معاون وزیر نفت گفت: هماکنون، مجموع بنزین تولیدی کشور که شامل تولید پالایشگاهها و انبارهاست، به حدود ۱۲۰ میلیون لیتر رسیده است.
وی افزود: برای مدیریت ناترازی و کاهش فاصله بین تولید و مصرف در بخش فرآوردههای مایع، دو دسته اقدام در دولت چهاردهم طراحی شده است که تمرکز اصلی ما بر روی پالایشگاههای موجود است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران بیان کرد: خوشبختانه در ۶ماهه دوم سال ۱۴۰۳ با افزایش بهرهوری در پالایشگاه موجود، به طور میانگین ۸ میلیون لیتر به تولید بنزین کشور و ۷ میلیون لیتر در روز به تولید نفت گاز کشور اضافه شده است.
وی با بیان اینکه علاوه بر طرحهای پالایشی موجود، روی بهرهبرداری از پالایشگاههای جدید نیز تمرکز داریم، ادامه داد: پیشبینی میکنیم، امسال حداقل یک طرح جدید پالایشی و اگر اقدامات ما نتیجهبخش باشد، دو طرح پالایشی جدید به این ۱۰ پالایشگاه اضافه شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران گفت: امیدواریم پالایشگاه ۶۰ هزار بشکهای آلیش که با سرمایهگذاری بخش خصوصی در منطقه سیراف در حال احداث است، به بهرهبرداری برسد. همچنین پیشبینی میشود که قطعه نخست پالایشگاه مهر خلیج فارس با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه در روز در بندرعباس به بهرهبرداری برسد.
معاون وزیر نفت اظهار کرد: همه این اقدامات در جهت دستیابی به هدفگذاری ۱۲۹ میلیون لیتر در روز تولید بنزین و ۱۳۰ میلیون لیتر در روز تولید نفت گاز است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران گفت: علاوه بر نوسازی ناوگان، باید به تنوعسازی سبد سوخت توجه کنیم. کاهش سهم سیانجی در سبد سوخت، یکی از دلایل افزایش مصرف بنزین در سالهای اخیر بوده است. مصرف سیانجی در اواخر سال ۱۳۹۹ تقریباً ۲۴ میلیون متر مکعب بود که به ۱۸ تا ۱۹ میلیون متر مکعب در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است. به همین دلیل، میتوان گفت که کاهش مصرف سیانجی به افزایش مصرف بنزین در کشور کمک کرده است.
وی تأکید کرد: با تمام این اقدامات و برنامهها در حوزه افزایش تولیدات کیفی و مدیریت مصرف، در صدد هستیم که ناترازی در بخش فرآوردههای مایع را به حداقل برسانیم.
معاون وزیر نفت تصریح کرد: طبق ماده ۴۵ قانون برنامه هفتم پیشرفت، تخفیف ۵ درصدی بر روی خوراک پالایشگاهها که معادل تقریباً ۳ میلیارد دلار در سال است، مشروط به اجرای طرحهای کیفیسازی پالایشگاهها است. این تخفیف فقط در صورتی به پالایشگاهها تعلق میگیرد که ۴۰ درصد از سود سالیانه آنها به صندوق طرحهای کیفیسازی منتقل شود. در غیر این صورت، طبق آییننامه اجرایی که در انتهای سال گذشته به تصویب هیئت وزیران رسید، به همان نسبت از تخفیف ۵ درصدی این پالایشگاهها کاسته خواهد شد که این موضوع میتواند به نفع سهامدار نباشد. بنابراین، انتظار میرود که این ابزار تشویقی، سرعت اجرای طرحهای کیفیسازی را افزایش دهد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران گفت: در مورد بخش خصوصی، به نظر میرسد که صنعت پالایش برای جذب سرمایهگذاری و افزایش تولید ظرفیتهای لازم را داراست. کشور ما به دلیل دارا بودن ذخایر هیدروکربنی و مشوقهای قانونی، مانند تخفیف ۵ درصدی خوراک و تسهیلات مربوط به تکمیل زنجیره ارزش، طرحهای جذابی برای سرمایهگذاران این صنعت فراهم کرده است.
عظیمیفر با اشاره به احداث پالایشگاه شهید سلیمانی تصریح کرد: در سالهای گذشته، موافقت اصولی برای احداث پنج پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکهای صادر شده، اما میانگین پیشرفت این طرحها تنها دو تا سه درصد بوده است. به همین دلیل میتوان گفت که این پالایشگاهها در حال حاضر بیشتر به صورت کاغذی وجود دارند و اقدام موثری برای ساخت آنها انجام نشده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران گفت: اثر این طرحها باید در کوتاهمدت در افزایش تولیدات، ارتقای زنجیره ارزش و کاهش ناترازی قابل مشاهده باشد.
عظیمیفر بیان کرد: هماکنون، مجموع بنزین تولیدی کشور که شامل تولید پالایشگاهها و انبارهاست، به حدود ۱۲۰ میلیون لیتر رسیده است. تولید روزانه پالایشگاهها از ۹۷ میلیون لیتر به ۱۰۵ میلیون لیتر افزایش یافته و تولید انبارها به حدود ۲۰ میلیون لیتر میرسد. میانگین مصرف بنزین در سال ۱۴۰۳ تقریبا ۱۲۴ میلیون لیتر در روز برآورد شده است. برای کاهش ناترازی بین تولید و مصرف، به دنبال کاهش شتاب مصرف از طریق اجرای سیاستهایی مانند نوسازی ناوگان، اسقاط خودروهای فرسوده و ارتقای کیفیت خودروها هستیم و همچنین تلاش میکنیم تا واردات بنزین را به حداقل برسانیم.