گروهی از محققان یکی از شرکت های دانش بنیان در تلاشند تا با استفاده از پلیمرهای نفتی محصولات زیست تخریب پذیری مانند قاشق و چنگال تولید کنند که بر خلاف محصولات گیاهی که محیط زیست را آلوده می کنند، پس از تجزیه به طور ۱۰۰ درصد جذب طبیعت شوند.
محسن هاشمی قائم مقام مدیرعامل و معاون اجرایی این شرکت دانش بنیان در گفت وگو با ای بی اس نیوزگفت: روند جدیدی در دنیا در زمینه تولید محصولات زیست تخریب پذیر و همچنین توسعه فرآیند بازیافت محصولات پلیمری ایجاد شده است و در این راستا برخی کشورهای اروپایی بر بازیافت محصولات در پلاستیک تمرکز کرده اند. و برخی کشورها مانند کشورهای آسیایی در حال حرکت به سمت تولید محصولات نهایی از مواد زیست تخریب پذیر هستند.
وی ادامه داد: سال هاست که در ایران علاقه به تولید محصولات زیست تخریب پذیر در قالب کاغذ و محصولات گیاهی (ترکیب نشاسته و سایر مواد) وجود دارد، علیرغم اینکه در نتایج آزمایشات انجام شده بر روی این محصولات زیست تخریب پذیر انجام شده است. ما آن را داده ایم، متوجه شده ایم که محصولات کاغذی مشکلی ایجاد نمی کنند. اما محصولاتی که به نمایندگی از کارخانه در ایران به بازار عرضه میشوند، معمولاً حاوی ترکیبی از نشاسته و پلیمر هستند که باعث ایجاد چالشهای زیستمحیطی شده است. از آنجایی که نشاسته سریعتر از پلیمرها تجزیه می شود و پلیمری که قبلاً می توانستیم به عنوان یک محصول جمع آوری کرده و در محیط بازیافت کنیم، اکنون با ترکیب شدن با نشاسته، قابلیت بازیافت آن از بین رفته و پس از تجزیه به مجموعه ای از مواد تبدیل می شود. مواد پلیمری ریزدانه می شود.
قائم مقام این شرکت، محصولات زیست تخریب پذیر در دنیا را گیاهی، ارگانیک یا حیوانی دانست و تاکید کرد: ایران کشوری است که در آن آب کمیاب است و از سوی دیگر تولید نشاسته و سایر مواد خام کشور است. مواد از جمله باگاس ناچیز است، اما از سوی دیگر ایران کشوری غنی از نفت و منابع بالای نفت و گاز است.
وی افزود: حدود 20 سال پیش فناوری جدیدی ارائه شد که بر اساس آن می توان محصولات پلیمری زیست تخریب پذیر را از مواد پایه نفتی ساخت. در این فرآیند روغن به نوعی الکل تبدیل میشود و محصولات پلیمری از الکل ساخته میشوند که میتوان از آن در صنعت پلاستیک استفاده کرد.
هاشمی با اشاره به اینکه این ترکیبات پلیمری طی 6 ماه تا 1 سال در طبیعت تجزیه می شوند و به محیط زیست بازمی گردند، گفت: این فناوری به ویژه برای کشور ما و کشورهای حوزه خلیج فارس که کشورهای نفتکش هستند انقلابی محسوب می شود.
معاون اجرایی این شرکت دانش بنیان با بیان اینکه توسعه این فناوری در چین آغاز شد و در سال های اخیر ظرفیت تولید این گونه مواد در چین چندین برابر شده است، گفت: این کشور از ما گاز دریافت می کند و فرآیند می کند. آن را به مواد اولیه پتروشیمی تبدیل می کند، سپس مواد واسطه را به محصولات زیست تخریب پذیر تبدیل می کند.
وی یادآور شد: روند جهانی این محصولات رو به افزایش است و همه کشورها به سمت این مواد حرکت می کنند و ما نباید از این روند عقب بمانیم.
تولید محصولات بیولوژیکی از نفت
هاشمی با اشاره به روند ساخت مواد زیست تخریب پذیر نفتی تصریح کرد: خواص این مواد به گونه ای است که نه تنها برای محصولات یکبار مصرف مانند کیسه خرید، قاشق و چنگال، بلکه حتی در بخش کشاورزی نیز قابل استفاده است.
وی بر این باور بود که مزیت تولید این مواد اولیه در کشور این است که منابع گازی فراوانی دارد و در حال حاضر تقریباً خام به فروش می رسد.
مدت چرخه جذب طبیعت
قائم مقام این شرکت دانش بنیان با اشاره به زمان تخریب مواد زیست تخریب پذیر نفتی در طبیعت، گفت: مواد زیست تخریب پذیر نفتی بین 6 ماه تا یک سال جذب طبیعت می شوند اما مواد فعلی بر پایه پلی پروپیلن و پلی استایرن که به هیچ وجه تجزیه نمی شوند و باید بازیافت شوند.
وی در خصوص تخریب محصولات نشاسته ای گفت: نشاسته خطر مضاعف دارد. نتایج آزمایشهای ما نشان میدهد که تجزیه محصولات مبتنی بر نشاسته باعث آلودگی میشود و از آنجایی که گفته میشود این محصولات مبتنی بر نشاسته هستند، هیچکس به دنبال بازیابی آنها از محیط زیست و بازیافت آنها نیست و پس از ۷ تا ۸ ماه مواد نشاسته ای آنها توسط طبیعت تجزیه و جذب می شوند، اما مواد پلاستیکی آنها باقی می ماند که دیگر قابل جمع آوری و بازیافت نیستند.
هاشمی افزود: پلاستیک ها به شرط بازیافت خوب هستند. اما هنگامی که محصولات نشاسته ای بازیافت نمی شوند، آلودگی آنها در محیط زیست باقی می ماند.
وی ادامه می دهد: فناوری تولید مواد زیست تخریب پذیر از گاز انقلابی در این زمینه است. به همین منظور در مرحله اول مطالعاتی بر روی پلیمرهای زیست تخریب پذیر مبتنی بر نفت و گاز انجام دادیم و در این راستا از پروژه های دانشگاهی، مقالات و اساتید و دانشجویان فعال در این زمینه حمایت خواهیم کرد.
هاشمی با بیان اینکه فراخوان این حمایت منتشر شده است، گفت: تاکنون 3 قرارداد حمایتی برای 3 پایان نامه منعقد شده است. این پایان نامه ها در زمینه پلیمرهای زیست تخریب پذیر هستند.
انتهای پیام