ایران و چهار کشور دیگر بر سر پیش نویس سند توسعه کریدور دریایی «شمال-جنوب» به توافق رسیدند. با مقایسه این گذرگاه با مسیر دریایی از طریق کانال سوئز، مسافت بیش از نصف کاهش یافته است که هزینه حمل و نقل را کاهش می دهد.
به گزارش ای بی اس نیوز، کریدور شمال-جنوب که گذرگاهی استراتژیک و مهم برای کشورهای واقع در مسیر این کریدور یعنی روسیه، ایران، آذربایجان و هند و همچنین کشورهای حاشیه این کریدور محسوب می شود، می تواند در به کشورها اجازه می دهد از اثرات مثبت این کریدور بهره مند شوند.
در عین حال برخی از همسایگان مانند قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان و افغانستان تا حدودی محصور در خشکی هستند و مجبورند کالاهای خود را از طریق ایران حمل کنند تا به دریا برسند، از این منظر استفاده از کریدورهای ایران از جمله کریدور شمال به جنوب، بسیار مهم هستند.
در همین راستا آژانس دریانوردی ایران به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی اعلام کرد که روسیه، قزاقستان، ترکمنستان، ایران و هند بر سر پیش نویس سند توسعه کریدور دریایی «شمال-جنوب» که روسیه را به هم متصل می کند، به توافق رسیده اند. فارس منطقه خلیج.
کریدور شمال – جنوب به عنوان پل ارتباطی مهم کشورهای اروپایی، اسکاندیناوی و روسیه با خلیج فارس، اقیانوس هند و آسیای جنوب شرقی شناخته می شود. دولت قزاقستان اعلام کرده است که توسعه این کریدور ظرفیت تولید این کریدور را تا سال 2027 به 10 میلیون تن در سال افزایش می دهد.
بیشتر بدانید
عزم برای تکمیل کریدور شمال-جنوب
آیا کریدور شمال-جنوب توجیه اقتصادی دارد؟
این سند شامل بهبود زیرساخت ها و تجهیزات در مسیر، رفع موانع اداری و ایجاد شرایط مساعد برای شرکت های حمل و نقل است. کریدور دریایی شمال – جنوب مسیری چندوجهی (ریلی، جاده ای و دریایی) است که سن پترزبورگ را به بندر بمبئی هند به طول 7.2 هزار کیلومتر وصل می کند که از ایران می گذرد.
این کریدور مسیری جایگزین برای مسیر کشتیرانی دریایی محسوب می شود که اروپا، کشورهای خلیج فارس و اقیانوس هند را از طریق کانال سوئز به هم متصل می کند و شامل سه مسیر بین المللی ترانزیتی شمال به جنوب از طریق دریای خزر با استفاده از ریل و بنادر و دو مسیر زمینی می باشد. غرب و شرق.
کاهش زمان هزینه در مقایسه با مسیر دریایی کانال سوئز
با مقایسه این گذرگاه با مسیر دریایی از طریق کانال سوئز، مسافت بیش از نصف است که باعث کاهش زمان و هزینه حمل و نقل می شود.
بنای کریدور حمل و نقل شمال-جنوب در 12 سپتامبر 2000 (22 شهریور 1379) بر اساس توافقنامه بین روسیه، ایران و هند به امضا رسید. جمهوری آذربایجان در سال 2005 به این قرارداد پیوست.
کشورهای بلاروس، بلغارستان، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، عمان، تاجیکستان، ترکیه و اوکراین نیز بعداً به این توافقنامه کریدور بین المللی شمال-جنوب پیوستند. این پروژه مسیرهایی مانند شمال و غرب اروپا، روسیه، قفقاز، خلیج فارس (مسیر غربی)، آسیای مرکزی، خلیج فارس (مسیر شرقی) و دریای خزر، ایران و خلیج فارس را به هم متصل می کند.
روسیه و ایران توجه زیادی به توسعه زیرساختها در این کریدور دارند و در همین راستا، مسکو و تهران در اردیبهشت ماه گذشته قراردادی را برای ساخت 162 کیلومتر خط آهن بین بندر آستارا و شهر رشت امضا کردند. – جنوب محسوب می شود.
انتهای پیام