگری است و عنوان می گوید دولت در حال تعیین وزیر برای مجلس شورای اسلامی است.
با این وجود و با وجود تمام کشمکش ها، دوره دو ماهه به پایان رسید.
رئیس مجلس حتی به صحبت های خود با رئیس جمهور درباره وظایف وزارت صمت اشاره کرد و در نهایت گفت: پس از صحبتی که با رئیس جمهور و معاون اول ایشان و وزیر صنعت، معدن و تجارت داشتم، آنها پذیرفتند که در این وزارتخانه مشکل ساختاری وجود دارد». در آخرین صحبتی که با رئیس جمهور داشتم به این نتیجه رسیدیم که ساختار این وزارتخانه بازنگری شود و این وزارتخانه به دو وزارتخانه تبدیل شود و دو وزیر به شورای اسلامی معرفی شوند و مقرر شد که دولت باید به سرعت به این موضوع در قالب لایحه در مجلس رسیدگی کند.
علیزاده همچنین گفت: این استیضاح حدود 30 امضا داشت.
سوال دیگر این است که آیا در صورت طرح لایحه تفکیک وزارت صمت، استیضاح از دستور کار درخواست کنندگان خارج می شود؟ محسن علیزاده یکی از کاندیداهای استیضاح فاطمی امین در پاسخ به این سوال به ای بی اس نیوز گفت: طبق وعده رئیس جمهور قرار بود در هنگام ارائه لایحه جدایی وزارتخانه از صمت دو وزیر و آقای فاطمی امین تعیین شوند. یکی از آنها نبود که در آن صورت قرار بود ما را استیضاح کنند، اما به این وعده عمل نشد.