سایر موضوعات

توسعه بانکداری هوشمند، ضامن ارتقای سلامت نظام بانکی است

ابزارهای جدید در بخش بانکی مسیر شعبه را معکوس کرده است و امروز این بانک است که خود را در اینترنت به مشتریان معرفی می کند.

به گزارش ای بی اس نیوز، فرشید فرخ نژاد، مدیرعامل بانک کشاورزی طی یادداشتی به بررسی ضرورت و نتایج توسعه خدمات بانکداری هوشمند پرداخت.

پیشرفت تکنولوژی یکی از ویژگی های بارز عصر مدرن است، به طوری که هیچ پیشرفتی در زندگی روزمره برای انسان عجیب نیست و این به دلیل ابزارهایی است که در 20 سال اخیر به طرز شگفت انگیزی توسعه یافته است. اما هنوز راه زیادی تا رسیدن به بلوغ کامل وجود دارد.

این ابزارها در حوزه‌های مختلف زندگی انسان فوایدی ایجاد کرده‌اند و وقتی صحبت از فعالیت‌های اقتصادی به میان می‌آید، طیف وسیعی از فعالیت‌های روزانه از پس‌اندازهای کوچک و خرید سوپرمارکت تا سرمایه‌گذاری‌های کلان و تجارت بین‌المللی را شامل می‌شود. با این حال، پیوندی که همه فعالیت های اقتصادی را به هم متصل می کند، «بانکداری» یا به طور کلی «نظام بانکی» است.

تردیدی نیست که نظام بانکی امروز را نمی توان با بیست و حتی ده سال پیش مقایسه کرد. شعبه هایی که در سال های اخیر هر روز شاهد انبوهی از مردم برای درخواست خدمات بوده اند، اکنون به راحتی از طریق اینترنت در خانه یا محل کار در دسترس افراد قرار گرفته اند و خدمات بسیار پیچیده و پیچیده تری نسبت به قبل ارائه می دهند.

به عبارت دیگر ابزارهای جدید بخش بانکی مسیر نمایندگی را معکوس کرده است و امروزه این بانک است که خود را در اینترنت به مشتریان ارائه و عرضه می کند و به این ترتیب هر بانکی که از ابزارهای پرداخت الکترونیکی و غیره استفاده می کند. کلایتر به توسعه خود در حوزه بانکداری دیجیتال ادامه خواهد داد و سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص خواهد داد.

در شرایط کنونی و در کنار پیشرفت هوش مصنوعی و توسعه استارت آپ ها، ارزش آفرینی دیجیتال راه حلی قطعی برای اکوسیستم بانکی برای ارائه خدمات به نسل جدید مشتریان تلقی می شود. مهاجرت مشتریان از بسترهای سنتی به بستر دیجیتال از یک سو و قرار گرفتن مشتریان نسل جدید در مرکز منحنی توزیع عادی مشتریان نظام بانکی از سوی دیگر، با تغییری اساسی در پارادایم های نظام بانکی مواجه شده است. این اکوسیستم و مضامین و مفاهیم جدیدی را ارائه کرد که امروزه «بانکداری دیجیتال» نامیده می شود.

در واقع بانکداری دیجیتال گذر سیستم بانکی از ابزار فیزیکی به دیجیتالی شدن حداکثری ابزارها و خدمات در این حوزه است. بدیهی است در این زمینه بسیاری از ابزارهای ارائه خدمات که زمانی در قالب «بانکداری الکترونیکی» در قالب منابع انسانی یا تجهیزات به خود می‌گرفتند، جای خود را به ابزارهای مبتنی بر اطلاعات و هوش مصنوعی داده‌اند و این جایگزینی با سرعت بیشتری صورت می‌گیرد. هر روز. پذیرفته شده.

اما شایان ذکر است که بانکداری الکترونیک با وجود مزایایی مانند تجزیه و تحلیل دقیق‌تر داده‌ها، افزایش امنیت و کاهش فعالیت‌های مالی مشکوک، کیفیت بهتر ارائه خدمات و بهبود فرآیندها، در صورت عدم توجه به الزامات آن با چالش‌هایی مواجه خواهد شد.

توجه به رعایت حریم خصوصی مشتریان و ایجاد شفافیت بیشتر یکی از موارد مهمی است که اگرچه قبلاً به آن اشاره شد اما اهمیت آن به حدی است که در فرآیند دیجیتالی شدن سیستم بانکی جای توجه ویژه ای دارد.

از سوی دیگر، تصمیماتی که به‌طور خودکار توسط الگوریتم‌های هوش مصنوعی گرفته می‌شود، می‌تواند با چالش‌های قانونی و اخلاقی مواجه شود. اصولاً قوانین و مقررات می تواند به عنوان چارچوبی مشترک برای استفاده از هوش مصنوعی در بخش های مختلف با هدف حفظ حقوق و حریم خصوصی افراد مورد استفاده قرار گیرد.

در این راستا لازم است به مواردی مانند حفظ حریم خصوصی داده ها توجه ویژه شود، این مقررات شامل اخلاق در فرآیند استفاده از هوش مصنوعی و توجه به شفافیت در الگوریتم های استفاده و تصمیم گیری های داده محور است. همچنین در این زمینه می توان ایجاد استانداردهای امنیتی برای حفاظت از داده ها و سیستم های مرتبط با هوش مصنوعی را برجسته کرد.

اما اجرای این مقررات در نظام بانکی با وجود چارچوب ها و قوانین خاص این اکوسیستم نیازمند دقت و توجه ویژه ای است که به عنوان یک ضرورت و در عین حال چالشی جدی با آن مواجه هستیم، اما تردیدی نیست که راه پیش رو بخش بانکی نیز از دنیای دیجیتال عبور خواهد کرد و چالش های موجود نباید به عنوان مانعی در مسیر رسیدن به این هدف تلقی شود. بدیهی است این موضوع نیازمند عزم جدی و سریع نهادهای تصمیم گیرنده برای هدایت نظام بانکی به سمت مقصد است.

همزمان با تدوین ضوابط و مقررات، پیشنهادات مربوطه توسط سیستم بانکی ارائه می‌شود و طراحی و تصویب آن بر عهده نهادهای بالادستی است، همچنین باید در شبکه بانکی اقداماتی اعم از اصلاح ساختار و به‌روزرسانی نرم‌افزار انجام شود. سیستم ها و مواد برجسته شده است.

اجرای موفقیت‌آمیز فناوری‌های هوش مصنوعی مستلزم برخورداری از مهارت‌های فنی و دانش تخصصی است که برای این منظور نیازمند آموزش و آماده‌سازی نیروی کار و در این راستا جذب نخبگان، متخصصان و نیروهای نخبه در حوزه داده‌ها و داده‌ها است. اطلاعات فناوری باید برای جبران شکاف های موجود اجرا شود. در این حوزه اگرچه تاکنون قدم هایی برداشته شده است، اما تنها در ابتدای راه هستیم و برای رسیدن به جایگاه مطلوب، برنامه ریزی و اندازه گیری های زیادی لازم است.

بر این اساس، از جمله ابزارهای بانکی در حوزه دیجیتال، سیستم‌های احراز هویت، اعتبارسنجی و مبارزه با پولشویی و همچنین بسترهای ارائه خدمات در بخش‌های مختلف از جمله زنجیره‌های تامین مالی یا خرید و فروش کالا یا خدمات و همچنین توسعه ابزارهای هوشمند وی هدف از افتتاح حساب و تسهیلات پرداختی به مشتریان سیستم بانکی را برشمرد. با این حال، همانطور که گفته شد، تمامی این اقدامات مراحل اولیه بلوغ سیستم بانکی در بستر بانکداری دیجیتال است.

آنچه مسلم است پیمودن این مسیر و دستیابی به جایگاه مطلوب نظام بانکی در چهارچوب مذکور نه تنها باعث افزایش رضایت مشتریان می شود بلکه هزینه های بانک ها را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. همچنین ذکر این نکته ضروری است که استقرار بسترهای هوشمند در اکوسیستم بانکی تضمین محکمی برای ارتقای سلامت این بخش مهم از اقتصاد کشور است و با افزایش پویایی ناشی از استفاده از ابزارهای مدرن، ایفای نقش می کند. نقش مهمی در تضمین هر چه بیشتر بازیگران اقتصادی دارد.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا