انتهای پیام/
طرف های غربی از ابتدای مذاکرات به انواع سنگسارها در جریان مذاکرات متوسل شدند تا ایران را به عنوان خراب کننده مذاکرات و شکست برجام به جامعه جهانی معرفی کنند اما این اقدامات تاکنون بی نتیجه بوده است. این کشورها در آخرین تلاش خود سعی می کنند برنامه هسته ای ایران را خطرناک جلوه دهند یا القا کنند که برجام به دلیل فعالیت های هسته ای ایران در خطر است و در عین حال مسئول شرایط فعلی هستند و برجام، آمریکا و متحدانش را متزلزل می کنند. اروپایی
تیم مذاکره کننده ایرانی از ابتدای از سرگیری مذاکرات تاکید کرد که مذاکرات باید روندی معقول و منطقی را طی کند و مذاکره تحت فشار به هر نحوی مردود بوده و نتیجه معکوس خواهد داشت و تاکنون بر این موضع پافشاری کرده است. .
به گزارش ای بی اس نیوز، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، روز یکشنبه با اشاره به دیدار روسای هیئتهای ایران، تروئیکای اروپایی، روسیه و چین در توئیتی نوشت: ما با هم یکی از مهمترین موضوعات را بررسی میکنیم. موضوعات مهم و پیچیده در دستور کار است». ما هزینه مذاکرات در وین را پرداختیم.
در عین حال، به نظر می رسد مذاکرات با آرامش پیش می رود و چهار متن مذاکره به طور همزمان بررسی می شود. ایده ها و پیشنهادات برای رفع تفاوت ها کم کم به متن تبدیل می شوند تا متون بدون خط و خش روی میز قرار گیرند. با این حال، برخی از مسائل نیازمند تصمیمات سیاسی است.
با توجه به خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای حداکثری علیه ایران، بخش مهمی از تسریع روند مذاکرات و دستیابی به توافق و بازگشت همه طرفها به برجام، کاخ سفید را ملزم میکند تا اقدامات لازم برای رفع تحریم ها و ارائه ضمانت ها انجام شود. به محض اینکه آمریکا تصمیمات لازم را برای لغو تحریم ها به صورت موثر، قابل راستی آزمایی و پایدار اتخاذ کند، سرعت گفت وگوها شتاب می گیرد و در کوتاه مدت امکان توافق وجود خواهد داشت.
در حالی که روسیه، یکی از اعضای شورای امنیت سازمان ملل، بر پیشبرد مذاکرات اصرار دارد، کشورهای اروپایی و ایالات متحده همچنان بر یک ضرب الاجل و زمان محدود برای مذاکرات یا در سناریویی دیگر، «توافق موقت» اصرار میکنند. اشکال مختلف یک بار در روز تکرار کنید.
از ابتدای مذاکرات تاکنون، طرف های اروپایی بیشتر بر موضوع هسته ای و اقداماتی که ایران باید در ازای لغو تحریم ها انجام دهد، تمرکز کرده اند، به طوری که اغلب مذاکرات در این زمینه بر ایران و سه کشور متمرکز است. . اتفاق افتاد، اگرچه سایر طرف ها از نتیجه مطلع شدند.
در دو روز گذشته موضوع راستیآزمایی و مسائل هستهای مورد بحث طرفهای مذاکره قرار گرفته و جلسات کارشناسی روز شنبه عمدتاً بر موضوع هستهای متمرکز بوده و مابقی بخشها در پیوست دوم مورد بررسی قرار گرفته است.
مقامات نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران گفتند که تیم مذاکره کننده ایران بر حفظ دستاوردهای علمی و فنی دانشمندان ایرانی در حوزه هسته ای و تحقیق و توسعه تاکید دارد. یکی از مهمترین بخشهای فعالیتهای هسته ای ایران که پس از خروج آمریکا از برجام و اقدامات متقابل ایران رشد کرد، موضوع تحقیق و توسعه در چرخه سوخت هسته ای است.
پس از گذشت حدود دو ماه، بخش مهمی از مذاکرات برای احیای برجام و لغو تحریمها در بخشهای حقوقی، سیاسی و فنی پیش رفت و بسیاری از اختلافات در پرانتز متون مورد بحث برطرف شد. احزاب ایده ها و پیشنهاداتی را در مورد اکثر تفاوت ها ارائه کرده اند، اما هنوز راه زیادی تا تبدیل شدن این ایده ها به متن باقی مانده است. ضمن اینکه در سایر موارد اختلاف که البته مسائل مهم و دشواری است، طرفین باید تصمیمات سیاسی بگیرند.
اولیانوف بدون اشاره به جزئیات بیشتر در مورد موضوع مهم و پیچیده، گفت: «ما پیشرفت هایی داشته ایم.
مقامات کشورمان تاکید کردند که حفظ دستاوردهای علمی و پژوهشی یکی از ضروریات هر توافقی است و الزامات طرف مقابل و محدودیتهای مربوط به برنامه هستهای بر اساس توافق هستهای سال 2015 قابل قبول است و حق ایران برای پیگیری است. تحقیق و توسعه نباید نقض شود.
گفتنی است، مذاکرات در وین در سطح معاونان وزیر امور خارجه ایران و 1+5 در دیدارهای دوجانبه و چندجانبه ادامه دارد.
در حالی که مذاکرات در مسیر درستی قرار دارد و پیشرفت نسبتا خوبی در نهایی کردن متون مذاکره حاصل شده است، چرا طرف های اروپایی و آمریکایی بر لزوم توافق موقت اصرار دارند؟ اما در صورت اتخاذ تصمیمات لازم و صحیح در مورد موضوعات مورد اختلاف، می توان به توافق نهایی دست یافت.
مذاکرات در چند روز گذشته در سطح سیاسی و کارشناسی در رایزنی های دوجانبه و چندجانبه ادامه داشته و رایزنی ها در هفته جاری نیز ادامه خواهد داشت.
آن طور که برخی رسانه ها مدعی هستند پیشنهاد توافق موقت حتی از سوی رئیس جمهور روسیه به عنوان پیشنهاد کشورهای اروپایی و آمریکا برای دیدار با رئیس جمهور کشورمان مطرح شد اما پاسخ ایران به این پیشنهاد منفی بود. بنابراین اگر برخی از طرفین به بهانه های مختلف بخواهند بر روند مذاکرات تأثیر بگذارند، به خصوص مذاکره کنندگان ایرانی که امتیاز بیشتری بگیرند یا کمتر بدهند، این تلاش بی فایده است.