به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، تبدیل نفت خام به مواد شیمیایی یکی از پروژه های بزرگ کشورمان سال هاست که بوده است. مقام معظم رهبری از هر فرصتی برای برجسته کردن این موضوع استفاده کردند. در برنامه هفتم توسعه، مشوق هایی در حوزه توسعه پالایشگاه نفت در نظر گرفته شد.
به طور کلی نیاز به توسعه پالایشگاه های نفت بر هیچکس پوشیده نیست و قانون نیز مشوق هایی را در این زمینه برای جذب سرمایه گذار در نظر گرفته است. اما در عمل هنوز این مشوق ها اعمال نشده است.
به گفته بسیاری اعمال مشوق های تنفسی برای واحدهای پالایشی در انتظار تخصیص می تواند بسیار دلگرم کننده باشد و سرمایه گذاران دیگر را نیز در این راستا جذب کند. اگر این مشوق ها اعمال نشود نمی توان به جذب سرمایه گذاری امیدوار بود.
تصویب برنامه هفتم توسعه در خصوص امکان استخراج روزانه 150 هزار بشکه نفت با تجهیزات مورد نیاز از پتروپالایشگاه ها می تواند کمک زیادی به ما در دسترسی به تجهیزات مورد نیاز کند. با استفاده از این روش ضمن دور زدن تحریم ها در حوزه وصول بدهی های نفتی، زمینه را برای توسعه پالایشگاه های نفت در کشور ایجاد می کنیم.
از آنجایی که پالایشگاه های نفت از نظر درآمد پولی و رونق صنعت مزایای زیادی برای کشور دارند، لازم است وزیر نفت در این زمینه برنامه مدونی ارائه دهد. به ویژه باید علاقه جدی خود را به اعمال مشوق ها نشان دهد. تنها از این طریق است که می توانیم از خام فروشی خلاص شویم و بستری برای خنثی سازی تحریم ها ایجاد کنیم.
در ادامه نظرات حسن مرادی، استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران در خصوص لزوم توسعه پتروپالایشگاه ها در دولت چهاردهم و اعمال مشوق های قانونی در این زمینه را می خوانید.
مرادی در خصوص لزوم توسعه پالایشگاه های نفت در کشور گفت: توسعه این مجتمع های صنعتی امری ضروری است اما باید توجه داشت که صحبت از پروژه هایی است که اجرای آنها میلیاردها دلار هزینه دارد. بنابراین برای راه اندازی واحدهای پالایش نفت به بودجه قابل توجهی نیاز داریم.
وی ادامه داد: برای سرمایه گذاری که در پالایشگاه های نفت انجام می دهیم مصرف خوراک آنها زیاد است و بازده و سودآوری بالایی دارند. راه اندازی این مجتمع های صنعتی عظیم نیازمند سازوکارهای گسترده و نیازمند برنامه ریزی مدون است.
استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران گفت: با توجه به اینکه منابع عظیم نفت خام داریم، به جای صادرات خام این ماده باید به سمت توسعه پتروپالایشگاه ها و تولید فرآورده های نهایی برویم. این فرآیند برای ما بسیار سودآور است.
مرادی بیان کرد: به خصوص که در تحریم هستیم و خام فروشی نفت در تحریم است، توسعه پالایشگاه های نفت می تواند بسیار مفید باشد. زیرا محصولات تولیدی این واحدهای صنعتی نسبت به نفت خام مجازات کمتری دارند.
وی افزود: پتروپالایشگاه ها با ظرفیت های مختلف باید در اقصی نقاط کشور توسعه یابد و از مزایای آنها بهره مند شویم. توسعه پالایشگاه های نفت از نظر ایجاد رونق تولید و اشتغال برای کشور بسیار حائز اهمیت است. به این ترتیب ارز بالایی برای کشور خواهیم داشت.
استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: با توجه به آنچه گفته شد، دولت چهاردهم باید برنامه جامعی برای توسعه پالایشگاههای نفت در کشور داشته باشد.
مرادی گفت: اقداماتی که در زمینه تبدیل نفت خام به فرآورده در کشور انجام شده تجربه نسبتا موفقی بوده است. آنچه در برنامه هفتم توسعه در حوزه پالایشگاه های نفت پیش بینی شده است باید اجرایی شود.
وی ادامه داد: راه اندازی واحدهای پالایش نفت نیازمند سرمایه گذاری بالایی است. در اینجا ما نیاز به جذب سرمایه بخش خصوصی داریم. ما باید فرش قرمز را در مقابل سرمایه گذاران پهن کنیم و همه موانعی را که بر سر راه آنها قرار دارد، برداریم.
استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران گفت: متاسفانه در حال حاضر بوروکراسی طولانی و کشیده ای برای سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ در کشور وجود دارد. به جای اینکه مدیران به سراغ سرمایه گذاران بروند و فضای خود را به روی آنها باز کنند، سرمایه گذاران خود را در پیچ و خم اداری که برای سرمایه گذاری وجود دارد گیر کرده اند!
مرادی گفت: تسهیل سرمایه گذاری در توسعه پالایشگاه نفت باید به طور جدی در دستور کار قرار گیرد. اجرای مشوق هایی مانند اعطای مجوز تنفس و پاکسازی 300 هزار بشکه نفت در روز با تجهیزات لازم در پالایشگاه های نفت می تواند کمک کننده باشد. در دولت چهاردهم اجرای مجوزهای حمایت از توسعه پالایشگاه های نفت باید در دستور کار وزیر جدید نفت قرار گیرد.
وی ادامه داد: وزیر آینده نفت باید به موضوعات اولویت دار مانند توسعه پالایشگاه های نفت در کشور توجه ویژه داشته باشد. لازم است ایشان برنامه مستند خود را برای جذب اعتبارات، توسعه پالایشگاه های نفت و اجرای مشوق های مقرر در قانون ارائه کند و این موارد در مجلس مطرح شود. اگر وزیر آینده نفت در این زمینه ها کوتاهی کند، اقتصاد کل کشور را تحت تاثیر قرار می دهد و مردم متضرر می شوند.
انتهای پیام