ثبت اختراعات و نوآوری ها باید از نیازهای دانشگاهی به نیازهای بازار حرکت کند

تاکید استاد دانشگاه علوم و تحقیقات در گفتگو با آنا:

یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم و تحقیقات گفت: بنگاه های بزرگ دولتی و غول های صنعتی باید به بدنه دانش بنیان متصل شوند تا ثبت اختراعات و نوآوری ها از نیازهای دانشگاهی به نیازهای بازار منتقل شود.
حسام زندهسمی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و تحقیقات در گفتوگو با خبرنگار حوزه اقتصادی خبرگزاری آنا، با بیان اینکه برخی شرکتهای دولتی، دولتی و خصوصی به ناعادلانه اطلاعات کمی دارند، گفت: شرکت های مستقر و این شرکت ها نتوانسته اند با آنها برخورد قانونی کنند. گفت: این امر فضای بی اعتمادی و ترس را پیرامون مشارکت در اکوسیستم نوآوری کشور ایجاد کرده است.
بسیاری از پتنت ها و نوآوری ها آکادمیک هستند و نیازهای بازار را برآورده نمی کنند.
وی ادامه داد: تا زمانی که شرکت های بزرگ دولتی و خصوصی و غول های صنعتی که در دست بخش خصوصی هستند به بدنه دانش بنیان متصل نشوند، نوآوری در کسب و کار اتفاق نمی افتد. و این باعث شده است که بسیاری از اختراعات و نوآوری ها ماهیت آکادمیک داشته باشند که معمولاً بر اساس ترجیحات مخترع است و نه نیازهای بازار که منجر به بهبود کمتر در اقتصاد می شود. اختراعات و نوآوری ها باید از نیازهای دانشگاهی به نیازهای بازار حرکت کنند.
استاد دانشگاه علوم و تحقیقات گفت: برای نفوذ نوآوری در اقتصاد و حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان چاره ای جز پیوند بنگاه های دانش بنیان با بنگاه های دولتی و نیمه دولتی نداریم. بیش از 80 درصد اقتصاد کشور در اختیار شرکتهای دولتی و خصوصی است و باید در مالکیت شرکتهای دانشبنیان مشارکت عادلانه داشته باشند.
حمایت از پایگاه های دانش در شرایط خاص اقتصاد دولتی ضروری است.
زنداسمی همچنین با تاکید بر لزوم حمایت دولت از کسب و کارهای دانش بنیان و نظرات متفاوتی که در این زمینه وجود دارد، تصریح کرد: برخی از کارشناسان تنها با مطالعه نظریه ها و مقالات جوامع غربی معتقدند دانش کسب و کارهای دانش بنیان نیازی به حمایت دولت ندارد. و نمونه آنها آمریکاست که جز در موارد کاملاً ضروری، دولت کوچکترین دخالتی در عملکرد کسب و کارها ندارد و در این رقابت و آزاد، شرکتهای قوی باقی می مانند و شرکتهای ضعیف محکوم به فنا هستند، اما مشکل اینجاست. ما نمیتوانیم از کتابهایی که حاصل نظام سرمایهداری است برای تغییر اقتصاد ایران استفاده کنیم.» قضاوت کرد و حکم داد. در شرایطی که 90 درصد اقتصاد ایران تحت کنترل دولت است، حمایت کاملا ضروری است.
حمایت از پایگاه های دانش لازم نیست مالی باشد
وی تصریح کرد: البته نکته مهم در حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان نوع حمایت و مدت زمانی است که کسب و کارها باید حمایت شوند. لازم نیست حمایت مالی باشد، گاهی حمایت های دولتی تسهیلات قانونی است و گاهی برعکس. به عنوان مثال، دولت قانونی را ابلاغ می کند که 40 درصد استارت آپ ها را تعطیل می کند.
40000 استارت آپ و شرکت نوظهور کشور را ترک کرده اند
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم و تحقیقات گفت: طی یک سال گذشته حدود 40 هزار شرکت نوپا و نوظهور یا از رقابت خارج شده اند یا از کشور خارج شده اند. بخشی از این خروج ممکن است به دلیل قوانینی باشد که فعالیت های تجاری را محدود می کند.