در شرایط کنونی مهلت ثبت نام زودهنگام انتخابات مجدد جمهوری چهاردهم به پایان رسیده است و حدود پنجاه نفر از اعضای فعلی و سابق شورای اسلامی برای شرکت در انتخابات داوطلب شده اند.
به گزارش ای بی اس نیوز، پس از شهادت آیتالله رئیسی در سقوط بالگرد هواپیمای حامل رئیسجمهور، کشور شروع به برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری بر اساس اصل یکصد و سی و یکم قانون اساسی کرد که در تاریخ 17 تیر 1403 تعیین شده بود.
بدین ترتیب ثبت نام از داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از ساعت 8 صبح روز پنجشنبه 19 خرداد آغاز و تا ساعت 18 روز دوشنبه 23 خرداد ادامه داشت.
در دوره پنج روزه ثبت نام، تعداد نامزدهای واجد شرایط چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به 80 نفر و سهم نمایندگان فعلی و منتخب نزدیک به 50 نفر رسید.
بر اساس بند 5 ماده 10 سیاست های کلی انتخاباتی ابلاغی مقام معظم رهبری، شورای نگهبان موظف است ضوابط و شرایط لازم برای شناخت ویژگی های سیاسی، مذهبی و مدیریتی نامزدهای ریاست جمهوری را تعیین و اعلام کند. شورای نگهبان برای حل چالش ثبت نام افراد بدون سابقه سیاسی و اجرایی برای انتخابات شرایط سختی را برای کاندیداها تعیین کرد، اما این بار چالش دیگری وجود داشت و آن انتظارات طولانی کاندیداها از مسئولان و نمایندگان فعلی، سابق و فعلی بود.
بر اساس ضوابط اعلام شده، کسانی که حداقل 40 سال و حداکثر 75 سال سن داشته باشند و دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا معادل آن بوده و دارای مأموریت باشند، واجد شرایط کاندیداتوری و ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری هستند سالها در برخی مشاغل مناسب و قانونی مانند مناصب سیاسی. مشمولان بندهای الف، ب و ج ماده ۷۱ قانون مدیریت خدمات کشوری شامل رؤسای سه قوه، معاون اول رئیس جمهور و نایب رئیس مجلس، اعضا می باشد. شورای نگهبان، وزرا، نمایندگان مجلس و معاونان رئیس جمهور. ضمناً محروم نبودن از حقوق اجتماعی در زمان ثبت نام، نداشتن سوء پیشینه مؤثر یا عدم محکومیت قطعی کیفری و جرایم اقتصادی از دیگر شرایط است.
اگرچه طبق قانون، کارمندان سابق دولت و نمایندگان سابق مجلس امکان ثبت نام در انتخابات را دارند، اما در میان این افراد کسانی هستند که گاه در انتخابات مجلس دوازدهم رد صلاحیت شده اند یا در جریان رقابت ها عرصه را از دست داده اند. با رقبای خود در حوزه های انتخابیه. بنابراین برخی از این افراد حتی در یک حوزه انتخابیه نتوانستند در بهارستان رای بیاورند و بعد می خواهند خود را در معرض آرای کل مردم ایران قرار دهند و آنها را محک بزنند.
علاوه بر این، نظرات برخی از داوطلبان پس از ثبت نام جالب و حتی تعجب آور است. یکی می گوید: انشاء الله شورای نگهبان من را جزو کاندیداهای نهایی قرار نمی دهد و اگر شورای نگهبان من را جزو کاندیداهای نهایی قرار دهد، انشاءالله ساکنان عزیز شهر و کشورمان به من رای ندهند. اگر مردم به من اعتماد کنند، آن وقت یک کفش آهنی در مسیرم برای خدمت خواهم داشت. “من آن را می پوشم.” یا دیگری می گوید عقل «احساس مسئولیت در پاسخ به ندای درونی وجدان برای حمایت از مظلوم» است. داوطلب دیگری «جدی بودن، شجاعت، اعتماد به نفس و پشتکار» را از ویژگی های خود می داند.
در تحلیل چرایی این حجم از ضبط از نمایندگان ادور، برخی از کلمه “نامزد پوشش” استفاده می کنند. نمونه آن احمد دنیامالی، نماینده مجلس دوازدهم است که در صفحه شخصی خود در شبکه مجازی نامزد نهایی فعلی را نوشت. درخواست و انصراف آنها قبل از تایید شورای نگهبان است، به این امید که قصد فقط گرم کردن تنور انتخابات و افزایش مشارکت باشد، خدا می داند.
برخی دیگر معتقدند که این تعداد ثبت نام داوطلب هزینه هایی را به کشور تحمیل می کند. سوالی که مصطفی میرسلیم نماینده دوره یازدهم مجلس به آن اشاره کرده و در صفحه شخصی خود در کشور می نویسد. با ثبت نام.”
در این میان برخی تحلیل دیگری از تعداد نامزدهای انتخابات دارند. بهروز مجبی نجم آبادی، نماینده سبزوار در این باره گفت: هجمه و استقبال شخصیت های خاص، متنوع و متفاوت از یک طیف فکری خاص و از طرف احزاب مختلف نشان از سردرگمی فضای سیاسی در کشور ما دارد. نخبگان و مردم بدون برنامه مدون و مبتنی بر دانش و تجربه و تیمی شناخته شده به میدان آمدند پاسخ شایسته ای خواهند داد.
درست است که در نهایت ملاک حضور در انتخابات صلاحیت شورای نگهبان است، اما دوست دارم «خدمت جویان» قبل از ثبت نام کمی فکر کنند.
انتهای پیام